Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak vybrat přilbu na štěrk?

Cyklistická přilba je nedílnou součástí výbavy jezdce na štěrk. Jak se ale zorientovat v různých modelech na trhu? Existuje vůbec pro tuto disciplínu speciální přilba? Jak najít správnou velikost a správné nastavení? Tento kompletní průvodce vám pomůže lépe si vybrat přilbu na šotolinu a jezdit dobře chráněni.

Nosit přilbu: není nezbytně nutné, ale doporučuje se

Začněme tím, že si připomeneme, že přilba je nedílnou součástí výbavy cyklisty, včetně jezdce na štěrku!

Ale co o tom vlastně říká zákon?

Ve Francii nemusí dospělí při jízdě na kole nosit přilbu. Na druhou stranu děti do 12 let věku musí být bezpodmínečně vybaveny. A to i v případě, že jsou cestujícími. Přilba musí být samozřejmě upevněna pod bradou. Za tento přestupek hrozí pokuta ve výši 135 eur, která se může vyšplhat až na 750 eur.

Přestože legislativa dospělým nošení přilby nenařizuje, stále ji důrazně doporučujeme. V případě nehody poskytuje cyklistovi ochranu a pomáhá omezit riziko otřesu mozku a poranění hlavy.

Nemůžeme si pomoci, ale znepokojuje nás to

Nemůžeme dostatečně zdůraznit, jak důležité je nasadit si helmu na šotolinu hned, jakmile nasednete na kolo. I když vaše jízda trvá jen několik minut!

Zaměřte se na štěrkovou přilbu

Přejděme k jádru věci: výběr vaší budoucí štěrkové helmy.

Neexistuje nic takového jako helma na štěrk jako taková, i když se začínají objevovat některé specializované modely. Není divu: gravel je především multifunkční kolo zaměřené na více způsobů využití. Je tedy logické, že štěrková přilba je také hybridní!

Ale co je to tedy štěrková helma? Je to přilba přizpůsobená pro jízdu na šotolině.

Modely štěrkových přileb

Můžete si vybrat helmu silničního typu nebo dát přednost helmě na horské kolo. Tato volba skutečně závisí na vašem cyklistickém profilu, intenzitě vašeho tréninku a záměru použití.

V jakých případech byste měli dát přednost jednomu nebo druhému štěrku?

  • Chcete jezdit hlavně po asfaltových silnicích: volba je jasná, potřebujete profilovou silniční přilbu. Ventilace a aerodynamika tak budou na rendez-vous.
  • Plánujete střídat silnice a lesní cesty při cyklistice nebo pěší turistice: vyberte si přilbu určenou pro horská kola s malým hledím a obepínajícím tvarem. Pro lepší ochranu pokryje větší část hlavy, například zadní část lebky a boční části obličeje.
  • Svůj štěrk používáte na cestu do práce: přilba v městském stylu, kterou si cení lidé dojíždějící do práce, je ideální pro pohyb po městě na kole.

Filozofie štěrku spočívá v ochotě přemýšlet mimo rámec. Pokud se toho budete držet, získáte všestrannou gravel helmu pro každou jízdu: šotolina, trekking, město. Zkrátka pohodlí, lehkost a bezpečnost.

Například model Trail Forest od společnosti Ekoï je velmi vhodný pro použití na štěrku.

Vzhled přilby, otázka vkusu

Výrobci si navzájem konkurují cyklistickými přilbami pro muže a ženy, jejichž design je někdy střízlivý, decentní a elegantní, jindy zase pestrý, křiklavý a originální.

Když jde o styl, vkus a barva jsou pro každého jedinečné, takže si vybírejte podle svých preferencí.

Chcete se odlišit od davu štěrkovou helmou, která odráží vaši image? Vyberte si přilbu na míru s vaším jménem a oblíbenou barvou. Zaručeně jedinečný model!

Chcete si pořídit štěrkový vzhled až na helmu? Abyste napodobili skutečnou, určitě si pod cyklistickou helmu nasaďte čepici. Je to ochranná známka štěrkařů!"

Šotolinová helma na míru vaší hlavě

Ať už se přikláníte k jakémukoli designu a modelu, vaše přilba musí mít především správnou velikost. Jedná se o bezpečnostní kritérium prvořadého významu.

Chcete-li zjistit, jakou velikost přilby zvolit, postupujte takto:

  • měřte obvod lebky měkkým metrem nad obočím a týlní oblastí;
  • podívejte se na průvodce velikostí výrobce, který je specifický pro vybraný výrobek.

Pokud máte možnost, vyzkoušejte si helmu ještě před koupí. V opačném případě vězte, že většina značek nabízí výměnu nebo vrácení peněz, pokud vám model náhodou nesedí. Jak najít ideální přilbu na štěrk s klidným svědomím.

Nastavení k úpravě

Přilba, která padne, je také dobře nastavená přilba. Optimální týlní opora je totiž nezbytná, aby vás co nejlépe ochránila před případnými nárazy.

Tady jsou kroky, jak správně nastavit přilbu na štěrk. Ujistěte se, že je dodržujete přesně v tomto pořadí:

    1. Pomocí knoflíku na zadní straně přilby ji co nejvíce uvolněte.
    2. Nasaďte si přilbu a tentokrát knoflík utáhněte, dokud vám nebude dobře sedět, bez tlakových bodů.
    3.Pak řešte nastavení bočních popruhů, které by měly nakreslit Y pod ušima.
    4.Nastavte podbradní pásek pod bradou: musíte nechat prostor pro vložení dvou prstů, ne více a ne méně.

Po nastavení by se přilba neměla pohybovat: ani při naklánění hlavy dopředu a dozadu, ani při naklánění do stran. Měla by se pohybovat podle vašich pohybů a zůstat pevná.

Údržba štěrkových přileb

Pravidelná údržba je nutná, abyste si přilbu mohli užívat po delší dobu a omezili její opotřebení. Péče o něj není jednodušší: vyčistěte ho měkkou houbou a trochou mýdlové vody. Zapomeňte na čisticí prostředky a chemikálie, které by ji mohly poškodit. Usušte je ve stínu a máte hotovo!"

Pokud jsou mechy nasáklé potem a nepříjemně zapáchají, můžete je vyprat v pračce při teplotě maximálně 30 stupňů. Nedávejte je však do sušičky.

Poslední bod

V neposlední řadě: uložte svou štěrkovou přilbu tak, aby byla řádně zajištěna a nedošlo k jejímu pádu z důvodu nedbalosti. Poškozená přilba je přilba, kterou je třeba vyhodit. Vyberte si suché místo mimo dosah slunce.

Životnost cyklistických přileb

Šotolinová přilba by se měla v podstatě obnovovat každých 3 až 5 let. Proč? Jednoduše proto, že polystyren časem ztrácí svou účinnost. Tento materiál, který je hlavní součástí cyklistické přilby, se podílí na tlumení nárazů a pomáhá chránit náš drahocenný mozek.

Chcete-li zjistit, zda je polystyren stále v dobrém stavu, můžete na něj přitisknout prst. Je materiál tuhý a suchý? To je znamení, že si musíte pořídit novou přilbu na štěrk! Na štítku uvnitř přilby je obvykle uvedeno datum její výroby.

Také byste si měli běžně vyměňovat přilbu po pádu. I když vypadá neškodně, jednoduchá malá prasklina ho učiní zastaralým. Nevypadá vaše helma poškozeně? Přesto ztratila svou soudržnost vlivem nárazu. Okamžitě ji změňte

Máte v ruce všechny prvky pro výběr své budoucí štěrkové přilby. Pokračujte ve výbavě od hlavy až k patě a najděte si naše dres na štěrk, rukavice na štěrk a boty na štěrk tipy!

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC