Preferovaný jazyk a měna:

Náš průvodce nákupem bot na horské kolo

Každá specialita má své požadavky na cyklistické vybavení: to samé platí pro obuv na horské kolo. Je nutné investovat do speciálního vybavení pro horská kola? All mountain, cross-country, enduro, downhill... Jakou botu zvolit pro kterou disciplínu? Jaké jsou vlastnosti bot na horské kolo? Ekoï vám nabízí kompletního průvodce, který shromažďuje 7 kritérií pro nákup.

Měli byste při jízdě na horském kole nosit specifickou obuv?

Pokud nepoužíváte horské kolo jen na cestu do práce, odložte tenisky, tenisky a běžky do skříně! Jízda na kole v tzv. normální obuvi se důrazně nedoporučuje, protože jízda na horském kole není bezpečná. Týká se to všech cyklistů: králů řídítek i příležitostných cvičenců, a dokonce i začátečníků.

Ano, sportovní boty, nebo ještě hůře boty do terénu, nejsou zdaleka vhodné pro jízdu na horském kole. Kvůli jejich hladké, ploché podrážce vám mohou nohy při přílišném šlapání podkluzovat, a to tím spíše, pokud jedete v dešti. MTB obuv tak pomáhá minimalizovat riziko nehod díky lepší přilnavosti.

Používání obuvi určené speciálně pro jízdu v terénu přináší kromě stability také několik zajímavých výhod: usnadňuje šlapání, zvyšuje pohodlí horského cyklisty a maximalizuje výkon. Investice do bot na horské kolo má všechny znaky dobrého nápadu!

Než se pustíme do kritérií nákupu, měli byste vědět, že neexistuje jedna bota na horské kolo, ale několik. Proč? Díky technologickému pokroku, který nabízejí jízdní kola, se v posledních desetiletích objevilo mnoho oborů. Pro každou disciplínu horských kol je potřeba specializované vybavení. To samozřejmě platí i pro boty na kolo.

Vhodné je vybrat si botu, jejíž vlastnosti vám umožní provozovat vaši oblíbenou sportovní aktivitu s potěšením a bezpečně: turistické horské kolo, all mountain, cross-country (XC), downhill, enduro, freeride...

1. Kompatibilita s pedály

První kritérium v našem průvodci nákupem se týká kompatibility bot s pedály vašeho kola. Tyto dva prvky jsou skutečně nerozlučnou dvojicí.

Prvním kritériem je kompatibilita obuvi s pedály

Při nákupu bot se musíte ujistit, že je můžete používat se svými stávajícími pedály, jinak si budete muset pořídit novou sadu pedálů nebo boty vrátit. Některé modely jsou univerzální, jiné fungují pouze s určitým typem pedálu.

Při jízdě na horském kole si můžete vybrat ze tří kategorií pedálů:

  • Ploché pedály: jejich plochý povrch se snadno přizpůsobí noze. Stačí přijít, šlápnout na to a tlačit, abyste se posunuli vpřed. Přestaňte s velkými těžkými pedály montovanými na horská kola základní úrovně: zde mluvíme o lehkých modelech s hroty, které účinně drží nohu.
  • Automatické pedály: klín vložený pod podrážkou slouží ke zpevnění boty na horské kolo s pedálem. Horský cyklista si musí botu nejprve připnout, než začne šlapat. Automatické pedály umožňují vyvíjet tlak, ale také trakci pro zvýšení rychlosti. V horské cyklistice mají tretry obvykle dvoubodové upevnění, tj. se dvěma šrouby. Existují také modely obutí pro horská kola se čtyřbodovým vrtáním kompatibilní se všemi hlavními značkami pedálů (Shimano SPD, Time, Look atd.).
  • Automatické pedály s klecí: pedály mají platformu, která obklopuje a chrání mechanismus a zároveň poskytuje větší plochu pro šlapání.

Ploché pedály jsou díky své nenáročnosti vhodné jak pro začátečníky, tak pro randonéristy a enduristy. Jsou také ideální pro jezdce, kteří chtějí provádět triky volně a bez obav z pádu.

Klíčové pedály jsou oblíbené zejména u freeriderů a sjezdařů. Využívají optimální stability a mohou si odepnout boty na horském kole, když se mění trať a její zatáčky. Zajímavý kompromis pro ty, kteří váhají mezi plochými a automatickými pedály.

Automatické pedály naopak nosí závodníci v běhu na lyžích. V této disciplíně kombinující rychlost, technický terén a fyzickou námahu se ukazuje, že nárůst výkonu díky kombinaci tlaku a tahu je nezanedbatelný.

2. Podrážka

Podrážka boty na horské kolo může být vyrobena z různých materiálů:

    • nylon;
    • sklolaminát;
    • <polyamid;

Výběr podrážky bude záviset na profilu vašeho horského cyklisty, ale také na vašem rozpočtu. Podrážky ze 100% karbonu jsou drahé modely, zatímco ty z nylonu jsou cenově nejdostupnější.

Jste nadšenci do cross-country a rádi si vyzkoušíte své jezdecké schopnosti v soutěžích? Obraťte se na karbonové podrážky (nebo karbonový kompozit a karbonové vložky). Jsou extrémně tuhé, maximálně omezují ztráty energie a nabízejí vynikající přenos výkonu. Kromě toho tento materiál podporuje lehkost, která je velmi žádaná při závodech v běhu na lyžích, kde se počítá každý gram. Boty na horské kolo XC s polyamidovou podrážkou vyztuženou skelnými vlákny budou také dobrým spojencem při snaze o výkon.

Používáte své horské kolo na turistiku? Pohodlí je vaší prioritou. Mějte na paměti, že na některých příliš technických úsecích budete často nuceni šlápnout na plyn nebo dokonce jít pěšky. Vybírejte proto boty na horská kola s měkkou gumovou podrážkou (například Vibram), které jsou vybaveny cepíny, aby vám neklouzaly.

Milujete vzrušující jízdu z kopce a freeride? Vyberte si plochou podrážku vybavenou šlapkami, abyste měli dobrý záběr na pedálu a mohli se řítit dolů po svahu a přitom zůstali stabilní.

Vložka je tou nejlepší volbou

Co se týče stélky boty, i na ní záleží. Musí být ergonomická, aby vám poskytovala maximální pohodlí. Na trhu najdete anatomické vložky, které dokonale kopírují přirozenou morfologii chodidla. Pro ještě větší potěšení, jakmile se ocitnete v sedle!

3. Stupeň ochrany nohou

Třetí kritérium nákupu se týká ochranného obalu obuvi.

Při jízdě na horském kole musíte jezdit po skalnatých stezkách a na překážkách. Proto se nezřídka stává, že vaše nohy zasáhnou hozené kameny. Proto je nutné, aby vaše bota na horské kolo poskytovala pevnou odolnost.

Na rozdíl od silniční cyklistické obuvi jsou terénní modely konsolidovány na několika místech:

  • přední část boty je vybavena chráničem proti kamení pro případ nárazu;
  • podrážka je zesílená, aby byla chráněna před třením a nárazy;
  • boční stěny podrážky jsou opevněné.

Tato vlastnost je společná pro všechny disciplíny horské cyklistiky, přičemž stupeň ochrany se liší v závislosti na vystavení nárazu. Zatímco běžecké boty jsou kvůli lehkosti nízké, enduro modely jsou středně vysoké nebo dokonce vysoké, aby zachovaly kladívkovou kost.

4. Tepelný komfort

Cyklistické boty se vybírají také podle klimatických podmínek, ve kterých plánujete jezdit. Mějte na paměti, že chodidla hrají klíčovou roli v procesu regulace těla, a to v létě i v zimě.

V teplém období je cílem omezit pocit horka. Letní obuv na horské kolo je k tomuto účelu navržena z technických materiálů. Oblíbená prodyšná tkanina účinně odvádí pot a perforovaná membrána zajišťuje optimální ventilaci. Některé boty jsou někdy vybaveny podšívkou s antibakteriálními, antistatickými a hojivými vlastnostmi. Skutečná výhoda pro pohodlí vašich nohou!

Když se ochladí, je to dvojí výzva: musíte udržet končetiny v teple a zároveň je nechat dýchat. Pokud tedy plánujete vyrazit na horské kolo na podzim nebo v zimě, doporučujeme koupit si speciální pár, který zateplí vaše nohy před chladem, jako jsou Ekoï Winter Evo MTB Shoes. Tento nepromokavý model vám navíc umožní jezdit v dešti a přitom udrží vaše nohy v suchu.

5. Systém zpřísnění

Ačkoli se může zdát méně rozhodující než předchozí kritéria, toto kritérium nákupu si přesto zaslouží vaši plnou pozornost. Ano, dobrá opora nohou je při jízdě na horském kole nezbytná, zejména při extrémních disciplínách nebo pro zlepšení efektivity šlapání.

Na trhu existují čtyři způsoby zapínání boty na horské kolo:

  • systém šněrování: tradiční šněrování, které si oblíbili enduro jezdci a sjezdaři, nabízí jezdci větší pohodlí, ale menší přesnost při utahování;
  • pásky na suchý zip nebo škrábací pásky: tyto pásky, rozšířené ve světě cyklistiky, umožňují nastavit oporu chodidla. Bláto, které je při jízdě na horském kole časté, nicméně snižuje jejich účinnost.
  • Mikrometrické popruhy: často v kombinaci s jedním nebo více popruhy na suchý zip umožňují milimetrové nastavení, které se provádí po zářezech.
  • mikrometrické přezky nebo knoflíky: velmi přesný, rychlý a snadný špičkový systém utahování, který je však ze všech nejdražší.

Všimněte si, že typ uzávěru může kombinovat několik svorek, aby uživateli nabídl více výhod.

6. Velikost boty na horské kolo

Výběr padnoucí obuvi je zásadní.

Pokud si vyberete příliš malý model, vaše nohy budou stlačené a prsty se budou stáčet a mačkat na špičce boty. Výsledek: pravděpodobně skončí ztuhlé kvůli špatnému krevnímu oběhu a způsobí vám bolest během jízdy na kole i po ní.

Naopak, pokud si koupíte příliš velké boty, budete v nich plavat. Nohy vám budou při každém šlápnutí do pedálů klouzat sem a tam a z opakovaného tření se vám mohou vytvořit puchýře.

Řešením je, že si musíte koupit příliš velké boty

Řešení znáte: zvolte správnou velikost! Jak se ale před objednáním ujistit, že neuděláte chybu?

Řešením je vybrat správnou velikost

Pokud nemáte možnost vyzkoušet si boty v obchodě, začněte nejprve změřením své nohy podle těchto několika kroků:

  • položte prázdný list papíru na podlahu ke zdi;
  • položte nohu na prostěradlo, patou se pevně opřete o stěnu;
  • nakreslete čáru na nejdelší špičce nohy;
  • změřte pravítkem vzdálenost mezi okrajem listu a čárou.

Další informace naleznete v průvodci velikostí od výrobce. Dámské MTB boty jsou obecně k dispozici v rozmezí 37 až 41 a pánské MTB boty v rozmezí 39 až 48. Existují i modely vhodné pro dětské nohy.

Všimli jste si, že vaše levá nebo pravá noha je delší? To je častý případ: ponechte si větší rozměr. Stejně tak pokud se pohybujete mezi dvěma velikostmi, zvolte velikost vyšší.

Zjistíte, že máte delší levou nebo pravou nohu?

7. Estetika modelu

Tady se dostáváme k poslednímu kritériu tohoto nákupního průvodce, a to nikoliv nejmenšímu: vzhled boty na horské kolo. Souhlasíme: ať už je to estetické, nebo ne, bota vám nepomůže jet lépe ani rychleji. Zkušený jezdec se z vás nestane jen proto, že nosíte pěkné boty na kolo. Je však nedílnou součástí výbavy cyklisty. Pokud jste na to citliví, tohle je vaše příležitost, jak si spravit chuť!

Dobrá zpráva, pro každého je tu něco: střízlivé a elegantní vzory, módní a moderní modely, tmavé, světlé nebo fluorescenční odstíny, lesklý povrch, chameleonský vzhled... Máte z čeho vybírat.

Je dokonce možné přizpůsobit si boty na horské kolo svým jménem a podle svého vkusu!

Teď už víte, jakou obuv si vybrat na horské kolo. Pokud jste tak ještě neučinili, je čas nakoupit si zbytek cyklistické výbavy, tedy přilbu na kolo, oblečení na horské kolo a doplňky!"

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

Podívejte se také na našeho průvodce nákupem rukavic a brýlí na horské kolo.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC