Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Jak si vybrat vybavení pro horská kola?

Chcete začít jezdit na horském kole nebo doplnit svou cyklistickou výbavu? Jste na správném místě pro vše o horských kolech! Jaké je základní vybavení pro jízdu na horském kole? Jak ji dobře vybrat, abyste jezdili bezpečně? Jak chránit své tělo před rizikem pádu a před nepřízní počasí? V tomto kompletním průvodci vybavením pro horská kola najdete odpovědi na všechny své otázky.

Přilba na horské kolo, která chrání hlavu

Jedná se o vybavení číslo jedna, které budete potřebovat k bezpečnému nasednutí na stroj. Jezdit na kole bez přilby je skutečně nemyslitelné. To samozřejmě platí i pro jízdu na horském kole, kde se díky rozmanitosti terénu zvyšuje riziko zranění hlavy, které je, nezapomínejme, hlavní příčinou úmrtí cyklistů.

Nosit přilbu je navíc povinné pro děti mladší 12 let. Přesto je samozřejmé, že by se měla nosit v každém věku, aby chránila lebku v případě pádu.

Při jízdě na horském kole je důležité si uvědomit rizika spojená s nošením přilby

V horské cyklistice existuje několik typů přileb, jejichž specifika odpovídají provozované disciplíně. S tímto vědomím je na vás, abyste si ji vybrali podle svého záměru použití, svých očekávání a své temperamentnosti. Zde je stručný srovnávací přehled přileb na horská kola dostupných na trhu:

  • Klasická přilba na horské kolo: lehká a vzdušná, určená pro začátečníky jezdící na dlouhých trasách nebo pro jezdce na cross-country, kteří hledají aerodynamiku.
  • Přilba na horské kolo: díky obepínajícímu tvaru a kšiltu poskytuje větší ochranu krku a očí. Ideální pro jízdu enduro!
  • Celotvárová přilba: jak už její název napovídá, poskytuje úplnou ochranu hlavy (lebky, krku a obličeje). Je vyhrazen pro jezdce, kteří trénují sjezd (DH) a řítí se ze sjezdovky plnou rychlostí.
  • Modulární celoobličejová přilba: tento model má odnímatelný bradový pásek, který umožňuje přeměnu na all mountain přilbu. Vlastnost, kterou oceňují horští enduristé: při náročných stoupáních mohou jezdit bez podbradního pásku a při prudkých, klikatých sjezdech si jej opět nasadit.

Vybavení horského kola pro horní část těla

Když se řekne výbava, řekne se cyklistické oblečení!

Vybrat správné oblečení na horské kolo je docela umění: musí chránit vaše tělo před větvemi a nárazy, umožnit vám jízdu bez přehřátí nebo pocitu chladu a poskytnout pohodlí, abyste vydrželi hodiny v sedle bez bolesti. Skutečná výzva! Naštěstí je tu Ekoï, aby vám pomohl vybrat ty nejnutnější kousky do vašeho šatníku pro horské cyklisty.

Dres na horské kolo, aby se vám jezdilo snadno

Na bavlněné tričko rovnou zapomeňte: v cyklistice vládne syntetické vlákno. Tzv. prodyšné technické materiály jsou ve světě sportu nezbytností. Proto byste měli zvolit dres na horské kolo vyrobený z polyesteru nebo ekologických vláken, jako je bambus nebo tencel, abyste se vyhnuli "houbovitému" efektu bavlny, která nasává vlhkost. Tyto důmyslné textilie nabízejí optimální prodyšnost díky své vzdušné struktuře, která podporuje cirkulaci vzduchu.

Existuje téměř tolik dresů pro horská kola, kolik je disciplín. Riziko nehody a závažnost způsobených následků se totiž liší v závislosti na obtížnosti terénu, profilu jezdce a nasazení při výletech. Oblečení také splňuje různé cíle v závislosti na tom, zda vám jde například o rychlost nebo maximální volnost pohybu při tricích.

Prvním prvkem, který je třeba určit, je střih: u běžeckého lyžování, kde má přednost rychlost a výkonnost, bude obzvláště blízko k tělu. Tvar je také poměrně úzký pro all-mountain biking, v enduro se stává plnějším pro větší pohodlí, nebo dokonce širším v DH, aby mohl vklouznout do svých ochran. Tkanina je robustnější a místy zesílená.

Pokud jsou v XC oblíbené modely s krátkým rukávem, pro extrémnější disciplíny jsou zajímavé 3/4 rukávy a dlouhé rukávy, které více chrání pokožku paží před poškrábáním a odřeninami.

Podprsenka na kolo, která odvádí pot

Když jezdíte na horském kole, není se čemu divit: potíte se! Technické prádlo, známé také jako základní vrstva nebo spodní prádlo, je stejně důležité jako dres, a to i v létě.

V horkém počasí si pod MTB tričko můžete zastrčit tílko nebo spodní prádlo s krátkým rukávem, které reguluje vlhkost a účinně odvádí pot. Je velmi lehký a extrémně tenký, splyne s vaší pokožkou a zapomenete na něj, jakmile si ho nasadíte. Ve verzi s dlouhým rukávem je vaším nejlepším spojencem i v zimě. Jeho termoregulační a silnější tkanina dodává tělu teplo.

Termální bunda, která izoluje od chladu

V zimě, nebo alespoň když teploměr klesá, je prioritou udržet tělo v teple. V sázce jsou však dvě věci, protože vaše oblečení vám musí umožnit zůstat v suchu. Dobré větrání je tedy stále nezbytné.

Správné je, když si oblečení necháte na sobě

Správným reflexem je obléknout se podle pravidla tří vrstev: technické spodní prádlo (pro odvod potu), dres na horské kolo (pro udržení tepla) a termobunda (pro izolaci proti chladu).

Bunda na horské kolo slouží jako ochrana proti chladu a obvykle má vodoodpudivou membránu, která odolává vlhkosti. Některé modely umožňují jízdu při teplotách pod bodem mrazu. Ideální pro milovníky zimní turistiky v horských oblastech!

Všimněte si, že na podzim nebo na jaře nemusí být termobunda nutně nutností. Kombinace spodního prádla a dresu s dlouhým rukávem může být zcela dostačující, pokud je v polovině sezóny mírné klima.

Větrovka proti větru

Příjemný letní vánek při cestě nahoru se může rychle změnit v chladný průvan při cestě dolů.

Naše rada: vždy si s sebou vezměte větrovku. Tento prostorově úsporný oděv je vyroben z ultralehkého kompresního materiálu a snadno se sbalí do kapsy nebo batohu. Rádi si ji nasadíte, když se zvedne vítr nebo než vyrazíte na svah.

Pokud je chladno, můžete si vybrat softshellovou větrovku, která vás příjemně zahřeje.

Voděodolná bunda do deště

Počasí si s vámi může pohrát a zkazit vám výlet: nečekané přeháňky nejsou ničím neobvyklým. Možná se budete chtít projet i za deštivého dne, což je opravdová lahůdka! Dávejte si však pozor, protože kvůli dešti je terén kluzký a záludný: kameny vystupující na povrch země, překážky skryté pod stékající vodou, četné kaluže, ztráta přilnavosti... Přesto se musíte správně obléknout, aby pro vás jízda v dešti byla příjemná.

Existují 100% nepromokavé bundy do deště o hmotnosti pouhých sto gramů, které byly vytvořeny speciálně proto, aby vás ochránily před nepřízní počasí. Minimální objem, maximální ochrana!

Ať už je větrno, prší, sněží nebo padá déšť, nepromokavá hardshellová bunda vám poskytne dokonalou ochranu před živly a umožní vám zůstat v suchu.

Výbava na horské kolo pro spodní část těla

Stejně jako horní část těla vyžaduje i dolní část těla speciální vybavení. Pojďme se blíže podívat na to, jakou výbavu zvolit pro oblékání nohou při jízdě na horském kole.

Šortky pro XC nadšence

Silniční cyklisté nejsou jediní, kdo nosí šortky: šortky jsou klíčovým kouskem oblečení i pro vyznavače cross-country. Líbí se také cyklistům na horských kolech.

Nejsou jediní, kdo je nosí

Ať už krátké nebo dlouhé, s popruhy nebo bez nich, kraťasy na horské kolo dokonale přiléhají k pánvi a stehnům jako druhá kůže. Dávejte však pozor, aby vás příliš nestlačily, protože by to mohlo narušit vaši snahu. Na koncích je opatřena silikonovými proužky, které zabraňují vyjíždění při šlapání.

V rozkroku je polstrovaná vložka, která pomáhá absorbovat vibrace a otřesy v oblasti hýždí: nazývá se vodní podložka sedadla. Tato podložka vyrobená z gelu nebo pěny určuje úroveň pohodlí při jízdě. Vyberte si kvalitní, který je přizpůsoben vaší morfologii. Kamzíky totiž nejsou stejné pro muže a ženy, aby respektovaly anatomii každého z nich.

Kraťasy na horské kolo, pro ležérní vzhled

Mnoha lidem se nelíbí vzhled závodníka na silnici a dávají přednost ležérnějšímu vzhledu. Právě zde odhalují kraťasy na horské kolo svůj potenciál! Díky svému projmutému střihu jsou součástí DNA horských kol a hodí se k oblékání jezdců endura a DH.

Kromě estetických kritérií se jedná především o technický oděv, který se vyrábí v různých modelech:

  • krátké a lehké šortky zaručující optimální cirkulaci vzduchu;
  • dlouhé šortky navržené z odolnější tkaniny, určené pro hledače DH, endura nebo freeridových zážitků.

Šortky na horské kolo jsou obvykle nastavitelné v pase, takže si je můžete přizpůsobit podle svých představ. Elastický zadní pásek umožňuje snadný pohyb během triků. Pro pohodlnější cvičení je lze opatřit kůží.

Kalhoty pro zachování nohou

V létě i v zimě jsou kalhoty na horské kolo out!"

Na rozdíl od kraťasů nebo šortek chrání celou nohu před házením kamínků a škrábanci způsobenými ostružinami na singltrecích. Je to také dodatečná ochrana v případě pádu. Některé modely jsou za tímto účelem vyztuženy v kolenou. Proto je mnoho zkušených i začínajících jezdců z bezpečnostních důvodů raději používá.

Kalhoty jsou vyrobeny z vysoce kvalitní tkaniny a jsou vyrobeny z vysoce kvalitní tkaniny

Kalhoty na horské kolo jsou do poloviny nohavic spíše volnějšího střihu, od kolen ke kotníkům jsou pak stažené, aby nebránily pohybu končetin. Jsou odolné proti oděru a dodávají se v lehkých verzích pro léto a teplých a nepromokavých pro zimu.

Spodní kalhotky pro pohodlnou jízdu na kole

Nemáte možnost vložit do svých šortek na horské kolo kůži a chcete větší pohodlí při jízdě? Alternativou je použití podkošilového pásu.

Snímače mají několik výhod:

  • ergonomická kůže, která je silná a měkká;
  • tenká textilie kompatibilní s nošením cyklistické ponožky;
  • pružná a prodyšná síťovina;
  • snížení odírání a podráždění.

Bref, spodky výrazně podporují pohodlí v sedle!

Boty na horské kolo, aby neklouzaly

Stejně jako bavlněné tričko je třeba odložit i tenisky a sportovní obuv! Při jízdě na horském kole je zapotřebí speciální obuv, která zajišťuje přilnavost a stabilitu. Je to otázka bezpečnosti, ale také pohodlí a výkonu, protože usnadňují šlapání. Jsou nedílnou součástí vybavení horských kol!

Obecně řečeno, boty na horské kolo jsou vyztužené na patě a vpředu mají chránič proti kamínkům, který chrání prsty před případnými nárazy. Podrážka může být vyrobena z různých materiálů, více či méně pevných a drahých. Je vybaven malými nebo velkými podložkami, které nabízejí dobrý úchop. Co se týče systému utahování, najdete zde především tkaničky, pásky na suchý zip nebo mikrometrické nastavení pro nastavení boty.

Také se ujistěte, že jste si vybrali boty, které odpovídají vaší velikosti a kompatibilní s plochými nebo automatickými pedály (noha je k pedálu připojena díky klínovitému systému zabudovanému v podrážce).

Jedna z posledních informací: existují modely pro konkrétní roční období, lehčí s perforovanou membránou pro léto, zateplené a nepromokavé pro zimu.

Nejdůležitější příslušenství pro horská kola pro bezpečnost

Když přijde řeč na vybavení pro horská kola, je logické, že si vybavíme především helmy a oblečení. Existují však i další části, které jsou nesmírně důležité. Jedná se o rukavice na kolo, brýle a ochranu horského kola. Toto vybavení zdaleka není doplňkem, ale doplňuje výbavu dobrodružného horského cyklisty, aby mohl překonávat překážky v naprostém bezpečí.

Rukavice na horské kolo, které chrání ruce

Rukavice na kolo, které jsou povinné při závodech enduro a DH, jsou nezbytností jak pro profesionály, tak pro příležitostné jezdce.

Některé výlety na horských kolech vedou po klikatých a velmi úzkých stezkách. Vegetace je často hustá a může poškrábat ruce o řídítka. Nošením rukavic vytvoříte kolem rukou ochrannou membránu, jako štít. Budou také lépe chráněny před poškrábáním a zraněním při pádu z horského kola.

Další velkou výhodou rukavic na horské kolo je tlumení vibrací vznikajících při průjezdu kol po nerovném povrchu: kořeny, kameny, díry, hrboly... Pomáhá také snížit tření mezi kůží a řídítky: hodí se, abyste se vyhnuli bolestivým puchýřům!

Existují krátké modely rukavic, tzv. palčáky, oblíbené v běžeckém a turistickém lyžování. Dlouhé rukavice pokrývají celé články prstů. Nabízejí zvýšenou ochranu při extrémních podmínkách a v zimě izolují od chladu.

Jsou ideální i pro použití v zimě

Mezi vlastnostmi rukavic je dlaň vybavena gelovými polštářky, které tlumí nárazy, s různou mírou polstrování v závislosti na požadované úrovni pohodlí a očekávaném pocitu z jízdy. Nesklouzavý povrch podporuje přilnavost k řídítkům. Horní část rukavice na hřbetu ruky je vyrobena z prodyšné tkaniny, která zajišťuje prodyšnost.

Brýle na kolo, abyste se vyhnuli stříkající vodě

Při jízdě na horském kole je nutné nosit brýle, i když máte dobrý zrak nebo je zataženo. Sjíždění z kopce plnou rychlostí, proplétání se mezi stromy a šlapání po skále není bez rizika pro vaše oči. Odlesky kamínků, bláta nebo prachu, které jsou při jízdě na horském kole běžné, mohou tyto citlivé orgány nevratně poškodit.

Brýle jsou také ochranou proti hmyzu, větru, dešti a samozřejmě UV záření. Abyste měli oči dobře chráněné před slunečními paprsky, zvolte brýle kategorie 3 nebo kategorie 1 až 2, pokud je obloha zatažená. Musí být schváleny značkou CE.

Pokud jde o typ brýlových čoček, můžete si vybrat mezi polarizačními, fotochromatickými nebo zrcadlovými čočkami. Všimněte si, že u některých výrobců je možné zakoupit brýle s korekčními skly přizpůsobenými vašemu zraku.

Výběr je na vás

Ochrana pro klidnou jízdu

Pocity ano, jizvy ne, díky! V horské cyklistice jsou chrániče klíčové pro většinu disciplín, zejména v DH a freeridu, kde mohou pády být impozantní a způsobit vážné škody.

Pro každou část těla existuje ochrana, která má za úkol chránit kosti a klouby:

  • chránič zad pro páteř;
  • ochrana děložního čípku;
  • podložky na lokty;
  • chrániče zápěstí;
  • <Podložky pod kolena; <Strážci nohou

Některé jsou více či méně posílené a pevné v závislosti na odhodlání pilota a jeho preferované disciplíně.

Tady náš průvodce končí: nyní už víte, jaké vybavení na horské kolo zvolit, abyste mohli bezpečně jezdit ve svých oblíbených terénech! Co takhle dozvědět se více o základech jízdy na horském kole nebo různých disciplínách jízdy na horském kole?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC