Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Můžete začít jezdit na silničním kole v 50 letech?

Poté, co jste s nadšením sledovali výkony svých oblíbených cyklistů, jste se rozhodli, že se sami pustíte do jízdy na kole. Jenže je vám 50 let a zajímá vás, jestli je ještě možné začít jezdit na silničním kole? V tomto článku vám přinášíme mnoho dobrých důvodů, proč začít jezdit na kole v 50 letech. Pak už se budete muset jen ptát jak postupovat v cyklistice.

Cyklistika, sport vhodný pro každého

Praktikovat fyzickou aktivitu je prospěšné pro vaše zdraví, zejména pro váš kardiovaskulární systém. Cyklistika tak může být vynikajícím spojencem pro vaše zdraví, protože na rozdíl od jiných sportů, jako je například běh, je sportem, který se nosí. Jízda na kole je tedy šetrný sport pro klouby, protože váha těla je nesena kolem, nikoli klouby. To znamená, že tělo je méně náchylné k mikrotraumatům než při nárazových sportech. Jelikož je cyklistika vytrvalostní sport, může být užitečná i pro snížení klidové tepové frekvence srdce. A pokud máte nadváhu, může být jízda na kole skvělým způsobem, jak shodit nějaké to kilo.

Kolo má málo kontraindikací, a proto jej někdy mohou lékaři předepisovat v rámci programu sport na předpis. Lze ji také použít k rehabilitaci po nehodě.

Před zahájením jízdy na kole si nechte zkontrolovat zdravotní stav

Jestliže je vám 50 let, máte zdravotní anamnézu, vedete sedavý způsob života, nikdy jste nesportovali nebo jste s tím již dávno přestali, doporučujeme před zahájením cyklistiky navštívit svého praktického lékaře, aby provedl preventivní prohlídku a ověřil váš zdravotní stav.
V závislosti na vašem profilu vás může také odeslat ke kolegovi kardiologovi, který provede EKG (elektrokardiogram) a/nebo zátěžový test ke kontrole správné funkce vašeho srdečního rytmu.

Jak začít jezdit na silničním kole v 50 letech.

Dal vám lékař zelenou? Pak už zbývá jen vrátit se ke sportu. Abyste však mohli začít jezdit na kole, potřebujete kolo. Jakmile si stanovíte svůj rozpočet (cena kola se může pohybovat od 500 do více než 10 000 eur), budete muset svůj výběr upřesnit podle několika kritérií. A pokud máte omezený rozpočet nebo si nejste jisti, zda je cyklistika pro vás, neváhejte se obrátit na trh s ojetými koly.

Po padesátce máme často problémy se zády, proto zvažte výběr přizpůsobeného kola, tj. s pohodlnou geometrií rámu, která zabrání tomu, abyste na kole jezdili příliš nakloněni, což by mohlo vést k bolestem dolní části zad. Proto je také důležité zvolit správnou velikost rámu, a to díky některým měřením. Pokud potřebujete pomoc, neváhejte navštívit nejbližší cykloprodejnu.

Po koupi kola je třeba myslet také na vybavení pro bezpečnou jízdu: koupě přilby je klíčová pro ochranu v případě pádu. Velmi užitečné budou také cyklistické šortky, které vás ochrání před nepříjemnou bolestí způsobenou třením o sedlo. Co se týče cyklistického dresu, umožní vám snadněji odvádět pot a jezdit tak v suchu.
Pokud jste se rozhodli pro automatické pedály na kole, budete muset myslet také na nákup boty na kolo kompatibilní se zvoleným systémem cepínů.

Jakmile se vybavíte jako dokonalý cyklista, zbývá už jen podniknout první vyjížďky. Při prvních jízdách se můžete řídit jedním heslem: zábava. Jezděte klidně, užívejte si krajinu, zvykejte si na kolo, zvykejte si na polohu na něm. Jakmile to pocítíte, postupně zvyšujte počet ujetých kilometrů. A nakonec, pokud se v tomto procesu učení nesetkáte s žádnými potížemi, bude čas začít přemýšlet o tréninku, který by zlepšil vaši výkonnost na kole.

Elektrická cyklistika: je to opravdu sport?

Pokud máte zdravotní problémy nebo se vaše fyzická aktivita s věkem stává komplikovanou, můžete se po schválení lékařem - samozřejmě - nakonec rozhodnout pro elektrické kolo. Navzdory tomu, co si někteří myslí, má jízda na elektrokole pro lidské tělo stejné výhody jako jízda na běžném kole a zároveň umožňuje jízdu na kole širšímu okruhu lidí.

Když už víte, že je možné začít jezdit na silničním kole i v 50 letech, co takhle zjistit více informací o tom, jak začít jezdit na silničním kole a kolik kilometrů najezdit, když začínáte a jaké silniční kolo si vybrat, když začínáte?

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC