Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Které silniční kolo byste si měli vybrat pro začátek?

Pokud chcete začít jezdit na kole po silnici, než si položíte otázku jak postupovat při jízdě na kole, pravděpodobně přemýšlíte, jaké silniční kolo si pro začátek vybrat. V tomto článku podrobně vysvětlujeme, jaká kritéria je třeba zohlednit při výběru správného kola pro vaši praxi.

Kolo správné velikosti

Každé kolo se dodává v různých velikostech rámu, aby vyhovovalo většině populace. Možná to zní jako samozřejmost, ale je důležité vybrat si pro začátek správnou velikost kola. Příliš malé nebo příliš velké kolo se totiž rychle ukáže jako nepříjemné, nepohodlné nebo dokonce nebezpečné během vašich vyjížděk.

Pro výběr správné velikosti kola je třeba předem provést správné měření. Nejběžnější metodou je změřit výšku rozkroku od země po perineum. Po zjištění tohoto rozměru je třeba jej vynásobit hodnotou 0,65, abyste získali správnou velikost rámu.
Je zřejmé, že délka trupu a předloktí se může u dvou osob stejné velikosti lišit, proto je toto měření pouze orientační a v případě pochybností je vhodnější obrátit se na prodejnu s cyklistickými potřebami, kde vám provedou další měření, abyste upřesnili svůj výběr.

Jaký rozpočet byste měli plánovat na své první silniční kolo?

Koupě kola představuje určitý rozpočet, více či méně, v závislosti na vašich kritériích a potřebách. Tato cena se může pohybovat od 500 eur až po několik tisíc eur u špičkových modelů.

Pro první kolo, pokud teprve začínáte, samozřejmě není nutné kupovat závodní kolo za deset tisíc eur, které používají cyklisté na Tour de France. Místo toho vám doporučujeme zvolit dobrý poměr ceny a výkonu, a to základní model nebo model střední třídy v rozmezí 800 až 1500 eur, který můžete později vylepšit nebo změnit, pokud dostanete chuť na silniční cyklistiku a budete se chtít posunout ještě dál. Kromě toho si můžete dopřát i karbonové kolo a lepší vybavení, zejména pokud chcete mít později pokročilejší cyklistické zkušenosti.

A pokud je pro vás cena stále příliš vysoká, můžete ji případně snížit nákupem použitého kola.

Jak si vybrat silniční kolo pro začátek?

Když s cyklistikou teprve začínáte, nemáte žádné zkušenosti a nikdy předtím jste se žádnému sportu nevěnovali, může se vám zdát výběr prvního silničního kola zdrcující. Zde je několik tipů, jak neudělat chybu.

Předně, pokud s cyklistikou teprve začínáte, musíte se poohlédnout po pohodlném kole, tedy takovém, které nevyužívá závodní geometrii. Proto se budete muset poohlédnout spíše po modelech určených pro turistickou nebo vytrvalostní cyklistiku.

Pro první kolo, pokud se vejdete do rozpočtu nižšího než 1500 eur, bude lepší upřednostnit dobrý hliníkový rám (případně s karbonovou vidlicí) než základní karbonový rám (často méně pohodlný).

Také je třeba pečlivě vybírat vývoj a převodník (nejběžnější značkou je pravděpodobně Shimano). Na začátku kola již téměř neexistují trojité řetězové kroužky, doporučujeme vám zvolit kompaktní klikovou sadu (50x34), která bude poměrně univerzální. Pokud jde o zadní převod, zvolte kazetu 11-32, pokud je to možné, nebo dokonce 11x34, pokud žijete v horské oblasti. Naopak, pokud žijete ve velmi rovinaté oblasti, měl by vám rozměr 11x30 stačit.

Pokud jde o brzdový systém, máte na výběr mezi ráfkovými a kotoučovými brzdami. Druhý jmenovaný brzdový systém je údajně bezpečnější, zejména na mokré vozovce, ale v tomto ohledu bude záležet na osobním vkusu.

Pokud vám sedlo dodané s vaším kolem nevyhovuje nebo je příliš tvrdé, prostě ho vyměňte. Existuje mnoho modelů, více či méně lehkých, více či méně pohodlných, které vyhoví každému cyklistovi.

Původní kola na základních kolech jsou často poměrně těžká. Pokud se vám kolo líbí a po několika měsících ho chcete vylepšit, výměna ráfků by mohla být prvním zlepšením z hlediska hmotnosti, ale také reakcí kola na silnici.
A konečně, co se týče ráfků, většina kol v této cenové kategorii se dodává s bezdušovými pneumatikami, ale pokud je vyměníte, nic vám nebrání v tom, abyste je později vyměnili za bezdušové.

Když už máte v ruce všechny podklady pro to, abyste mohli začít jezdit na silničním kole, co kdybyste se dozvěděli více o tom, jak začít jezdit na silničním kole a kolik kilometrů byste měli ujet, když začínáte? A nakonec, věděli jste, že je možné začít jezdit na kole i v 50 letech?

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC