Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4300 Kč

Které potraviny by měly být při cvičení preferovány?

Jelikož je cyklistika vytrvalostním sportem, musí cyklisté dodržovat jídelníček v souladu s tímto sportem, a to tím spíše, když chtějí v tréninku nebo během závodu překonávat dlouhé vzdálenosti. Poté, co jsme se seznámili s kdy a co jíst při dlouhém cyklistickém závodě, vám dnes nabízíme zjistit, jakým potravinám byste měli dát při tomto úsilí přednost.

Jak jíst během cvičení

Během cvičení je třeba na kole se pravidelně krmit a hydratovat, abyste odvrátili únavu, nebyli dehydratovaní, ale také abyste zabránili degradaci svalových a jaterních glykogenových zásob. K tomu je třeba střídat pevnou a tekutou stravu a nezapomínat na energetický nápoj. Níže vám vysvětlíme, jak se stravovat a které potraviny při tomto úsilí upřednostňovat.

Jaké pevné potraviny byste měli jíst během cvičení.

Při tréninku nebo závodění byste měli konzumovat pevnou stravu. Tato kategorie díky svému složení (maltodextrin, glukózový sirup) podporuje delší příjem energie, takže jsou ideální na dlouhé jízdy. Některé tuhé potraviny jsou také obohaceny sodíkem, což může být užitečné při vytrvalostních jízdách, kdy je třeba bojovat proti ztrátám soli způsobeným pocením.
Ty mají obvykle podobu cereálních tyčinek nebo sladkých či slaných energetických tyčinek, ovocných past apod. Kořeněný chléb může být vaším spojencem také během námahy, ale i před jízdou nebo po ní. Nezapomeňte se ihned po jejich požití napít vody, abyste usnadnili jejich trávení. Doporučuje se konzumovat jednu za hodinu a střídat ji s tekutou stravou.
V případě vytrvalostních výletů nebo závodů na dlouhé vzdálenosti se můžete uchýlit také k slaným svačinám, jako jsou kousky koláče nebo slaný koláč, které lze snadno zabalit do fólie. To zajišťuje pestrost a zabraňuje přesycení mozku konzumací pouze sladkých věcí.

Jaké tekuté potraviny by se měly konzumovat během cvičení?

Během tréninku nebo závodu, kdy je námaha intenzivní, je také důležité střídat pevnou stravu s tekutou nebo polotekutou.
Tyto potraviny jsou především ve formě energetických gelů. Během výletu však můžete zkonzumovat i jednu nebo více placatek ovocných kompotů.
Na rozdíl od pevných potravin jsou energetické gely tělem snadno vstřebatelné a jejich výhodou je téměř okamžitý účinek, a to do deseti minut po užití, díky složení bohatému na dextrózu (rychlý cukr). Doporučují se zejména při krátkých závodech (časovky, cyklokros atd.), ale lze je konzumovat i při dlouhých závodech před intenzivním výkonem (např. při výstupu na horský průsmyk nebo před cílovou rovinkou v případě sprintu). Po užití energetického gelu se nezapomeňte dobře hydratovat, abyste usnadnili jeho vstřebávání. Doporučuje se konzumovat jeden za hodinu, střídavě s pevnou stravou.
Aby vyhovovaly každému, jsou energetické gely k dostání v různých chutích, různých konzistencích (více či méně tekuté) a různých typech balení (více či méně praktické pro otevření během námahy, znovu uzavíratelné nebo ne).
V neposlední řadě existují různé druhy energetických gelů: klasické energetické gely, antioxidační gely (které díky svému složení obohacenému o vitamíny a minerály oddalují nástup křečí), boostery (pro okamžitý účinek před prudkým výkonem), kofeinové gely (stejný účinek jako boostery) a gely obohacené o sodík (ideální v případě velkého horka pro boj s dehydratací).

Jaký energetický nápoj byste měli konzumovat během cvičení?

Během tréninku nebo cyklistického závodu se doporučuje vypít minimálně 500 ml nebo jednu láhev za hodinu, aby nedošlo k dehydrataci. Toto opatření by mělo být přizpůsobeno námaze cyklisty a povětrnostním podmínkám. Tělo je tvořeno ze 60 % vodou, a pokud klesne pod tento podíl, bude vaše výkonnost postupně klesat, až budete zcela vyčerpaní.
S lahví vody na kole byste se však neměli spokojit, zejména pokud námaha přesáhne 1h30. Je vhodnější zvolit energetický nápoj (nezaměňovat s energetickým nápojem), který je ve formě prášku nebo pastilky, jež se ředí ve vodě. Izotonické nápoje (které mohou být hypotonické nebo hypertonické), obohacené o maltodextrin (pomalý cukr) nebo glukózový sirup, tak zajišťují pravidelný příjem energie jako doplněk k pevné a tekuté stravě. Nezapomeňte pít málo, ale často, tj. dva až tři doušky každých 10 až 15 minut pro pravidelný příjem.

Když už víte vše o tom, jakým potravinám dávat při cvičení přednost, co takhle zjistit jaký typ stravy zvolit pro cyklistiku? Víte také jaké potraviny před cvičením preferovat?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC