Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak vybrat helmu na horské kolo pro děti?

Vaše dítě chce objevovat horská kola. Samozřejmě chcete, aby tuto činnost provozoval v naprostém bezpečí, a k tomu patří výběr dobré helmy. Poté, co jsme vám nabídli srovnání přileb na horská kola, je čas nabídnout vám malého průvodce, který vám poradí, jak správně vybrat přilbu na horské kolo pro děti.

Přilba, nezbytná výbava...a povinná

Od roku 2017 je používání přilby při jízdě na kole pro děti mladší 12 let povinné. To platí bez ohledu na to, zda je dítě spolujezdcem nebo jezdcem na kole. Je samozřejmé, že i nad tento věk, a aby vaše dítě mohlo jezdit bezpečně, navíc na horském kole, je nošení přilby stále velmi doporučováno. Při jízdě na horském kole je totiž terén (kamínky, kořeny, skály atd.) zdrojem dalších zranění v případě pádu, a proto je třeba se jízdě bez přilby za každou cenu vyhnout.

Přilba je dobrá; přilba se standardy je lepší

Aby přilba zaručila svou účinnost, musí splňovat bezpečnostní normy.
Ve Francii musí mít cyklistická přilba bezpodmínečně označení CE nebo NF EN 1078. Tato norma musí být čitelně napsána na vnitřní straně přilby, aby ji bylo možné zkontrolovat při nákupu.

Přilba přizpůsobená velikosti vašeho dítěte

Kromě přilby, která splňuje normy, musí být pro zajištění maximální bezpečnosti dokonale přizpůsobena velikosti hlavy vašeho dítěte. V opačném případě by se mu v případě pádu mohla posunout na hlavu.
Proto je třeba změřit obvod jeho hlavy pružným metrem, abyste pro něj mohli vybrat správnou velikost přilby. Najdete zde tedy helmy přizpůsobené každému věku, ať už pro dítě (pokud ho vozíte v nosítku nebo v přívěsu za kolem), nebo pro teenagera. Některé značky nabízejí také nastavitelné přilby, takže se mohou přizpůsobovat tomu, jak vaše dítě roste.

Jak nastavit přilbu vašeho dítěte.

Jakmile vyberete správnou velikost přilby pro své dítě, stačí ji správně nasadit na hlavu několika úpravami.
Přilba by se měla vždy nosit vodorovně, nad obočím. Přední část přilby by rozhodně neměla směřovat nahoru, jinak nebude hlava vašeho dítěte řádně chráněna.
Jakmile je přilba nasazena na hlavě vašeho dítěte, musíte ji nastavit pomocí knoflíku na zadní straně přilby (pokud je jím vybraný model vybaven) tak, aby byla dokonale na svém místě a nepohybovala se na jeho hlavě. Pak už stačí jen upravit boční popruhy (které by měly pod ušima tvořit písmeno Y). Při posledním nastavení byste měli být schopni po zapnutí řemínku přilby protáhnout prst mezi bradou a řemínkem.

Výběr helmy, která se vašemu dítěti líbí

Aby nošení přilby nebylo pro vaše dítě povinností a aby si ji rádo nasazovalo na každou vyjížďku nebo trénink na horském kole, je důležité vybrat přilbu, která se mu bude líbit. Za tímto účelem neváhejte vybrat helmu, která odpovídá vkusu vašeho dítěte (barvy, vzory atd.), a nezapomeňte zkontrolovat, zda vybraný model splňuje evropské bezpečnostní normy.
Pokud si dítě zvykne nosit dětskou helmu na horské kolo před dosažením 12 let, stane se pro něj rychle reflexem a podpoří ho to v jejím nošení i v dospívání nebo v dospělosti.

Jakou helmu vybrat pro jízdu na horském kole?

Pokud vaše dítě jezdí na horském kole, musíte mu vybrat helmu vhodnou pro jeho sport. Existují různé typy přileb. Ale ať už vaše dítě jezdí na horském kole s rodinou po lese, ať už trénuje cross-country, enduro nebo DH, nevyhnutelně najdete helmu přizpůsobenou jeho tréninku.

Pro rodinné procházky nebo trénink cross-country bude možné zvolit klasickou helmu na horské kolo (kterou lze použít i na silniční kolo). Jeho specifikem je, že je lehký a větraný: vaše dítě tak bude chráněno, ale nebude mu vadit tento bezpečnostní doplněk. Některé modely určené speciálně pro jízdu na horském kole jsou vybaveny kšiltem (odnímatelným nebo neodnímatelným), který chrání před sluncem nebo větvemi. Další modely jsou také vybaveny LED diodami na zadní straně přilby, které umožňují lepší viditelnost, zejména za šera. To se může hodit například v případě, že se vaše dítě v zimě vrací ze školy domů na kole.

Pokud vaše dítě jezdí cross-country trochu odhodlaněji nebo chce objevit radosti enduro, doporučujeme podívat se na model all mountain. Ta má vlastnosti klasické přilby: je lehká a odvětraná, má kšilt, ale především má velkou výhodu v tom, že chrání také krk, což je velmi užitečné v případě nárazu zezadu.
Stejně jako u dospělých jsou některé modely dokonce vybaveny technologií MIPS (Multi-directional Impact Protection System), která je sice dražší, ale poskytuje maximální ochranu v případě pádu, a to i proti otřesům mozku.

Pokud vaše dítě jezdí DH, enduro nebo se projevuje jako opravdový odvážlivec, jistě vás uklidní, když ho uvidíte jezdit na horském kole vybavené celotvářovou přilbou, buď klasickou, nebo hybridní (s odnímatelným podbradním řemínkem), která mu poskytne optimální ochranu v případě pádu. Kromě lebky a krku (jako u předchozích modelů) tak bude v případě pádu na obličej (například při přejetí přes řídítka) chráněn i obličej.

Mezi množstvím existujících modelů nevyhnutelně najdete to své štěstí a zejména model, který odpovídá disciplíně horského kola, kterou vaše dítě praktikuje, aby jezdilo na kole v naprostém bezpečí.

Kdy byste měli dítěti vyměnit přilbu?

Jistě vás zajímá, kdy vyměnit dítěti helmu na horské kolo. Zaprvé je třeba ji vyměnit, když dítě vyroste a přilba mu bude příliš malá. Ale to není jediný důvod.

Stejně jako u každé jiné přilby budete muset myslet na výměnu přilby vašeho dítěte při pádu nebo nárazu na ni, protože i když se vám zdá nepoškozená, další náraz už poté nevydrží. V případě dalšího pádu s poškozenou přilbou by to proto mohlo mít následky pro zdraví vašeho dítěte.
Navíc pokud je na přilbě viditelný problém (praskliny, odlepující se výstelka, poškozený pásek atd.), okamžitě ji vyměňte, i když nedošlo k nárazu.

Obecně se doporučuje vyměnit přilbu z PVC každé dva roky, zatímco polykarbonátovou přilbu je třeba obnovit každých pět let (s výjimkou poruch).

Když už víte, jak vybrat helmu na horské kolo pro vaše dítě, co takhle nejlepší enduro helmy na horské kolo nebo jak vybrat celoobličejovou helmu na horské kolo?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC