Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Jaké oblečení bych měl zvolit pro silniční cyklistiku?

Právě jste si koupili silniční kolo a nyní přemýšlíte, jaké oblečení si koupit na silniční cyklistiku? Přinášíme vám stručný přehled nezbytného oblečení pro silniční cyklistiku, abyste si mohli sestavit ideální cyklistický outfit od hlavy až k patě a na nic nezapomněli.

Záhlaví

Prvním nezbytným prvkem cyklistického oblečení je helma. Přestože jsou přilby povinné pouze pro děti do 12 let, důrazně doporučujeme, abyste je nosili, jakmile nasednete na kolo. V případě pádu vám může zachránit život.
Pod helmou můžete v závislosti na ročním období nosit čepici nebo šátek v létě, které vás ochrání před sluncem a hmyzem, nebo termo čepici v zimě, která udrží vaši hlavu v chladu.
Jako doplněk můžete použít také šátek nebo nákrčník, abyste zabránili přístupu vzduchu přes límec, když teploty klesnou.

Horní část těla

Pokud jde o horní část těla, hlavním prvkem pro sestavení cyklistického oblečení je cyklistický dres, který se vyrábí ve třech verzích v závislosti na ročním období: s dlouhými rukávy, s krátkými rukávy nebo bez rukávů. Na všech třech verzích najdete na zadní straně dresu kapsy pro uložení osobních věcí (klíče, doklady, mobilní telefon, jídlo atd.).
U silniční cyklistiky - na rozdíl od horské cyklistiky - se cyklistický dres nosí těsně u těla, aby se podpořila aerodynamika.
Cyklistické dresy jsou navrženy z prodyšných materiálů, které umožňují rychlý odvod potu a udržují cyklistu během jízdy v suchu.
Modely s krátkým rukávem i bez rukávů jsou vyrobeny z velmi lehkých materiálů, zatímco modely s dlouhým rukávem jsou podšity fleecem.
Bez ohledu na roční období vám nošení technického spodního prádla pod dresem pomůže urychlit odvod potu a udržet vaše tělo v suchu. V létě bude bez rukávů nebo s krátkým rukávem. V zimě se nosí s dlouhými rukávy.
Velmi se doporučuje nosit rukavice, abyste se v případě pádu vyhnuli zranění rukou.
Pro léto jsou krátké rukavice navrženy z lehkých a prodyšných materiálů, aby vám nebylo teplo, a zároveň jsou vyztužené na dlani, aby vás chránily před vibracemi, ale také v případě pádu. Zabrání také tomu, aby vám ruce sklouzávaly z řídítek kvůli potu.
V zimě budou dlouhé rukavice nepromokavé do deště a teplé, aby vám nebyla zima na končetiny a abyste mohli přesně držet řídítka a brzdit.
A pokud jedete na kole v zimě v extrémních teplotách nebo je vám prostě jen chladno, jsou tu i vyhřívané rukavice.
Krátké rukávy lze použít jako doplněk k dresu s krátkým rukávem, zejména uprostřed sezóny, kdy jsou teploty po ránu ještě nízké. Během jízdy je pak můžete sundat a strčit do kapsy dresu.
Stejně jako manžety, i větrovka s rukávy nebo bez nich vám umožní doplnit váš outfit v případě změny počasí. Je velmi lehký, lze jej během jízdy složit a uložit do kapsy dresu.

Dolní část těla

Klíčovým prvkem, pokud jde o spodní část těla, jsou koloběžky. Pro silniční cyklistiku jsou cyklistické šortky vyrobeny z lycry a nosí se těsně jako druhá kůže, aby se omezilo tření a zlepšila aerodynamika. Vyrábějí se ve třech verzích: krátké, dlouhé nebo korzárské.
Protože fyziognomie mužů a žen je odlišná: existují šortky pro muže a šortky pro ženy s odlišnými kozinkami. Kromě toho většina dámských šortek nemá z praktických důvodů šle, zatímco téměř všechny pánské šortky mají šle.
V závislosti na řadě šortek mají některé pěnové čepičky, zatímco jiné gelové vložky.
Krátké šortky na léto jsou navrženy z vysoce prodyšných materiálů, které odvádějí pot.
Dlouhé šortky určené na zimní výlety jsou vyrobeny z termovlákna a podšity fleecem. Některé modely jsou dokonce nepromokavé, takže můžete pokračovat v tréninku i v dešti.
korzety, určené pro jízdu mezi dvěma ročními obdobími, jsou zpravidla také podšité fleecem.
Při proměnlivém počasí uprostřed sezóny si můžete ke krátkým šortkám obléknout legíny, které si pak můžete během jízdy sundat, pokud se objeví slunce.

Nohy

Závěrečným krokem v cyklistické výbavě jsou nohy. Abyste mohli šlapat, budete potřebovat boty na kolo.
Pokud jde o obuv, pokud jste se rozhodli pro automatické pedály, existují 2 systémy cepínů:
silniční cepíny (tříbodové zapínání), které nejsou určeny pro chůzi;
přezky pro horská kola nebo SPD (dvoubodové zapínání), se kterými je možné chodit (a které lze použít i na silnici, pokud nehledáte maximální výkon).

Výběr automatického pedálového systému ovlivní nákup obuvi. Některé boty totiž umožňují přizpůsobit oba systémy, zatímco některé jsou kompatibilní pouze s jedním nebo druhým.
Pro obutí do cyklistické obuvi nelze opomenout výběr cyklistických ponožek.
Letní modely zajistí dobrou regulaci teploty, odvod potu a zabrání tak přehřívání nohou.
Zimní ponožky udrží vaše nohy v teple díky svým tepelným vlastnostem a zároveň plní svou roli při odvodu potu.
A konečně, když je chladno nebo prší, doporučuje se obout si obuv, abyste udrželi nohy v suchu a teple.
Samozřejmě, že oblečení používané v létě nebude stejné jako to, které se používá v zimě... a naopak.

Jak se oblékat v létě.

V létě byste měli zvolit co nejlehčí oblečení a volit prodyšné oblečení, které odvádí pot.
A navzdory horku byste rozhodně neměli zanedbávat nošení helmy a rukavic pro svou bezpečnost.

Jak se oblékat v zimě.

Při cyklistické aktivitě v chladném počasí je vhodné obléci si tři vrstvy oblečení na horní část těla, aby byla zajištěna regulace tělesné teploty a tělo zůstalo v suchu:
Technické spodní prádlo;
Dres s dlouhým rukávem;
Termo bunda.

Jak se oblékat na pololetní období.

Půlsezóna je pro cyklisty nejzrádnějším obdobím, protože počasí je často proměnlivé. Během jízdy byste proto měli zvolit modulární oblečení s doplňky, které lze během ubíhajících kilometrů snadno sundat, jako jsou manžety, legíny nebo větrovka, které si můžete navléknout vedle dresu a krátkých šortek.
Nyní, když jste si udělali přehled o dokonalém oblečení cyklisty, zbývá už jen vybavit se... a šlapat do pedálů. Přeji dobrou jízdu!

AKTUÁLNĚ NEJPRODÁVANĚJŠÍ VÝROBKY

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC