Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Jak vybrat správnou cyklistickou obuv na triatlon?

Chcete začít s triatlonem. Přirozeně vás zajímá, jaké vybavení si pořídit, abyste mohli začít s touto disciplínou, která kombinuje plavání, jízdu na kole a běh. Jednou z nejdůležitějších otázek, které si musíte položit, je jak správně vybrat boty na triatlon? Budete totiž potřebovat dva páry bot: jeden pár určený na kolo a druhý na maraton. Abychom vám pomohli s výběrem, nabízíme vám dnes článek, ve kterém se dozvíte, jak si dobře vybrat obuv na kolo pro triatlon.

Boty na silniční kolo nebo na triatlon?

V triatlonu je mezijízda silniční kolo, které se musí jet samostatně. Stejně jako v jakémkoli jiném měřeném závodě je i zde zakázáno draftování (nasávání za cyklistou jedoucím před vámi) pod hrozbou trestu nebo vyloučení ze závodu.

Pro tuto akci je třeba použít silniční cyklistickou obuv, která je kompatibilní s automatickým systémem pedálů.
Při výběru obuvi pro cyklistickou akci máte dvě možnosti: zvolit klasickou silniční cyklistickou obuv nebo speciální cyklistickou obuv pro triatlon. Obojí je samozřejmě možné, ale volba bude záviset na několika kritériích: na vašem rozpočtu, ale také na úrovni vašich požadavků a výkonnosti, stejně jako na počtu triatlonů, kterých se během sezóny zúčastníte.

V každém případě, ať už se rozhodnete pro jeden nebo druhý typ obuvi, vězte, že existují pánské modely bot a dámské modely bot. Rozdíl mezi oběma typy modelů není pouze estetický, ani není dán pouze dostupnými velikostmi, které se obecně pohybují od 36 do 39 u žen a od 40 do 45 u mužů. Noha totiž není stejná (tvar, šířka, klenba atd.) v závislosti na tom, zda jste muž nebo žena. Je to tedy aspekt, který byste při nákupu neměli zanedbat.

Proč si vybrat triatlonovou cyklistickou obuv

Tyto triatlonové boty na kolo byly vytvořeny speciálně pro triatlon. V tomto smyslu byly navrženy ve spolupráci s triatlonisty, aby jim nabídly obuv, která je dokonale přizpůsobena jejich potřebám a poskytuje tak maximální pohodlí a bezpečnost.

Cyklistický závod se koná hned po plavání. Přechod mezi oběma závody je pro triatlonisty nejsložitější. Musí si totiž sundat plaveckou výstroj a pak si obléknout cyklistickou výstroj: to není samozřejmé, když jste ještě mokří, když jste právě vylezli z vody.
Triatlonová obuv má tedy tu výhodu, že je pro tento účel navržena tak, aby umožňovala snadné nazouvání, stejně jako je navržena pro nazouvání bez ponožek.
Kromě toho nabízejí možnost připnutí na pedály předem a tím usnadňují přechod mezi oběma akcemi. Na triatlonové cyklistické obuvi je k tomu účelu na zadní straně boty poutko, do kterého můžete zasunout elastický pásek, který se připojí k rychloupínáku zadního kola: díky tomu zůstane bota na pedálech vodorovně, což usnadní její nasazení po nasednutí na kolo v bikeparku.

Přechod z plavání na cyklistiku může mít mezi nováčky a pravidelnými cyklisty, kteří jsou na to zvyklí, poměrně velké mezery. Dobré zvládnutí tohoto aspektu, zejména se správnou obuví a dobrou technikou (na té se pracuje v tréninku prostřednictvím nácviků), vám proto může umožnit ušetřit drahocenný čas v tomto bodě kurzu, než abyste byli nuceni začít cyklistický okruh zostra, abyste dohonili ztrátu při prvním přechodu.

To, že nejsou zvyklí na kolo, je dobrá věc

Skutečnost, že jsou již připnuté k pedálům, vám kromě úspory drahocenného času umožňuje také zvýšit bezpečnost: běh naboso vedle kola při přechodu je skutečně mnohem méně nebezpečný než běh s obutými silničními cyklistickými botami na nohou. To by mohlo vést i k nechtěným pádům nebo uklouznutí.
Na konci cyklistické trasy, před vjezdem do bikeparku, použijete stejný postup, zvednete si boty a necháte je na pedálech, zatímco z kola sesednete tak, že poběžíte vedle svého sedla. Pak už zbývá jen usednout na své místo, nazout si běžecké boty a odstartovat maraton, který vás čeká, než konečně protnete cílovou pásku.

Pokud se rozhodnete pro tento model bot a plánujete je nosit bez ponožek, nezapomeňte si prostudovat přítomné švy na botě, abyste se s přibývajícími kilometry nedostali do rozpaků, které by se pro vás uprostřed akce mohly rychle změnit v opravdovou noční můru.
Dobře si také vyberte velikost bot. I při nošení bez ponožek je vhodné vzít si alespoň o jednu velikost větší, než je vaše obvyklá velikost, protože noha při námaze otéká.

Proč si vybrat "klasickou" silniční cyklistickou obuv?

Jestliže jste především silniční cyklista a triatlonů se účastníte jen občas pro zábavu a nejde vám nutně o absolutní výkon, volba tradičních silničních cyklistických bot vám ušetří peníze.

Nevýhodou je, že při přechodech ztratíte - hodně - času. Protože klasické cyklistické boty jsou tužší než triatlonové, nebudete si je moci předem nazout do pedálů, takže budete nuceni si je nazout až v přechodové zóně a tlačit kolo s botami na nohou. Nebudete se moci rozběhnout, jinak si poškodíte tretry nebo budete riskovat uklouznutí.
Navíc budete nuceni obout si ponožky, protože silniční cyklistické boty nejsou určeny k nošení bez ponožek. A protože budou hůře větrat, vaše nohy - mokré z právě skončeného plavání - budou v botě hůře schnout.

Jaký typ vložek byste měli zvolit?

Ať už se rozhodnete pro "klasickou" silniční cyklistickou obuv nebo triatlonovou cyklistickou obuv, mezi množstvím dostupných modelů a v závislosti na vašem rozpočtu budete mít na výběr několik typů vložek. Nejběžnější jsou uhlíkové nebo kompozitní podrážky.

Kompozitní podrážky se většinou vyskytují u modelů nižší nebo střední třídy. Je levnější, ale také těžší, což vede ke ztrátě výkonu při šlapání. Na druhou stranu vám tyto boty díky své větší pružnosti poskytnou dlouhodobě lepší pohodlí.

Karbonové podrážky, které se nacházejí na modelech o něco vyšší třídy, jsou mnohem tužší (a proto nemusí být vhodné pro každého), ale ve výsledku umožňují cyklistům a triatlonistům, kteří je používají, lepší přenos síly díky této přidané tuhosti. Karbonové podrážky navíc umožňují mnohem lehčí obuv. Jejich jedinou nevýhodou je, že mohou způsobovat zahřívání oblouku.

Jaký typ svorky zvolit

U klasické obuvi na silniční kolo najdete různé typy utahování: s pásky na suchý zip, s mikrometrickými pásky nebo se systémem mikrometrických knoflíků (utahování BOA). Tyto tři systémy utahování nabízejí v pořadí stále přesnější možnosti nastavení. Na jedné botě mohou být v závislosti na modelech dvě až tři utažení.
Poslední systém (BOA) je bezpochyby nejpřesnější, ale také nejrychlejší: skládá se z nylonového nebo ocelového lanka, které se ovíjí kolem disků. Napětí tak lze nastavit velmi přesně.

Na botách na kolo určených speciálně pro triatlon obvykle najdete utahování tvořené jedním až třemi pásky na suchý zip, které tak umožňují snadné vklouznutí nohy do boty. Na rozdíl od silniční cyklistické obuvi se řemínky zavazují dovnitř, nikoli ven, aby se daly během závodu snadněji utáhnout a upravit.

Jaká je cena za pár silniční cyklistické nebo triatlonové obuvi?

Při výběru vybavení nevyhnutelně vyvstane otázka rozpočtu.

Pokud se rozhodnete pro obuv určenou pro triatlon, je nyní k dispozici mnoho modelů z různých materiálů, jejichž ceny se pohybují od 50 eur za nejnižší třídu až po více než 300 eur za nejmodernější modely.
Pokud se rozhodnete pro obuv pro silniční cyklistiku, rozpočet bude v podstatě stejný, ceny se opět pohybují od 50 eur za nejnižší třídu až po více než 300 eur za špičkové modely. Pokud si koupíte silniční cyklistické boty speciálně pro triatlon, neušetříte. Jedná se spíše o variantu pro zaryté cyklisty a příležitostné triatlonisty, kteří si chtějí užít triatlonový závod, aniž by museli investovat do specifické cyklistické obuvi.

Teď máte v ruce všechny klíče k výběru triatlonové cyklistické obuvi. Zbývá už jen doplnit vybavení, než se pustíte do triatlonů a proč ne i do Ironmana.

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC