Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Náš průvodce nákupem rukavic na horské kolo

Když jde o horské kolo, rukavice na kolo nejsou zdaleka náhodné! Ukázalo se, že jsou dokonce povinné pro extrémní disciplíny, jako je sjezd a enduro, a to není málo. Na co se zaměřit při nákupu rukavic na horské kolo? Jaké parametry je třeba sledovat? Měli byste si pro dobrou ochranu vybrat krátké nebo dlouhé rukavice? Díky 6 prověřeným kritériím nákupu vám Ekoï pomůže doplnit vybavení pro horská kola o pár dokonale vyhovující vašim zvyklostem.

Rukavice na kolo pro horskou cyklistiku, nezbytná ochrana

Při jízdě na horském kole je nepředstavitelné jezdit s holýma rukama. Tento postřeh je pro všechny stejný!

Nosení rukavic skutečně poskytuje základní trojí ochranu proti:

  • Vnější agresivita v sedle: na úzkých stezkách jezdí horský cyklista co nejblíže vegetaci. Ruce jsou proto obzvláště vystaveny riziku poškrábání způsobenému více větvemi.
  • Nárazy při pádu, zejména na kamenitých stezkách: rukavice zabrání poškrábání a zabrání tomu, abyste skončili se syrovou kůží.
  • Puchýře vznikající opakovaným třením dlaně při kontaktu s řídítky horského kola.

1. Typ rukavic na horské kolo: krátké rukavice vs. dlouhé rukavice

Obecně řečeno, a to platí i pro horská kola, existují dva typy cyklistických rukavic: krátké a dlouhé modely. Podívejme se blíže na jejich vlastnosti.

Krátké rukavice oblékají dlaň a horní část ruky, ale prsty zakrývají pouze po první prstní kloub. Poslední dva články prstů tak zůstávají na vzduchu. Krátké rukavice, známé také jako palčáky, poskytují částečnou ochranu ruky.

Dlouhé rukavice naopak ruce zcela zakrývají. Tato optimální ochrana tak zaručuje vyšší míru bezpečnosti než verze s rukavicemi.

dlouhé rukavice naopak zaručují vyšší míru bezpečnosti než verze s rukavicemi

Takže, krátké nebo dlouhé rukavice? To je otázka!

Výběr rukavic na horské kolo ovlivňují dva faktory: provozovaná disciplína a povětrnostní podmínky.

V horské cyklistice je průzkumných terénů mnoho a jsou vystaveny různým stupňům nebezpečí. Při cross-country a touringu se proto upřednostňují krátké rukavice, zatímco dlouhé rukavice jsou vhodnější pro extrémnější tréninky na náročných tratích, jako jsou all-mountain, enduro a downhill.

Mountain Bike je nejlepší způsob, jak chránit své tělo

Při výběru modelu hraje významnou roli teplota a počasí. V teplejším počasí a při vyšších teplotách je vhodné jezdit v rukavicích nebo letní verzi dlouhých rukavic. V zimě jsou hlavní cyklistické rukavice. Ti, kterým je zima, si bez váhání pořídí rukavice pod ruce, aby si je uchránili před chladem.

2. Polstrování dlaně

Naším druhým kritériem nákupu je stupeň polstrování na spodní straně rukavice. Ne všechny cyklistické rukavice nabízejí stejnou úroveň pohodlí. Záleží především na vašich požadavcích v tomto ohledu a na tom, jaké pocity z jízdy hledáte.

Tady je několik věcí, které vám pomohou s porovnáním MTB rukavic.

Jestliže patříte mezi špičkové jezdce a chcete si zachovat maximální obratnost a kontrolu nad řídítky, sáhněte po tenké dlani odolné proti oděru.

Pokud chcete spojit jízdu s pohodlím, zvolte raději polstrované rukavice s gelovými nebo pěnovými vložkami. Pomáhají absorbovat vibrace, které jsou na kamenitých a lesních stezkách velmi časté, a optimálně tlumí. Je to ideální alternativa k omezení znecitlivění rukou a mikrotraumat spojených s otřesy.

V každém případě se ujistěte, že vaše rukavice na horské kolo mají neprokluzovou rukojeť určenou k maximálnímu uchopení a držení řídítek.

3. Stupeň ochrany před povětrnostními vlivy

Pokračujme v tomto průvodci nákupem ochrannými vlastnostmi rukavic na horská kola. Jak bylo uvedeno výše, rukavice na horské kolo chrání ruku před možným zraněním. Zároveň však plní ochrannou funkci:

    • proti teplu;
    • proti chladu;

Jezdíte v horkém počasí? Ať už jsou krátké, nebo dlouhé, rukavice musí umožňovat účinný odvod potu, aby vám ruce neklouzaly po řídítkách. prodyšná síťovina, lehká a tenká, nabízí dobrou ventilaci a tuto úlohu plní dokonale.

Rádi šlapete do pedálů i při nízkých teplotách? Dlouhé rukavice samozřejmě udrží vaše ruce v tepleji než palčáky. Většina značek nabízí celou řadu rukavic pro podzim a zimu, v závislosti na stupních, které hlásí teploměr. Použití technických a inovativních vláken má několik výhod: izolační schopnost, hřejivost, vodoodpudivou membránu, dokonce i nepromokavou, abyste mohli jezdit v dešti a přitom mít suché ruce.

4. Systém uzavírání

Ačkoli je toto kritérium nákupu méně rozhodující než ostatní, přesto si zaslouží vaši pozornost.

Na trhu existují dva typy zapínání rukavic pro horská kola:

      • Se suchým zipem: pásek na suchý zip umožňuje rukavici uzavřít a přizpůsobit si ji podle svých představ. Zacházejte s ním opatrně, abyste omezili riziko zachycení o cyklistické oblečení.
      • S gumou: u tohoto modelu není suchý zip, pouze pružný otvor na zápěstí. Rukavice se skvěle přizpůsobí tvaru vaší ruky jako druhá kůže. Všimněte si, že tento model se v důsledku toho obtížněji nasazuje a sundává. Někdy se přidává karta, která je pomáhá odstranit.

Kupte si rukavice se suchým zipem nebo bez něj: volba je na vás!

5. Velikost rukavic na horské kolo

Je nutné, aby vaše rukavice na kolo byly dokonale vhodné pro vaši velikost ruky. Příliš těsné rukavice způsobují pocit stlačení, což vede ke špatnému prokrvení a nepohodlí. Kromě toho může dojít ke střihu látky mezi prsty. Příliš volná rukavice podporuje tření a vznik lézí, což je samozřejmě zcela kontraproduktivní.

Takže jedna rada: vyberte si rukavici, která vám padne. Pokud nemáte možnost vyzkoušet si je v obchodě, podívejte se na průvodce velikostí nabízené výrobcem (XS až XL). Obvykle stačí změřit otočení dlaně v místě kloubů.

Před objednáním nezapomeňte zkontrolovat, zda se jedná o model pánských rukavic nebo dámských rukavic. Pokud totiž nejsou smíchány, mohou mít rukavice odlišnou referenční velikost. Stejně tak existují dětské rukavice na horská kola, které se hodí na jejich pouta.

6. Design páru rukavic

Poslední kritérium nákupu je zcela subjektivní. Výběr bude záviset na vašem vkusu. Rukavice jsou nedílnou součástí výbavy horského cyklisty, která mu zajišťuje ochranu, ale zároveň jsou i módním doplňkem.

Někteří jezdci dávají přednost diskrétním a klasickým barvám, jako je černá, zatímco jiné láká řada barev na trhu. Pokud chcete maximalizovat svou bezpečnost a zviditelnit se, fluorescenční rukavice jsou skvělou volbou.

Rukavice můžete také sladit se svým cyklistickým oblečením nebo si je vybrat v barvách svého oblíbeného týmu, jako je například KMC Orbea. Všechno jde!

Nyní máte k dispozici všechny prvky, které potřebujete k porovnání různých modelů rukavic na horská kola a k nákupu těch, které vám nejlépe vyhovují. Pokud jste tak ještě neučinili, doplňte svou výbavu pro horské kolo pomocí našich průvodců nákupem brýlí na horské kolo a obutí na horské kolo.

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC