Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Objevte horskou cyklistiku

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horské cyklistiky, jste na správném místě. Dnes vám nabízíme pohled na horská kola.

Co je to horská cyklistika?

Turistika na horském kole je přístupná všem, bez ohledu na úroveň. Ne nadarmo je to nejrozšířenější způsob jízdy na horském kole. Je to podobné jako pěší turistika s tím rozdílem, že k jejímu provozování budete potřebovat horské kolo - v dobrém technickém stavu.

Jízda na horském kole je sice stále sportovní aktivitou, při které se namáhají svaly, ale je plně zaměřena na volný čas. Cílem je tedy zábava a spojení sportu a odpočinku se sportovní aktivitou uprostřed přírody, která vám umožní objevovat nové krajiny při každém výletu.
Zde žádná soutěž: jste to vy, kdo si vybírá, kam chcete jet a jakým tempem chcete jezdit. Je to tedy skvělý způsob, jak objevit horskou cyklistiku, pokud jste ji ještě nikdy nedělali nebo nemáte duši velkého sportovce.

Kde a jak trénovat jízdu na horském kole?

Jízdu na horském kole můžete provozovat samostatně, s rodinou, přáteli nebo v klubu. Po celé Francii je velmi počet značených stezek rozdělených podle úrovně:

  • Zelená (velmi snadná; krátká a obecně přístupná dětem);
  • Modrá (snadná; o něco delší: obvykle do 20 kilometrů);
  • Červená (obtížná; delší než 20 kilometrů a s technickými úseky nebo vysokým pozitivním sklonem);
  • Černá (velmi obtížná; dlouhé okruhy o délce více než 35 kilometrů se strmými svahy a/nebo technickými pasážemi. Pouze pro zkušené cyklisty).

Tyto okruhy pro horská kola jsou uvedeny zejména na internetových stránkách Francouzské cyklistické federace (FFC) nebo v turistických kancelářích. Abyste se po nich mohli vydat, stačí jen věnovat pozornost značení na cestě.
Mezi všemi těmito okruhy je několik tras, po kterých se dá putovat napříč Francií a které vedou přes několik regionů, jako je například velký přechod Centrálního masivu, Jury nebo Chemins du Soleil.

Mnoho klubů horských kol pořádá o víkendech v různých regionech Francie randos VTT. Pro cyklisty na horských kolech to může být příležitost objevit nové trasy, nové regiony, a tedy i novou krajinu ve srovnání s těmi, kde jsou zvyklí jezdit během roku.
Tyto akce jsou přátelskými setkáními cyklistických nadšenců a mohou být také příležitostí k navázání skvělých kontaktů. Navíc jsou díky různým návrhům tras obecně přístupné širokému publiku.

Jaké vybavení pro jízdu na horském kole?

Jízdu na horském kole můžete provozovat na klasickém horském kole nebo na elektricky asistovaném horském kole. Abyste se mohli rozhodnout mezi jedním nebo druhým modelem, můžete je případně vyzkoušet. V mnoha turistických oblastech a zejména na začátcích značených tras se v obchodech půjčují horská kola a elektricky poháněná horská kola na půldenní nebo celodenní vyjížďky. Před investicí do konkrétního typu kola je ideální vědět, které je pro vás nejvhodnější.
Pro pěší turistiku se nejčastěji používají trailová kola, ale v závislosti na tom, na jakém hřišti hrajete, můžete zvolit také crossové nebo celohorské kolo.

Pro klidnější jízdu můžete zvolit také horské kolo

Pro bezpečné vyjetí budete samozřejmě potřebovat přilbu vhodnou pro jízdu na horském kole a také rukavice (krátké nebo dlouhé), které ochrání vaše ruce v případě pádu.
Pro zajištění maximálního pohodlí doporučujeme také zakoupit kraťasy na horské kolo se zabudovanou pěnou nebo spodky na horské kolo, které si můžete obléci pod kraťasy. Pohodlí, které vám poskytne, nebude po několika kilometrech zanedbatelné. Svůj outfit můžete doplnit také cyklistickým dresem navrženým tak, aby odváděl pot rychleji než běžné tričko.
Nakonec nezapomeňte na obuv. Pokud se rozhodnete pro pedály s cepíny, budete určitě potřebovat boty na horské kolo, které jsou s těmito cepíny kompatibilní (obvykle SPD nebo MTB). Pokud se rozhodnete pro ploché pedály, můžete použít obvyklou sportovní obuv.
Abyste si chránili oči před různými postříkáními (štěrkem, prachem atd.), nezapomeňte si vzít pár cyklistických brýlí.

Když už víte vše o horských kolech, co takhle udělat totéž s dalšími disciplínami horských kol, jako jsou sjezd, maratonský sjezd, enduro horská kola, všechna horská kola, cross country, cross-country marathon, freeride, four cross, dual slalom, dirt mountain biking, street mountain biking, trials mountain biking, nebo slopestyle?

?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC