Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Jaké brýle na kolo?

Pokud máte problémy se zrakem a chcete sportovat, určitě jste si jednoho dne položili otázku: jak přizpůsobit svůj zrak při cyklistických výletech? Proto se v tomto článku dozvíte, jaké cyklistické brýle si vybrat pro jízdu na kole.

Proč potřebujete při jízdě na kole nosit brýle?

Při jízdě na kole, bez ohledu na disciplínu, mohou být naše oči vystaveny různým projekcím (prach, štěrk, bláto, hmyz atd.), ale také větvím při jízdě na kole. Slunce je také považováno za vnější agresi pro vaše oči. Proto je důležité chránit si oči nošením brýlí, i když nemáte žádné oční problémy.
cyklistické brýle jsou speciálně navrženy pro jízdu na kole. Díky větší ploše tak nabízejí dokonalé pokrytí a také lepší vidění díky extra širokému zornému poli. Díky použitým materiálům jsou navíc velmi lehké a neklouzavé, takže na nose nekloužou kvůli potu. Nehledě na to, že stejně jako běžné sluneční brýle vám poskytnou vynikající ochranu před UV zářením.

Můžete používat cyklistické brýle, když máte problémy se zrakem?

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, pokud jste důsledným nositelem brýlí, je zcela možné používat cyklistické brýle k dosažení dokonalého vzhledu při jízdě na kole. Buď máte možnost nosit kontaktní čočky a pak si můžete vybrat z mnoha modelů cyklistických brýlí, nebo jste nuceni nosit brýle a v tom případě budete potřebovat pár cyklistických brýlí s optickou korekcí.
V některých případech mohou být vhodné i sportovní brýle, které jsou rovněž navrženy tak, aby byly lehké a odolné, ale nedoporučujeme používat běžné brýle na předpis nebo sluneční brýle s korekčními skly, které nejsou vhodné pro jízdu na kole a mohly by být dokonce nebezpečné například v případě pádu.

Jaký systém byste měli zvolit, aby cyklistické brýle vyhovovaly vašemu zraku?

Pokud potřebujete nosit brejle na kolo s optickou korekcí, máte na výběr ze dvou systémů, které vám umožní vybrat si brýle, které vám sednou na nos:

    • Brýle na kolo s korekčními čočkami;

    • Brýle na kolo s optickými vložkami.

Výběr mezi jedním nebo druhým systémem závisí na zvoleném modelu brýlí, ale také na vašich preferencích a rozpočtu.

Optické vložky obsahují korekční čočky pro váš zrak a nachytí se na vnitřní stranu brýlí, na nosní můstek, mezi oči a vnější stínítko brýlí. Jejich cena je poměrně příznivá a tato volba může být ekonomičtější, pokud váš zrak není stabilizovaný a potřebujete brýle často měnit: cena optických vložek je totiž nižší než cena cyklistických brýlí s korekčními skly. Pokud náhodou nosíte kontaktní čočky, můžete si brýle snadno přizpůsobit vyjmutím optického klipu.
Protože jsou však optické vložky poměrně malé, jejich zorné pole je omezenější: pokud nosíte progresivní čočky, doporučujeme vám, abyste se pro větší pohodlí raději obrátili na modely s korekčními čočkami. Kvůli dvěma vrstvám čoček je také riziko zamlžení vyšší než u běžného modelu.

Brýle na kolo s korekčními skly tak nabízejí větší zorný prostor a budou lehčí. Kromě toho se v porovnání s modely s optickými klipy díky lepšímu odvětrávání méně mlží.
Nicméně pro lidi, kteří potřebují silnou korekci, nemusí být cyklistické brýle s korekčními skly přizpůsobitelné vašemu zraku.

Jak si vybrat cyklistické brýle

Když už jste si vybrali systém brýlí, musíte si ještě vybrat model brýlí. A výběr brýlí závisí na několika kritériích: na vaší praxi (silniční cyklistika, horská kola atd.), na počasí (jasno, zataženo atd.), na technologii čoček (fotochromatické, polarizační atd.) atd.

V první řadě existují dva hlavní typy obrouček mezi mnoha modely cyklistických brýlí:

    • Rámečky s polovičními obroučkami (bez spodních obrouček);

    • Kroužkové obroučky (kde obroučka obepíná celou čočku).

Výhodou polovičního rámu je, že je lehčí a nabízí extra široké zorné pole, které je ideální pro silniční cyklistiku. Kroužkový rám, který je o něco těžší, má tu výhodu, že je tužší, a proto pevnější, což je ideální například pro jízdu na horském kole, kde dochází k častým otřesům.
Většina modelů má neprokluzující nosní můstek a spánky, které zajišťují výborné usazení navzdory potu a vibracím. Měkké zorníky lze u některých modelů brýlí nastavit, aby perfektně seděly.

Skla slunečních brýlí nebo cyklistických brýlí jsou k dispozici v několika kategoriích, tj. v několika odstínech, aby vyhovovala všem povětrnostním podmínkám:

    • Kategorie 0: jedná se o čiré brýle, které jsou nejlépe vyhrazeny pro deštivé počasí nebo pokud jezdíte v noci, protože filtrují velmi málo světla;

    • Kategorie 1: jedná se o lehce tónovaná skla, která se používají v zamračených dnech, kdy je málo světla;

    • Kategorie 2: jedná se o brýle, které se používají, když je obloha částečně slunečná a jasnost je průměrná;

    • Kategorie 3: jedná se o čočky s optimální UV ochranou a jsou nejčastěji používané, protože jsou vhodné pro většinu situací, pokud je světlo silné.

Některé páry brýlí umožňují použití vyměnitelných čoček, aby se přizpůsobily všem situacím, ať už v zimě nebo v létě.

Na úrovni objektivů existuje několik technologií. Některé z nich mohou být při jízdě na kole velmi užitečné:

  • Fotochromatické čočky: nabízejí skvělou polyvalenci, protože se automaticky přizpůsobují okolnímu světlu tím, že během několika vteřin přejdou z jedné kategorie do druhé, a vyhnou se tak nákupu několika párů;
    • polarizační čočky: zlepšují vnímání kontrastu a nabízejí lepší zrakový komfort tím, že eliminují 99 % odrazů od povrchů, jako je voda nebo silnice;

    • Tónování čoček: v určitých situacích se mohou hodit tónované čočky. Žlutě zabarvené čočky zvyšují kontrast při slabém osvětlení: mohou být užitečné v zimě nebo za soumraku. Hnědě tónovaná skla zvyšují kontrast a snižují jas pro použití na přímém slunečním světle. Šedě zabarvené čočky nemění barvy, a proto jsou neutrálními čočkami par excellence.

Kdy měnit objímky na brýlích.

Některé náhradní díly lze u brýlí na kolo vyměnit. Pokud vás zajímá kdy vyměnit objímky brýlí, měli byste vědět, že je to možné udělat, když jsou příliš poškozené, a ne měnit brýle.

Když už víte, jaké brýle na předpis zvolit pro jízdu na kole, co takhle zjistit, zda byste měli pro jízdu na kole upřednostnit brýle nebo kontaktní čočky?

EKOI SPORT OPTICAL
Personnalisez vos lunettes avec des verres correcteurs adaptés à votre vue

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC