Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak vybrat správnou velikost pro čtyřkolku?

Velikost Kola ATV je určujícím prvkem při výběru jeho budoucího stroje. Jak ale správně zvolit velikost horského kola? Geometrie rámu, výška sedla, nastavení obvodu... nic by nemělo být ponecháno náhodě, protože tyto prvky podmiňují pohodlí, snadnost jízdy a výkon. Náš návod vám krok za krokem pomůže vybrat správnou velikost horského kola.

Poznání systému velikosti rámů

Velikost horského kola se týká rozměrů rámu. Tyto hodnoty se udávají v palcích, centimetrech nebo písmenech (XS až XL) a představují vzdálenost od spodního držáku k horní části sedlové trubky. Upozorňujeme, že každý výrobce má vlastní průvodce velikostí, podle kterého byste se měli řídit.

U dětských horských kol je referenční velikost kola. Francouzská cyklistická federace (FFV) uvádí jako příklad následující informace pro turistická horská kola:

  • 14 palců od 4 do 6 let;
  • 16 palců od 5 do 7 let;
  • 20 palců od 7 do 9 let;
  • 24 palců od 9 do 12 let.

Kromě věku je třeba při výběru vhodného rámu zohlednit zejména velikost dítěte. Ať už se jedná o dospívajícího nebo malého jezdce, je důležité, aby vaše dítě mělo kolo ve své velikosti, aby si jízdu užilo, a to v naprostém bezpečí.

Dospělí jezdci si mohou vybrat rám XS nebo S a vyšší jezdci rám L nebo XL. Všimněte si, že existují smíšená horská kola, například pánská horská kola a dámská horská kola. Nezapomeňte se podívat na tabulku velikostí, protože velikosti se liší podle pohlaví.

Znalost vaší výšky v cm

První informací, kterou potřebujete, je vaše výška v cm nebo výška vašeho dítěte. Pokud to nevíte přesně, přeměřte se!

Jste v obchodě a nemáte se čím změřit? Rychlý trik spočívá v jízdě na rámu horského kola s oběma nohama na zemi. Pokud můžete mezi horní trubku a rozkrok vsunout dva nebo tři prsty, pak je čtyřkolka pravděpodobně správné velikosti. Přesto je nutné zkontrolovat přesnost níže popsaných měření, abyste se ujistili, že jste zvolili správnou geometrii.

Měření rozvoru pro výběr velikosti ATV

V průvodcích velikostí čtyřkolek je ještě jedno běžné měření. Ukazuje se, že je nezbytné správně zvolit rozměry kola, zejména výšku rámu. Jedná se o výšku rozkroku.

Výška rozkroku je výška rozkroku

Níže uvádíme několik kroků, kterými se můžete řídit při měření výšky vašeho rozkroku:

  • Jděte naboso.
  • Sedněte si ke zdi a postavte se rovně.
  • Ujistěte se, že se vaše hýždě, paty a hlava dotýkají stěny.
  • Vložte mezi stehna dostatečně tuhou knihu, přilepenou k perineu.
  • Odejděte ze své pozice a držte knihu pevně přitisknutou ke zdi.
  • Nakreslete tužkou čáru těsně u okraje a pak změřte vzdálenost mezi podlahou a značkou pomocí metru.

Ještě zbývá vynásobit tuto hodnotu číslem 0,59 a získat odpovídající velikost rámu MTB.

Výpočet vašeho opičího indexu

Každý horský cyklista má jiné tělesné proporce. Existuje tedy další vzorec pro výpočet výběru horského kola, které sedí vašemu tělesnému typu, zejména pokud se v důsledku měření rozvoru pohybujete mezi dvěma velikostmi.

Index opice (francouzsky opičí index) udává poměr rozpětí paží a výšky jezdce pro výběr vhodné délky rámu. Tato vzdálenost mezi řídítky a sedlovou trubkou by měla umožnit pohodlnou polohu, více či méně rozšířenou v závislosti na vaší praxi na horském kole.

Pro zjištění opičího indexu jednoduše odečtěte rozpětí paží v cm (tj. vzdálenost mezi konci rozpažených paží) od své výšky v cm. Pokud je výsledek větší než nula, zvolte výše uvedenou velikost. Pokud ne, zvolte následující velikost. Vezměte si kalkulačky!

To je však třeba ještě rozvést v závislosti na praktikovaném oboru. U horských nebo turistických kol může být někdy rozumné zvolit nižší velikost. Díky vyšší poloze zad se zvýší pohodlí a komfort jízdy. Naopak výše uvedená velikost maximalizuje výkon a šlapání.

Nastavení polohy na horském kole

Výběr velikosti horského kola znamená také zaujmout správnou polohu na kole. Nezapomeňte si proto nastavit periferní zařízení:

  • výška sedadla;
  • výška sedla;
  • výška řídítek;
  • šířka rukojeti;
  • <Délka stonku

Po provedení všech těchto úprav si konečně můžete naplno užívat jízdu na horském kole bez nepohodlí a bolesti!

Provedení posturální studie

Ačkoli je posturální studie oblíbená zejména u silniční cyklistiky, zajímavá je i pro horské cyklisty. Představuje totiž nejlepší způsob, jak určit ideální polohu na horském kole, tj. takovou, která vám zaručí optimální pohodlí. Ideální poloha na stroji navíc snižuje riziko zranění.

Tato ergonomická analýza, která je často vyhrazena pro jezdce, kteří chtějí v této disciplíně pokročit, není nezbytná pro nalezení správně padnoucího rámu horského kola.

Když už víte, jak určit velikost kola, je čas vybrat správné horské kolo pro vaši jízdu a také pár pneumatik na horské kolo. Rozhodnete se tedy pro plně odpružené nebo polotuhé horské kolo?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC