Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak vyměním kolo na svém kole?

Když vlastníte kolo, vždycky vás zajímá jak opravit kolo. Ale jako cyklista si vždy kladete spoustu otázek. Co mohu udělat sám? Co by měl udělat mechanik jízdních kol? Dnes vám vysvětlíme, jak vyměnit kolo na vašem kole.

Jaké jsou důvody, proč je třeba sundat kola z kola?

Možná budete muset demontovat, znovu namontovat nebo vyměnit kola z mnoha důvodů.
Jeden z nejčastějších důvodů se týká punkcí. Když totiž píchnete, musíte kvůli opravě duše sundat kolo z kola. Totéž platí pro možnost výměny pneumatik, pokud jsou příliš opotřebované.
Možná budete muset také sundat kola z kola, abyste ho mohli přepravit (v autě nebo na některých nosičích kol, budete muset sundat přední kolo) nebo ho umístit na některé domácí trenažéry, které vyžadují sundání zadního kola.
To platí i v případě, že se v určitém okamžiku rozhodnete vyměnit svou sadu kol za jinou, lehčí nebo vhodnější pro vaše oblíbené hřiště, nebo pokud se prostě rozbije.

Jak demontovat přední kolo jízdního kola

Přední kolo se nejsnáze demontuje a montuje. Pokud tento úkon provedete správně, zabere vám jen několik sekund.
U kola s brzdovými destičkami sevřete brzdové třmeny a vyjměte lanko, abyste mohli brzdové destičky od sebe odtrhnout. U kola s kotoučovými brzdami můžete tento krok vynechat.
Zatáhněte za rychloupínací knoflík a poté jej odšroubujte. Jednou rukou zvedněte řídítka kola a druhou rukou stačí vyjmout kolo z vidlice. Pokud kolo vašeho kola není vybaveno rychloupínákem, použijte plochý klíč k odemčení matic na obou stranách.

Jak smontovat přední kolo jízdního kola.

Postup při zpětné montáži předního kola je stejně jednoduchý. Zvedněte řídítka a vložte kolo do vidlice a zkontrolujte, zda je ve správném směru otáčení (je to vyznačeno na bočnici pneumatik). Umístěte osu kola do zářezů vidlice. Jakmile je kolo správně umístěno, spusťte řídítka. Našroubujte zpět rychloupínák a zavřete jej.
Nezapomeňte uvolnit brzdové třmeny. Za tímto účelem sevřete brzdové třmeny a vyměňte v nich brzdové lanko. Než zkontrolujete, zda jsou podložky správně umístěny a nedřou se o ráfek, zvedněte řídítka a roztočte kolo.

Jak demontovat zadní kolo jízdního kola.

Rozmontování zadního kola je kvůli přítomnosti přehazovačky o něco složitější než u předního kola. Můžete si však být jisti, že nejde o nic nepřekonatelného. Pro usnadnění doporučujeme umístit kolo na dílenský stojan nebo jej otočit vzhůru nohama a opřít o sedlo.
Začněte tím, že nahodíte řetěz na malý řetězový kroužek a řetězové kolo, abyste snížili namáhání řetězu.
U kola s brzdovými destičkami sevřete brzdové třmeny a odpojte lanko, abyste mohli rozložit brzdové destičky. U kola s kotoučovými brzdami můžete tento krok vynechat.
Zatáhněte za rychloupínací knoflík a poté jej odšroubujte. Zatímco držíte přehazovačku vzadu, sundejte kolo z osy a dávejte pozor, abyste nepřetrhli přehazovačku. Pokud ucítíte něco silného, přerušte činnost a zkuste to znovu, přičemž se snažte zjistit zdroj problému.
Jakmile je kolo venku, můžete přehazovačku uvolnit.

Jak smontovat zadní kolo jízdního kola.

Po opravě kola zbývá už jen montáž zadního kola. Opět je to o něco složitější než u předního kola.
Jednou rukou kolo mírně zvedněte a druhou rukou ho umístěte do zadní vidlice.
Nasaďte řetěz na nejmenší ozubené kolo a na něj vyrovnejte přehazovačku. Druhou rukou spouštějte přehazovačku, dokud není kolo zcela usazeno. Opatrně uvolněte přehazovačku a zkontrolujte, zda je kolo správně umístěno.
Našroubujte zpět rychloupínák a poté jej zavřete.
Nezapomeňte dotáhnout brzdové třmeny. Za tímto účelem sevřete brzdové třmeny a vyměňte brzdové lanko ve třmenu. Před kontrolou správné polohy podložek zvedněte zadní kolo a roztočte je.

Když už umíte vyměnit kolo na svém kole, co takhle zjistit další věci, které si můžete opravit sami. Víte jak opravit bezdušový plášť silničního kola? Jak opravit píchlé kolo? Jak nasadit záplatu? Jak opravit řetěz na kole? Jak opravit kotoučovou brzdu horského kola?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru