Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak začít jezdit na kole?

Předtím, než si položíte otázku jak se zlepšit v cyklistice, nepochybně vás zajímá, jak začít se silniční cyklistikou? Když nevíte nic (nebo téměř nic), není snadné udělat takový krok. V tomto článku vám vysvětlíme vše, co potřebujete vědět, abyste mohli začít jezdit na silničním kole.

Kdo může jezdit na silničním kole?

Cyklistika je skvělý sport pro zdraví, který může provozovat každý. Na rozdíl od sportů, jako je běh, které jsou nárazovými sporty, je cyklistika nárazovým sportem. Jedná se tedy o šetrný sport pro klouby, který může být vhodný pro většinu lidí. Kromě toho se často doporučuje při rehabilitaci po úrazu nebo při obnovení sportovní aktivity po dlouhém období sedavého způsobu života.

V závislosti na vašem věku, vaší zdravotní anamnéze a/nebo pokud jste nikdy předtím nesportovali, bude přesto předtím, než se pustíte do jízdy na kole, vhodnější provést preventivní prohlídku u vašeho praktického lékaře nebo provést zátěžový test u kardiologa, abyste se ujistili, že můžete bez problémů vyrazit na cestu.

Krátce řečeno, pokud jde o návrat ke sportu, cyklistika se může stát vaším nejlepším přítelem.

Jak si vybrat kolo pro začátek silniční cyklistiky.

Chcete-li začít jezdit na silničním kole, budete si pravděpodobně muset pořídit své první silniční kolo. A vzhledem k velkému množství možností se můžete cítit trochu ztraceni. Pokusíme se vám tedy pomoci při výběru pomocí několika tipů a kritérií, která je třeba zvážit.

Koupě silničního kola znamená určitý rozpočet. Než zjistíte, zda se vám bude opravdu líbit, není nutné investovat do špičkového a drahého kola. Lepší bude zaměřit se na dobrou hodnotu s modelem základní nebo střední třídy s hliníkovým rámem. Karbonový rám by byl lehčí, ale také křehčí a hlavně tužší.

Nejdůležitějším kritériem, i když se to zdá být zřejmé, bude výběr kola ve vaší velikosti. Příliš malé nebo příliš velké kolo se totiž rychle ukáže jako nepohodlné.

Nejdůležitějším kritériem, i když se to zdá být samozřejmé, bude výběr kola, které vám sedne

Všimněte si, že kromě základních kol dnes většina výrobců používá u kol kotoučové brzdy. Ačkoli se to může zdát bezpečnější při velkých sjezdech nebo v dešti, není to ve skutečnosti důležité a volba mezi kotoučovými a destičkovými brzdami je především otázkou vašeho osobního vkusu.

Co se týče výbavy, bude třeba věnovat zvláštní pozornost spíše vývoji: tedy klikové sadě vpředu a přehazovačce vzadu.
Další bude otázka výběru pedálů: ploché nebo automatické? Automatické pedály sice umožňují plynulejší a optimalizovanější šlapání, ale zpočátku může být bezpečnější zvolit klasické pedály s teniskami. Jakmile se budete na novém kole cítit pohodlněji, můžete zvážit pořízení automatických pedálů a boty na kolo.

Jak se vybavit pro začátek silniční cyklistiky

Pro trénink jízdy na kole si musíte pořídit další vybavení.
První bod se týká přímo vaší bezpečnosti. Abyste se v případě pádu ochránili, je nezbytné používat při jízdě cyklistickou přilbu. Pro ochranu rukou a pro větší pohodlí vám doporučujeme také zakoupit pár rukavic.
Pro vaše pohodlí doporučujeme investovat do koloběžek: zabráníte tak velmi nepříjemným bolestem a zahřívání v sedle. Svůj outfit můžete doplnit také cyklistickým dresem s kapsami pro uložení osobních věcí.
Později můžete svůj outfit doplnit dalšími doplňky (bunda, větrovka, cyklistické boty atd.) v závislosti na ročním období.

Jak začít se silniční cyklistikou.

Teď už stačí jen začít jezdit na silničním kole. Jedna rada, abyste se nenechali rychle odradit: začínejte postupně. Začněte s krátkými vzdálenostmi a každý týden zvyšujte počet ujetých kilometrů. Nezapomeňte se na začátku každé vyjížďky zahřát, nezapomínejte během tréninku pravidelně pít a jíst.
A než vyrazíte na vyjížďku, nezapomeňte zkontrolovat stav svého kola a zejména nahuštění pneumatik.

Když už máte v ruce všechny podklady pro to, abyste mohli začít jezdit na silničním kole, co takhle zjistit více informací o tom, kolik kilometrů najezdit, když začínáte, a jaké silniční kolo vybrat, když začínáte? A nakonec, věděli jste, že je možné začít jezdit na silničním kole v 50 letech?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC