Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Jak to spravíte?

Když vlastníte kolo, vždycky vás zajímá jak opravit kolo. Ale jako cyklista si vždy kladete spoustu otázek. Co mohu udělat sám? Co by měl udělat mechanik jízdních kol? Dnes si vysvětlíme, jak vložit záplatu.

Proč si nasadit záplatu?

Píchnutí je jednou z nejčastějších poruch, se kterou se cyklisté setkávají. Proto je nutné, abyste jako cyklisté věděli, jak opravit duši, abyste se vyhnuli uvíznutí na kraji silnice nebo cesty.
Pro opravu defektu existuje několik řešení: nejjednodušší - zejména během výletu - je prostá výměna duše, ale nejekonomičtější je přilepení záplaty na duši.

Na co potřebuji dát záplatu?

Pro nalepení záplaty budete potřebovat několik nástrojů:

  • Sada záplat různých velikostí;
  • Lepidlo na záplaty;
  • Zapomeňte, že existují opravárenské sady, které se hodí mít v sedlové brašně nebo brašně na rám a které obsahují různé užitečné předměty pro opravu defektu, jako jsou záplaty různých velikostí a smirkový papír.

    Jak opravit propíchnutí pomocí záplaty.

    Prvním krokem je odmontování kola z kola. Poté se pomocí kleští na pneumatiky propíchněte mezi ráfkem a pneumatikou kola a druhou kleští na pneumatiky postupujte kolem kola, dokud nebude pneumatika na jedné straně kola zcela mimo ráfek. K dokončení tohoto prvního kroku stačí opatrně vytáhnout duši z pneumatiky.

    Teď už jen stačí najít místo vpichu. Buďte opatrní, na jedné trubce může být několik děr: to platí zejména v případě, že jste jezdili po kouscích skla.
    Pokud jste na kraji silnice, může být tento krok trochu složitější. Pokud opravujete vpich doma, doporučujeme použít umyvadlo s trochou mýdla: usnadní to nalezení místa vpichu. K tomu je třeba nafouknout vnitřní trubici a poté ji po malých částech ponořit do pánve: v místě otvoru se objeví malé bublinky.

    Přejděme k druhému kroku. Jakmile jste našli díru na vnitřní trubce, je třeba ji opravit záplatou. Pokud jste k nalezení otvoru použili techniku umyvadla, předtím důkladně vysušte vnitřní trubici. Je to proto, že aby na ní záplata přilnula, je nutné, aby vnitřní trubka byla suchá a čistá.
    Začněte tím, že přejedete pískovým papírem po povrchu vnitřní trubky kolem otvoru. Povrch by měl odpovídat velikosti náplasti, která bude použita. Abyste vybrali správnou velikost záplaty, neváhejte na díru navrstvit několik záplat, abyste zjistili, která z nich bude ta pravá.
    Po zbroušení opravovaného místa naneste na vnitřní trubku lepidlo na záplaty. Před použitím náplasti počkejte téměř minutu, než se zpevní. Při lepení náplasti se ujistěte, že je celá plocha náplasti umístěna na lepidle, jinak nebude správně držet, a ještě asi minutu na ni silně tlačte. Nechte ji uschnout (doba se může lišit zejména v závislosti na teplotě). Jakmile je náplast správně nalepená, musíte ještě odstranit průhlednou fólii (rozhodně ji neodstraňujte před tímto krokem, abyste si neušpinili ruce od lepidla).

    Třetím krokem je mírné dofouknutí duše a její vložení do pneumatiky. Předtím však zkontrolujte, zda v pneumatice nezůstal žádný ostrý předmět (např. střep) nebo pichlavý předmět (např. trn), jinak hrozí další okamžité propíchnutí. Poté zasuňte duši do pneumatiky - dávejte pozor, abyste ji nepřiskřípli - a zavřete ji pomocí páček. Nafoukněte pneumatiku do poloviny a zkontrolujte, zda je duše na svém místě. Pokud ano, nahustěte pneumatiku na obvyklý tlak. Nyní stačí kolo nasadit zpět na kolo. Oprava je nyní dokončena

    Když už umíte záplatu nasadit, co takhle zjistit další věci, které můžete opravit sami. Víte jak opravit bezdušový plášť silničního kola? Jak opravit píchlé kolo? Jak vyměnit kolo? Jak opravit řetěz na kole? Jak opravit kotoučovou brzdu horského kola?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru