Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jaké kolo zvolit na šotolinu ?

Fenomén cestování, který je synonymem cestování, svobody a dobrodružství, je ve Francii a Evropě stále populárnější. Máte chuť se do toho pustit, ale nevíte, jaké kolo na šotolinu zvolit? Pokud je pro vás důležitá všestrannost, existují všechny druhy šotolinových kol. Jaká jsou jejich specifika? Podle jakých kritérií byste měli vybírat? Objevte naše klíčové tipy pro výběr gravel kola, které splní vaše očekávání.

Více než obor, filozofie

Přímo z amerického kontinentu pochází gravel, ne tak dávná disciplína, která má ve Francii stále více příznivců. Šotolina, jejíž název znamená ve francouzštině "štěrk", vybízí k rozvoji na terénu všeho druhu: silnicích, cestách, stezkách, pěšinách...

Gravel je mnohem víc než jen další cyklistická disciplína, je především ztělesněním skutečného stavu mysli, kdy se člověk vydává za dobrodružstvím, aby ukojil nevyčerpatelnou touhu po objevování. Opustit hlavní silnice a vydat se po vedlejších cestách, užívat si jízdu jinak v srdci přírody, cítit se svobodně a živě... to je to, o čem je šotolinový duch!

Šotolinové kolo, všestranné kolo

Když mluvíme o gravelu, máme na mysli jak disciplínu, tak gravelové kolo. Je to tak, protože výrobci vyvinuli hybridní kola, která se pro tuto praxi dokonale hodí.

Gravel bike, který je výsledkem důmyslného spojení horského, silničního, cyklokrosového a VTC kola, je určen pro všechny, kteří touží po sportovním využití, při turistice nebo v městském prostředí. Je ideální pro dlouhé vyjížďky, takže se bude líbit jak cykloturistům a cyklistům, tak i cyklistům na horských a silničních kolech. Je to kolo, které spojuje lidi, kolo na cestování, objevování, snění!"

Jak jste jistě pochopili, gravel bike je především kolo stvořené pro dobrodružství. Jeho všestrannost nabízí nekonečné možnosti: je na vás, abyste určili jeho hranice!

Vlastnosti šotolinového kola

Šotolinové kolo má speciální konstrukci, která umožňuje jízdu po silnicích i stezkách. Je zajímavé znát tato specifika, abyste si mohli správně vybrat kolo na šotolinu.

Některé prvky tak byly přepracovány s důrazem na pohodlí a všestrannost.

Rám: U gravelbiku je geometrie pohodlná, nabízí zvýšenou polohu a měkké sedlo. Rám je slopingový, což znamená krátkou, skloněnou horní rámovou trubku, ve spojení s vysokou hlavovou trubkou, což umožňuje jízdu ve všech typech terénu. Delší řetězové vzpěry, tenké sedlové vzpěry, 27,2mm sedlová trubka, zesílená přední vidlice, deformované trubky... tolik vylepšení pro dlouhou a pohodlnou jízdu.

Pneumatiky a kola: Kola, ráfky a pneumatiky na gravel kolech byly také upraveny tak, aby optimalizovaly tlumení nárazů a kompenzovaly absenci předního odpružení. Nejběžnější průměry kol jsou 700C a 650B. Obecně se pneumatiky na štěrk vyznačují šířkou a přítomností lehkých hrotů.

Brzdy: Šotolinová kola mají stejně jako horská kola kotoučové brzdy.

Hnací ústrojí: většinou kompaktní nebo polokompaktní typ s univerzálními převody.

Řídítka jsou podobná těm na silničním kole, mají rozšířený tvar, který usnadňuje držení a jízdu.

Kritéria pro výběr šotolinového kola

Když už znáte specifika, která jsou pro šotolinové kolo jedinečná, je čas podívat se na kritéria pro jeho výběr. Neexistuje jedno štěrkové kolo, ale desítky! Důležité je vybrat model, který vyhovuje vaší praxi i peněžence.

Rámeček podle vaší praxe

Jedná se o první funkci, kterou je třeba určit. Ve skutečnosti si budete muset vybrat materiál budoucího štěrkového rámu. Máte k dispozici tři možnosti:

  • ocelový rám: ideální pro příležitostné jezdce v křehkém terénu, kombinuje pevnost a pohodlí;
  • hliníkový rám: je méně těžký než ocel, nabízí kompromis mezi volnočasovým a sportovním využitím s dobrým poměrem kvality a ceny;
  • karbonový rám: nervózní a lehký, je určen pro sportovní použití a představuje nejdražší alternativu.

Jste silniční cyklista a chcete se občas vydat na stezky, zatímco plánujete jezdit převážně po asfaltu? Karbonové kolo na šotolinu bude nejlepší volbou pro dobrý pocit.

Jste veterán a chcete odložit horské kolo, abyste si užili více zábavy a lehkosti při stoupání? Vyberte si ocelové nebo hliníkové kolo na šotolinu.

Máte náladu na pořádnou jízdu

Máte chuť vyrazit na pěší túru na kole? Hliníkové kolo na šotolinu bude dokonalým společníkem na cesty.

Potřebujete pouze ocelové kolo

Pláště v závislosti na terénu

Určili jste, jaký rám potřebujete? Gratulujeme! Nyní přejděme k pneumatikám.

Měli byste vědět, že pneumatiky hrají u štěrku zásadní roli. Výběr modelu je podmíněn tím, jak ke štěrku přistupujete a jak jej chcete používat. Přesně tak, na asfaltu, lesních cestách nebo strmých pěšinách nebudete kolo vybavovat stejně.

Níže uvádíme několik tipů, které vám pomohou najít ideální řešení.

Průřez šotolinových pneumatik je obecně poměrně široký a pohybuje se v rozmezí 25 až 55 mm, přičemž standardem je 35 až 40 mm. Jakou velikost pneumatiky zvolit? To se liší podle toho, kolik zpevněných cest plánujete projet:

  • užší pneumatiky jsou vhodné pro výlety s mnoha zpevněnými úseky;
  • širší pneumatiky nad 40 mm jsou většinou určeny pro jízdu v terénu.

V každém případě nezapomeňte zkontrolovat dostupnou světlou výšku rámu, aby se do něj vešly shodné úseky.

Kryt pneumatik také závisí na terénu:

  • Pláště s hroty: hroty zajišťují lepší trakci a dobrou přilnavost na kluzkých a prašných cestách. Na druhou stranu si uvědomte, že při šlapání na silnici se rychleji opotřebovávají.
  • Hladké pneumatiky: modely s hladkým středem běhounu jsou vhodné pro asfalt a tvrdý povrch v dobrém stavu.

Zapomeňte, že v případě štěrku je klíčovým slovem všestrannost. Na trhu tak najdete celou řadu pneumatik, které jsou na půli cesty mezi vroubkovanými a hladkými profily. Dost na to, abyste našli dokonalý pár podle svých zvyklostí!

Ještě jedno doporučení: dávejte přednost pneumatikám s bezdušovou montáží, abyste snížili riziko proražení, které je na šotolině obzvláště časté.

Velikost v závislosti na typu těla

Přestože je nutné myslet na rám a kola gravelového kola, musíte si především vybrat kolo, které vám sedne. Je to nezbytné i za cenu toho, že jednou v sedle zažijete utrpení. Špatná poloha na kole totiž vede k nepohodlí a bolesti, dokonce i ke zranění.

Pro výběr gravelového kola ve vaší velikosti je třeba změřit následující dva parametry: výšku v rozkroku a rozpětí paží.

Cena v závislosti na vašem rozpočtu

Výběr kola samozřejmě závisí také na vaší peněžence. S rostoucí popularitou tohoto sportu se objevuje stále více šotolinových kol. Nyní je k dispozici široký výběr za všechny ceny!

Vybavení cyklisty na šotolině

Gravel je také samostatný styl oblečení. Výbava na cesty zahrnuje pohodlné oblečení, které není příliš volné ani příliš těsné, čepici a helmu.

Vy znáte všechny klíče k výběru vašeho gravel kola, takže šťastné hledání!

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC