Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak vyměnit převodovku na kole?

Jestliže je vaše hnací ústrojí několik let staré nebo se vaše cyklistika mění, možná budete chtít vyměnit převodovku svého kola. Zde je malý průvodce, který vám pomůže, abyste nic nepokazili... a na nic nezapomněli.

Proč měnit převodovku na kole?

Možná budete chtít zvolit novou převodovku na své silniční kolo z několika důvodů:

  • Protože některé komponenty se po mnoha kilometrech opotřebují;
  • Pro zlepšení vašeho výkonu.

Řetěz se obvykle opotřebovává nejrychleji. Doporučuje se měnit po 4000 kilometrech. Pokud jde o kazetu, doporučuje se měnit ji přibližně každých 5 000 km nebo každý druhý řetěz. A platně by se měly měnit každé dvě kazety. Tyto rozměry jsou pouze orientační: mohou záviset na kvalitě zařízení, na tom, jak moc ho používáte, na vaší hmotnosti atd.

Pokud budete nadále používat příliš opotřebovaný řetěz, předčasně poškodíte i řetězové kroužky a kazetu, nehledě na to, že řazení bude složitější a řetěz může kdykoli prasknout.

Další věci, které je třeba pravidelně kontrolovat, jsou zadní a přední lanka přehazovačky. Pokud zjistíte, že se začínají třepit, je čas je rychle vyměnit. Jinak je rozumné měnit je přibližně každých 15 000 až 20 000 km.

Kompatibilita komponent

Pokud se rozhodnete vyměnit celou sestavu hnacího ústrojí, nebude to ve skutečnosti problém, protože všechny komponenty v sadě jsou vzájemně kompatibilní.

Na druhou stranu, pokud měníte jen několik dílů, jako je řetěz, kazeta, přehazovačka nebo klikové ústrojí, musíte se ujistit, že ten, který chcete koupit jako náhradu, je kompatibilní s těmi, které jsou nainstalovány na vašem kole.
Pro začátek byste se měli vyvarovat míchání značek (Shimano, Campagnolo, Sram), které jsou s rozvojem technologií jen zřídkakdy vzájemně kompatibilní.
A i v rámci jedné značky se musíte ujistit, že jsou komponenty vzájemně kompatibilní (kompatibilita rámu se spodním držákem, počet převodů, délka přehazovačky atd.).

Do it yourself or have it made?

Některé položky - jako například řetěz - si můžete snadno vyměnit sami, pokud máte správné nářadí, pokud nejste kutil.

Pro ostatní položky bude nejlepší vzít kolo k mechanikovi, aby bylo správně provedeno a optimalizováno nastavení.

Teď máte všechny informace, které potřebujete k tomu, abyste věděli, kdy a jak vyměnit převodovku na svém motocyklu.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC