Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Jaká je hlavní cyklistická soutěž žen?

Již několik let se ženské cyklistické závody rozrůstají na mezinárodní úrovni. Víte ale, kdy se zrodil první světový závod v ženské cyklistice? Která dáma byla korunována historickou mistryní světa? Kdo získal první zlatou olympijskou medaili? Ekoï vám nabízí ponor do srdce historie...

Mistrovství světa v cyklistice žen 1958

Konec 60. let znamenal v ženské cyklistice skutečný zlom. V roce 1958 se nejlepší jezdkyně poprvé zúčastnily silničního závodu na nejvyšší mezinárodní úrovni. Díky mobilizaci národních federací Mezinárodní cyklistická unie (UCI) nakonec souhlasila s pořádáním světa žen.

Vůbec první ročník Mistrovství světa v cyklistice žen se koná ve Francii, v Remeši. Významná událost, kterou si mladá lucemburská cyklistka Elsy Jacobsová ve svých 25 letech nechtěla za žádných okolností nechat ujít. Na konci závodu na dostihové dráze v Gueux se velkovévodkyně Malá královna stala první mistryní světa v historii! Neuvěřitelný výkon, který pak podpořil její kariéru.

V roce 2021 se koná 61. ročník od tohoto nezapomenutelného vítězství. V roce 1994 byla do Světového poháru přidána časovka.

Tento závod byl do Světového poháru přidán poprvé

Debut ženského závodu Tour de France v roce 1955

Mnoho ženských cyklistických soutěží se konalo dlouho před mistrovstvím světa, na regionální nebo národní úrovni.

Zejména ve Francii, kde byl na popud novináře Jeana Leulliota vytvořen jediný ročník první Tour de France určený ženám. V roce 1955 se etapového závodu, který odhalil Lily Herse, zúčastnilo 41 účastníků. Cyklistka z Manche Millie Robinson vyhrála závod složený z pěti etap z Rambouillet do Mantes.

Tento přerušený pokus povstal z popela o téměř třicet let později, kdy se konala Tour de France žen, později se přetransformovala na Tour de la CEE, poté na Women's International Grand Loop (dříve Women's Tour Cycliste) a nakonec na Tour de France žen se Zwiftem plánovanou na rok 2022.

První závod žen v silniční cyklistice na olympijských hrách

Šestadvacet let poté, co Elsy Jacobsová získala titul mistryně světa, se na letních olympijských hrách v roce 1984 konaly první závody v silniční cyklistice žen. A to téměř sto let po zavedení mužského cyklistického sportu.

V porovnání s mužským sportem se ženská silniční cyklistická soutěž konala ve Spojených státech jako první

Na rozdíl od mužů, kteří rovněž soutěží v týmech, obsahuje olympijský program žen jediný individuální silniční závod. V roce 1996 k tomu přibyla časovka jednotlivců.

Ženská cyklistika je již mnoho let hlavním tématem olympijských her

Ženská cyklistika je rozsáhlé a fascinující téma! Ekoï vás zve, abyste se dozvěděli více: víte proč už Route de France neexistuje? Znáte významné ženské cyklistické osobnosti včerejška a dneška?

Nejprodávanější

#ekoi
Na své fotky použijte #ekoi a označte @ekoicycling a uvidíme Vás

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru