Preferovaný jazyk a měna:
Využijte nabídek řady Ekoï Racing / Perf / Start

Jak vybrat přilbu na silniční kolo?

Cyklistická přilba je nepostradatelnou součástí výbavy cyklisty. V případě nešťastného pádu vám může zachránit život. Aby však byla zajištěna optimální ochrana, musí přilba splňovat určité vlastnosti. Zde je stručný průvodce výběrem přilby na silniční kolo a bezpečnou jízdou.

Je nošení přilby povinné?

Od března 2017 musí děti mladší 12 let na kolech nosit přilbu, a to i jako spolujezdci. Při nedodržení tohoto pravidla hrozí dospělému doprovázejícímu dítě pokuta třídy 4 ve výši 135 EUR. Proto je nezbytné správně vybrat dětem cyklistickou přilbu.

Více než v tomto věku není nošení přilby povinné, ale přesto se velmi doporučuje mít ji na kole za všech okolností, tedy i na cestě pro chleba 500 metrů od domova, protože stejně jako v autě dochází často k nehodám na nejkratších trasách v okolí domova kvůli nedostatečné ostražitosti.

Úrazy hlavy jsou totiž nejčastější příčinou úmrtí cyklistů a nošení přilby je prokazatelně nejúčinnějším způsobem její ochrany.

Struktura přilby

Bez ohledu na model a použití (silniční přilba, přilba na horské kolo, přilba na městské kolo atd.) se přilba obecně skládá ze dvou vrstev: vnější skořepiny a vnitřní skořepiny:

  • Vnější plášť plní ochrannou funkci: v případě pádu totiž přichází do kontaktu s asfaltem jako první. Použité materiály jsou obvykle PVC (u základních přileb) a polykarbonát.
  • Vnitřní struktura přilby slouží k pohlcení a rozptýlení rázové vlny. Obvykle se vyrábí z polystyrenu.
    Uvnitř přilby se také nacházejí komfortní pěny, které pomáhají dotvořit usazení přilby na lebce a zajišťují pohodlí jezdce. Pěny také slouží k absorpci potu.

Dohled (pouze u cyklistických přileb s hledím) pomáhá chránit oči před sluncem, počasím a projekcemi.


Díky okcipitálnímu nastavení (v zadní části hlavy) přilba dokonale obepíná hlavu a zajišťuje dokonalé přizpůsobení. U některých modelů lze využít i vertikální nastavení.

Boční řemínky spolu s bederním páskem zajišťují, že přilba zůstane v případě pádu na svém místě.

Standardy ke kontrole

Všechny přilby musí splňovat evropskou normu CE EN 1078. Ve Francii a v Evropě je to jediná norma, která účinně zaručuje ochranné schopnosti přilby, ať už se jedná o základní nebo špičkovou přilbu.

Podle platných předpisů musí být po celou dobu životnosti přilby na štítku uvnitř přilby viditelné i další údaje:

  • Označení CE;
  • Název a adresa výrobce;
  • Číslo normy;
  • Velikost a hmotnost;
  • Různé modely přileb

    Přilba se vybírá podle vaší praxe. Přilby pro silniční cyklistiku a přilby pro horskou cyklistiku totiž nejsou zcela stejné.

    A pokud jde pouze o silniční cyklistiku, najdete přilby přizpůsobené každému druhu cyklistiky:

    • Klasická silniční cyklistická přilba pro všestrannou jízdu s dostatečným větráním, které zabraňuje přehřátí;
    • Aerodynamická přilba, která umožňuje lepší klouzání vzduchu po povrchu přilby. Kdysi byla vyhrazena sprinterům a časovkářům, ale stále více cyklistů ji používá všestranně, aby zlepšili svůj výkon, aniž by zanedbávali ventilaci;
    • Časovkářská, traťová nebo triatlonová přilba s kšiltem, kde je aerodynamika dotažena na maximum, aby jezdci kladli co nejmenší odpor ve vzduchu.

    Chuť a barva

    Pokud se zdráháte nosit přilbu, protože se bojíte, že nebudete vypadat co nejlépe, měli byste vědět, že dnes se přilby staly samostatným módním doplňkem jako součást cyklistického oblečení a většina výrobců nabízí mnoho modelů cyklistických přileb pro každý vkus. Některé cyklistické přilby jsou dokonce plně přizpůsobitelné. Není tedy důvod, proč se bez něj obejít.

    Jak si vybrat přilbu své velikosti

    Nosit helmu je skvělé. Aby však poskytovala optimální ochranu, musí vám dokonale padnout na hlavu.

    K tomu je třeba změřit obvod hlavy tak, že kolem hlavy přejedete metrem, počínaje středem čela: vpředu nad obočím a vzadu na lebce v nejvypoulenější úrovni, procházející nad ušima.

    Pak už stačí jen nahlédnout do průvodce velikostí, který je uveden na produktových listech vámi vybraných přileb. Cyklistické přilby jsou obecně k dispozici ve dvou velikostech: 54-58 cm a 59-62 cm. Tyto rozměry se mohou u jednotlivých modelů lišit o několik centimetrů.

    Jak nastavit přilbu.

    Po nasazení na hlavu a správném nastavení by se přilba neměla pohybovat, a to ani při záklonu hlavy. Aby vám co nejlépe seděla na hlavě, je třeba provést následující úpravy:

    • Vždy začínáte nastavením přilby pomocí knoflíku na zadní straně přilby (nastavení zátylku). Před nasazením přilby povolte knoflík co nejvíce a nastavujte jej tak dlouho, dokud se přilba na vaší hlavě nebude pohybovat, aniž byste cítili tlakový bod.
    • Po tomto počátečním nastavení je čas nastavit přilbu pomocí řemínků. Boční popruhy by měly být nastaveny tak, aby pod každým uchem tvořily písmeno Y.
    • Pásek bradní by měl být utažen tak, abyste mezi pásek a bradu mohli vsunout dva prsty.
    • Nyní je vaše přilba přiléhavá.



    Pokud si v zimě nasadíte pod helmu čepici, musíte si pamatovat na přenastavení řemínků na helmě.

    Jak udržovat přilbu.

    Potem při cvičení může helma rychle zapáchat. Proto je nutné ji pravidelně udržovat. K tomu potřebujete pouze měkkou houbu a trochu mýdlové vody, pak ji nechte uschnout na vzduchu. Nepoužívejte čisticí prostředky ani ji nenechávejte sušit na přímém slunci, protože by to mohlo urychlit její stárnutí.

    Kromě toho by měla být skladována na suchém místě a mimo dosah světla. Je to proto, že povětrnostní podmínky (slunce, teplo, déšť atd.) mají vliv na vlastnosti přilby.

    Kdy byste si měli vyměnit přilbu?

    Doporučuje se vyměnit přilbu každých pět let u polykarbonátových modelů a každé dva roky u modelů z PVC.

    Ale včasné obnovení je nutné v případě pádu. Pokud totiž vaše přilba utrpěla náraz (i když na ní nejsou pouhým okem viditelné stopy), byla oslabena a pokud ji budete nadále používat, mohla by být v případě dalšího pádu neúčinná.

    Stejně tak, pokud se na přilbě objeví prasklina nebo by bylo vadné její utažení, měla by být co nejdříve vyměněna.


    Nyní jste díky tomuto průvodci připraveni vyrazit na bezpečnou jízdu. Tak se osedlejte a užijte si jízdu.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC