Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Jaké jídlo si mám vybrat před startem závodu?

Jelikož je cyklistika vytrvalostním sportem, musí cyklisté dodržovat jídelníček, který je s tímto sportem v souladu, a to tím spíše, když chtějí v tréninku nebo během závodu překonávat dlouhé vzdálenosti. Poté, co jsme se seznámili s tím, kdy a co jíst na dlouhý cyklistický závod, vám dnes nabízíme zjistit, jakým potravinám byste měli dát před startem závodu přednost.

Vyberte si vyváženou stravu

Pro cyklistu, ale i pro jakéhokoli jiného sportovce, je dieta stejně důležitá jako trénink pro dosažení cíle. Než začnete přemýšlet o stravě, je třeba v první řadě přijmout vyvážený jídelníček s bílkovinami, škroby, ovocem a zeleninou a malým množstvím tuku, abyste tělu dodali vše, co potřebuje, a neuchylovat se k potravinovým doplňkům, které nejsou pro amatérské sportovce nezbytné a jsou vyhrazeny spíše profesionálním sportovcům.

Jaké jídlo byste měli jíst večer před závodem?

Jedna z nejdůležitějších potravin, kterou je třeba dobře připravit na intenzivní výkon, je večeře, která se jí večer před závodem, zejména pokud je start závodu v ranních hodinách. Právě toto jídlo umožní obnovit zásoby glykogenu ve svalech díky stravě obohacené o sacharidy ve srovnání s běžným jídlem. Dávejte si však pozor, abyste se nedostali do opačného extrému: tělo dokáže vstřebat jen určité množství glukózy a po překročení této hranice se sacharidy přemění na tuk.

V první řadě je třeba dodat tělu sacharidy, tj. škrobnaté potraviny ve správném množství. Můžete si vybrat těstoviny, rýži uvařenou al dente nebo brambory. Počítejte s přibližně 300 až 400 g vařených.
Vždy je doplňte alespoň sto gramy vařené zeleniny (a ne syrové, abyste se vyhnuli zažívacím potížím a následně těžkému spánku). Doplňte sto gramů bílkovin výběrem libového masa (drůbeže), omelety (připravené s malým množstvím tuku), kousku ryby nebo plátku bílé šunky. Na závěr jídla si můžete dát mléčný výrobek (jogurt nebo fromage blanc) a ovocný salát nebo kompot. V neposlední řadě se dobře hydratujte a dávejte přednost neperlivé vodě.
Vyhýbejte se tukům, potravinám s vysokým obsahem vlákniny (celozrnné pečivo, celozrnné obiloviny apod.) a vzrušujícím nápojům (čaj, káva), stejně jako potravinám, které nejste zvyklí běžně konzumovat, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením v této oblasti.

Jakou snídani byste měli sníst před startem závodu?

V samotný den závodu by poslední jídlo mělo být snědeno nejpozději tři až čtyři hodiny před startem, aby byl umožněn kompletní cyklus trávení. Pokud se však start závodu koná ráno, je nemožné tento termín dodržet. Proto je třeba tomu přizpůsobit snídani a přijímat potraviny, které tělo snadno vstřebává. Přesto je nutné, aby se tato snídaně uskutečnila nejpozději dvě hodiny před začátkem závodu, aby tělo stihlo potravu vstřebat.
Při snídani je nutné upřednostňovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, aby nedošlo k vrcholu hladiny cukru v krvi, po kterém by během závodu následovala hypoglykémie. Máte dvě možnosti: klasickou snídani nebo snídani s Gatosportem (nebo koláčem s námahou). V každém případě si dejte na čas, abyste jídlo dobře rozžvýkali a vychutnali si ho.

Pro klasickou snídani doporučujeme zvolit:

    • Celozrnný chléb se lžičkou džemu nebo medu nebo celozrnné cereálie (müsli);

    • Horký nápoj s malým množstvím cukru (čaj nebo káva);

    • Mléčný výrobek (jogurt, tvaroh);

    • Vymačkaná ovocná šťáva nebo ovoce či ovocný kompot;

    • Možná nějaká bílá šunka bez tuku nebo omeleta pro příjem bílkovin.

Pokud nemáte čas nebo nejste zvyklí jíst ráno, máte ještě možnost Gatosportu (nebo cvičebního koláče), který můžete sníst až 90 minut před startem a který si můžete připravit den předem. Jeho nutriční složení je přizpůsobeno fyzické aktivitě a je kompletní z hlediska živin. Můžete si k němu dát čaj nebo kávu, jogurt a ovocný kompot.

V hodině a půl před startem můžete také použít čakovací energetický nápoj, který budete pít po malých doušcích až do startu. Pomáhá zvýšit zásoby sacharidů a minerálů před startem. Obvykle se skládá z neperlivé vody, maltodextrinu a práškových minerálů.

>

Když už víte vše o tom, jakým potravinám dát přednost před startem závodu, co takhle zjistit jaký typ stravy zvolit pro cyklistiku? Víte také jaké potraviny preferovat při cvičení?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC