Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jaké jsou nejlepší helmy na horská kola pro jízdu enduro?

Začínáte jezdit enduro a chcete se vybavit pro bezpečnou jízdu. Poté, co jsme vám nabídli srovnání přileb na horská kola, abyste se seznámili s různými modely přileb, které existují na trhu, vám nyní nabízíme malého průvodce, abyste zjistili, které jsou nejlepší přilby na horská kola pro enduro.

Která helma na horské kolo pro enduro?

V první řadě není třeba zdůrazňovat, že při jízdě na horském kole se doporučuje nosit přilbu, která vás ochrání v případě pádu. Pokud s jízdou na enduro začínáte, logicky vás asi zajímá, jakou helmu pro tuto disciplínu použít, abyste byli plně chráněni.
V závislosti na úrovni vašeho tréninku nebo na prostředí, ve kterém budete jezdit, existují dvě možnosti: celá horská přilba nebo plná přilba na horské kolo. U druhého typu přilby si můžete vybrat mezi klasickou celoobličejovou přilbou na horské kolo a modulární celoobličejovou přilbou na horské kolo, tedy s odnímatelným podbradním řemínkem. Pojďme se nyní seznámit se specifiky, výhodami a nevýhodami jednotlivých modelů přileb, abyste si mohli vybrat přilbu na horské kolo enduro, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Všechny horské přilby

První kategorií přileb na horské kolo, které můžete použít při jízdě enduro, je celá horská přilba. Je velmi podobná klasické helmě na horské kolo, známé jako helma na horské kolo XC, což znamená, že se jedná o lehký a odvětraný model. Její specifičnost však spočívá v tom, že je více obepínající, zejména v zadní části lebky, protože se snáší více na krk, což umožňuje chránit jej - kromě lebeční schránky - v případě nárazu do zadní části hlavy.
Kromě toho je all mountain helma obvykle vybavena kšiltem (odnímatelným nebo neodnímatelným), který vás chrání před sluncem, ale také před větvemi, a navíc nosí cyklistické brýle.

Tento typ přilby je určen spíše pro začátečníky a horské cyklisty, kteří jezdí na enduro kolech v méně členitém terénu.

Chcete-li se vybavit helmou pro all mountain, musíte počítat s částkou od 50 eur (za helmu první cenové kategorie) do 250 eur (za nejkvalitnější modely).

Všechny helmy na horská kola

Druhou kategorií přileb, které můžete použít při jízdě enduro, je klasická nebo jednodílná celoobličejová přilba na horské kolo.
Dříve byly celoobličejové přilby vyhrazeny spíše pro jízdu na DH. Ale s rozmachem enduro jezdců, kteří chtějí jezdit agresivně z kopce a přitom být plně chráněni - včetně obličeje - a zároveň se ve stoupáních nedusit v helmě, navrhli výrobci celoobličejové helmy na horská kola speciálně pro enduro jízdu. Jsou proto lehčí a lépe odvětrané než modely DH a zároveň poskytují optimální ochranu při sjezdu, což vysvětluje, proč se jimi vybavuje stále více jezdců, kteří chtějí jezdit bezpečně a snížit tak počet zranění hlavy v případě pádu.

Tento typ přilby vám umožní být dokonale chráněni za všech okolností.

Chcete-li se vybavit celoobličejovou přilbou, počítejte s částkou od 100 do 600 eur.

Modulární (nebo hybridní) celoobličejová přilba na horské kolo

Třetí a poslední kategorií přileb na horské kolo, které můžete použít při jízdě enduro, jsou hybridní nebo modulární celoobličejové přilby na horské kolo s odnímatelným podbradním páskem.
Tento systém umožňuje při stoupání odejmout podbradní pásek a při sjezdu jej opět nasadit. Zvrácený efekt tohoto systému spočívá v tom, že po nějaké době, kdy jedete jen nahoru a dolů, si ho můžete z lenosti zapomenout nasadit, a pokud v tu chvíli spadnete, můžete se ošklivě zranit.

Tento typ přilby je nejvhodnější použít v horách, kde vás čeká dlouhé stoupání a následně dlouhý - a jediný - sjezd.

Chcete-li se vybavit celoobličejovou modulární přilbou, počítejte s částkou 150 až 350 eur.

Různé technologie přileb na horská kola

Některé modely přileb, ať už all-mountain, nebo celoobličejové, jsou vybaveny technologiemi, které zvyšují jejich ochrannou roli v případě pádu.

Pěna EPS (neboli expandovaný polystyren) je deformovatelný materiál, který pomáhá absorbovat energii v případě nárazu. Obvykle se nachází jako podšívka pod skořápkou. Je to jedna z nejpoužívanějších technologií v přilbách, ať už pro silniční nebo horská kola.

Další hojně využívanou - a hlavně vysoce účinnou - technologií je technologie MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Pro enduro jízdu vám můžeme jen doporučit, abyste si vybrali model, který je jím vybaven, abyste posílili ochranu hlavy. Kromě ochrany lebky při přímém nárazu totiž systém MIPS poskytuje také zvýšenou ochranu proti otřesu mozku díky mezivrstvě umístěné mezi hlavou a vnějším pláštěm.

Když už znáte nejlepší helmy na horská kola pro jízdu enduro, co takhle se podívat na jak si vybrat celoobličejovou přilbu na čtyřkolku nebo se dozvíte, jak vybrat dítěti přilbu na čtyřkolku?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC