Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Kalendář silniční cyklistiky

Po objevení různých cyklistických závodů je čas podívat se na kalendář silničních cyklistických závodů, aby vám neunikl žádný důležitý závod. Přinášíme vám podrobného průvodce vším, co potřebujete vědět o 33 závodech kategorie UCI World Tour.

UAE Tour (Spojené arabské emiráty)

UAE Tour je prvním závodem World Tour v cyklistickém kalendáři a koná se ve Spojených arabských emirátech. etapový závod vznikl v roce 2019 a je výsledkem sloučení závodů Kolem Dubaje a Abú Zabí.
Caleb Ewan (Lotto-Soudal) zde v roce 2020 vyhrál bodovací klasifikaci.

Okruh Nieuwsblad (Belgie)

Circuit Het Nieuwsblad je jednorázový cyklistický závod, který se koná ve vlámských Ardenách. Zahrnuje dlážděné úseky a využívá bývalého finále Tour of Flanders.
Philippe Gilbert (Lotto-Soudal) tento závod dvakrát vyhrál (2006, 2008).

Strade Bianche (Itálie)

Závod Strade Bianche je jednodenní závod, který vznikl v roce 2007 a do kalendáře World Tour se zařadil v roce 2017. Je proslulý svými bílými šotolinovými cestami.
Philippe Gilbert přidal tento závod v roce 2011 na seznam svých cen.

Paříž - Nice (Francie)

Paris-Nice, známý také jako Závod na slunci, je prvním závodem World Tour sezony ve Francii a vlastně i v Evropě. Stejně jako Tour de France ji pořádá ASO (Amaury Sport Organisation).
Nairo Quintana vyhrál sedmou etapu ročníku 2020 pro svůj nový tým Arkéa-Samsic, zatímco Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) vyhrál horskou klasifikaci třikrát (2015, 2018, 2019).

Tirreno - Adriatico (Itálie)

Tirreno-Adriatico se přezdívá závod dvou moří a koná se ve stejném termínu jako Paříž-Nice v Itálii. Je považován za ideální přípravu na Milán-San Remo.
Nairo Quintana vyhrál tento závod v roce 2017.

Milán - San Remo (Itálie)

Milán - San Remo, přezdívaný Primavera, je prvním klasickým závodem sezony a je považován za nejdelší závod v profesionálním kalendáři. Je to jeden z pěti Památníků cyklistiky.
John Degenkolb (Lotto-Soudal) vyhrál tento závod v roce 2015.

OxyClean Classic Bruggy - La Panne (Belgie)

Classic Brugge - La Panne je jednodenní cyklistický závod pořádaný v Belgii. Až do roku 2017 se jednalo o etapový závod. Do kalendáře World Tour byl zařazen v roce 2019.
Elia Viviani vyhrál závod v roce 2018. Philippe Gilbert ji vyhrál i v roce 2017, ještě ve starém formátu.

E3 Saxo Bank Classic (Belgie)

E3 Saxo Bank Classic, známý také jako E3 Grand Prix, je jednodenní cyklistický závod pořádaný v Belgii a patří mezi Flanderské klasiky. Byl založen v roce 1958 a do kalendáře World Tour se zařadil v roce 2012.

Tour of Catalonia (Spain)

Tour of Catalonia je čtvrtým nejstarším cyklistickým etapovým závodem. Koná se ve velmi hornaté oblasti, a proto je oblíbený mezi horolezci.
Nairo Quintana vyhrál závod v roce 2016. Domenico Pozzovivo (Qhubeka Assos) obsadil v roce 2015 třetí místo.

Gent - Wevelgem (Belgie)

Gand - Wevelgem je jednodenní cyklistický závod a je součástí Flanderské klasiky. Závod se skládá z dlážděných úseků a částečně si vypůjčuje trasu závodu Kolem Flander.
John Degenkolb tento závod v roce 2014 vyhrál.

A Travers la Flandre (Belgie)

A Travers la Flandre je jednodenní cyklistický závod, který se v roce 2017 zařadil do kalendáře World Tour a obvykle zahajuje Vlámský týden, který zahrnuje: E3 Grand Prix, Gent-Wevelgem a Tour of Flanders. Několik dlážděných úseků si totiž vypůjčila z Tour of Flanders.

Tour of Flanders (Belgium)

Tour of Flanders (přezdívaná také De Ronde) je jednodenní cyklistický závod založený v roce 1919, který je spolu s Paříž-Roubaix jednou ze dvou hlavních jarních dlážděných klasik. Je to jeden z pěti Památníků cyklistiky.
Philippe Gilbert přidal tuto klasiku na seznam svých úspěchů v roce 2017.

Prohlídka Baskicka (Španělsko)

Tour of the Basque Country je etapový závod, který se jede ve strmém terénu Baskicka. Je známý svými prudkými stoupáními.
Nairo Quintana vyhrál tento závod v roce 2013. Sergio Henao zde dvakrát vyhrál bodovací klasifikaci (2013 a 2016).

Paříž - Roubaix (Francie)

Paříž - Roubaix je jedním z nejstarších cyklistických závodů na světě. Francouzský závod, přezdívaný Peklo severu, obsahuje řadu dlážděných úseků včetně Trouée d'Arenberg a Carrefour de l'Arbre. Tato flanderská klasika je jedním z pěti Monumentů cyklistiky.
Philippe Gilbert se zapsal na seznam vítězů v roce 2019, zatímco John Degenkolb ji vyhrál v roce 2015.

Zlatý závod Amstel (Nizozemsko)

Zlatý závod Amstel, který je první z Ardenských klasik v sezóně, je jednodenní cyklistický závod, který vznikl v roce 1966 a koná se v Nizozemsku. Obvykle slouží jako přechod mezi flanderskou a ardenskou klasikou.
Philippe Gilbert ji vyhrál čtyřikrát (2010, 2011, 2014, 2017).

Flèche Wallonne (Belgie)

Flèche Wallonne je druhou klasikou sezony Ardennes a její cíl se nachází na vrcholu bájného Mur de Huy, velmi strmého stoupání s pasážemi o rychlosti 22 %, které obecně svědčí spíše průbojným profilům.
Filippe Gilbert vyhrál Flèche Wallonne v roce 2011.

Liège - Bastogne - Liège (Belgie)

Liège-Bastogne-Liège se přezdívá "doyenne", protože je to jeden z nejstarších stále existujících cyklistických závodů. Tento 250kilometrový závod je jistě nejznámější a nejnáročnější z ardenských klasik. Je to jeden z pěti Památníků cyklistiky.
Philippe Gilbert vyhrál tento závod v roce 2011.

Tour de Romandie (Švýcarsko)

Tour de Romandie je etapový závod, který se koná ve Švýcarsku od roku 1947.
V roce 2016 jej vyhrál Nairo Quintana. Thomas De Gendt zde v roce 2018 vyhrál bodování i horskou klasifikaci.

Giro d'Italia (Itálie)

Giro d'Italia neboli Tour of Italy je první ze tří Grand Tours, které se konají v cyklistické sezóně. Její trasa vede po celé Itálii. Rekordmani závodu, který vznikl v roce 1909, jsou tři jezdci (Alfredo Binda, Fausto Coppi a Eddy Merckx), každý s pěti vítězstvími. Lídr celkového pořadí má během závodu na sobě růžový dres.
Nairo Quintana zde vyhrál v roce 2014. Pokud jde o Nacera Bouhanniho, ten v roce 2014 vyhrál bodovací klasifikaci i tři etapy. Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos) také vyhrál bodování v letech 2015 a 2016.

Critérium du Dauphiné (Francie)

Critérium du Dauphiné je etapový závod, který se koná ve Francii v alpském masivu. Závod, který vznikl v roce 1947, se koná několik týdnů před Tour de France a je považován za ideální odrazový můstek pro tento závod, protože zejména lezcům nabízí mnoho průjezdů, aby si změřili síly před velkým závodem.
Guillaume Martin (Cofidis) skončil v roce 2020 celkově třetí.

Tour de Suisse (Švýcarsko)

Tour de Suisse je etapový závod, který se koná ve Švýcarsku. Závod vznikl v roce 1933 a je považován za přípravu na Tour de France. Skládá se z vysokohorských etap a časovky jednotlivců.
Warren Barguil (Team Arkéa Samsic) skončil v roce 2016 celkově třetí, stejně jako Nairo Quintana v roce 2018.

Tour de France (Francie)

Tour de France, známá také jako Grande Boucle, je třítýdenní etapový závod, který se koná v červenci po celé Francii a poprvé se jel v roce 1903. Závod je velmi populární a vysílá se ve 190 zemích. Závod je jedním ze tří Grand Tours a pořádá ho společnost ASO. Lídr celkového pořadí nosí během závodu žlutý dres.
Caleb Ewan (Lotto-Soudal) vyhrál na Tour de France pět etap.
Warren Barguil (Team Arkéa Samsic) vyhrál v roce 2017 klasifikaci nejlepších vrchařů a dvě etapy.
Nairo Quintana se na tomto závodě třikrát umístil na stupních vítězů (2013, 2015, 2016) a dvakrát vyhrál klasifikaci nejlepšího mladého jezdce (2013, 2015).

Clasica San Sebastian (Španělsko)

Clasica San Sebastian je španělský jednodenní cyklistický závod, který se obvykle koná o víkendu po Tour de France. Vznikl v roce 1981 a díky svému profilu je považován za klasiku horolezců.
Philippe Gilbert vyhrál tento závod v roce 2011.

Tour de Pologne (Polsko)

Tour de Pologne je letní etapový cyklistický závod. Byl založen v roce 1928 a profesionálním jezdcům byl otevřen až v roce 1993. Závod byl zařazen do kalendáře World Tour v roce 2005.
Tim Wellens (Lotto-Soudal) vyhrál tento závod v roce 2016.

EuroEyes Cyclassics Hamburg (Německo)

Cyklistický závod EuroEyes Cyclassics je jednodenní cyklistický závod pořádaný v Německu. Byl založen v roce 1996 a koná se každoročně v srpnu v okolí Hamburku. Většina nejlepších sprinterů se objevuje na seznamu vítězů tohoto závodu.
Elia Viviani (Cofidis) zde vyhrál třikrát (2017, 2018, 2019). Caleb Ewan ji vyhrál v roce 2016 poté, co z ní odstoupil Nacer Bouhanni.

Bretagne Classic (Francie)

Bretagne Classic, dříve známý jako Grand Prix de Plouay, je jednodenní cyklistický závod. Jedná se o poslední závod World Tour sezony ve Francii.
Elia Viviani tento závod vyhrál v roce 2017.

Vuelta Espana (Španělsko)

Vuelta Espana neboli Tour of Spain je posledním ze tří hlavních cyklistických závodů sezony. Její trasa vede po celém Španělsku. Roberto Heras je se čtyřmi vítězstvími rekordmanem soutěže, která vznikla v roce 1935. Lídr celkového pořadí nosí během závodu červený dres.
Fabio Aru (Qhubeka Assos) vyhrál závod v roce 2015, zatímco Nairo Quintana zvítězil v roce 2016.
Guillaume Martin (Cofidis) se stal nejlepším vrchařem v roce 2020, zatímco Thomas De Gendt tuto klasifikaci vyhrál v roce 2018.

BinckBank Tour (Belgie / Nizozemsko)

BinckBank Tour, dříve známý jako Eneco Tour, je etapový cyklistický závod, který se koná mezi Belgií a Nizozemskem.
Tim Wellens (Lotto-Soudal) v tomto závodě dvakrát zvítězil (2014, 2015) a v následujících letech se ještě třikrát umístil na stupních vítězů.

Grand Prix Cycliste de Québec (Kanada)

Grand Prix Cycliste de Québec je jedním z klasických závodů na konci sezony a koná se v Kanadě. Vznikl v roce 2010 a v následující sezóně byl zařazen do kalendáře World Tour.
Philippe Gilbert zde vyhrál druhý ročník v roce 2011.

Grand Prix Cycliste de Montréal (Kanada)

Grand Prix Cycliste de Montréal, která se koná dva dny před Grand Prix Cycliste de Québec, je jedním z klasických závodů na konci sezony a koná se rovněž v Kanadě. Vznikl v roce 2010 a v následující sezóně se stal součástí kalendáře World Tour.
Tim Wellens vyhrál tento závod v roce 2015. Jesus Herrada (Cofidis) zde v roce 2017 obsadil druhé místo.

Eschborn-Frankfurt (Německo)

Grand Prix de Francfort (známý také jako Eschborn-Frankfurt) je jednodenní cyklistický závod pořádaný v Německu, který vznikl v roce 1962. Do kalendáře World Tour byl zařazen v roce 2017.
John Degenkolb ho vyhrál v roce 2011.

Tour of Lombardy (Italy)

Tour of Lombardy, přezdívaný Dead Leaves Classic, je jednodenní cyklistický závod, který se v Itálii koná od roku 1905. Jedná se o poslední klasický závod cyklistické sezóny v kalendáři World Tour a je jedním z pěti Monumentů cyklistiky.
Philippe Gilbert tento závod dvakrát vyhrál v letech 2009 a 2010.

Tour of Guangxi (China)

Tour of Guangxi je etapový cyklistický závod pořádaný v Číně. Od svého vzniku je součástí kalendáře World Tour a nahrazuje tak Tour of Beijing, která skončila v roce 2014.
Tim Wellens (Lotto-Soudal) vyhrál první ročník tohoto závodu v roce 2017.

Když už víte vše o kalendáři závodů World Tour, nezbývá než fandit svým oblíbeným jezdcům a týmům u televize nebo na silnici.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC