Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak si vybrat obuv na gravel bike?

Každá specialita má své požadavky na cyklistické vybavení: šotolinové boty nejsou výjimkou z pravidla, nebo téměř. Je nutné vybírat speciální štěrkové vybavení? Jaké jsou jejich charakteristiky? Obutí na šotolinu, silniční nebo horské kolo, výběr závisí především na vašem tréninku... a na vašich pedálech. Provádíme inventarizaci obuvi na šotolinové kolo.

Můžete používat normální boty na štěrku?

Ano i ne! Teď už jste na dobré cestě, že?

Měli byste vědět, že gravel je hybridní disciplína, která čerpá z celého světa cyklistiky, včetně silnice, horských kol a cyklokrosu. Smyslem je vyrazit na kole za dobrodružstvím a měnit požitky podle rytmu terénu, na který narazíte. V případě šotoliny je tedy tolik možných postupů, kolik je jezdců.

Někteří jezdci budou raději šlapat převážně po asfaltu a jezdit po malých vedlejších silnicích. Jiní zase vyhledávají techničtější stezky, jako je cross-country, nebo se rozhodnou pro jízdu po městě na šotolinovém kole. Milovníci cestování se zase vydají objevovat regiony a země.

Za řídítky štěrkového kola můžete jet, kam se vám zachce a jak se vám zlíbí. klasická sportovní obuv může být vhodná... stejně jako nevhodná! Záleží na tom, jak své šotolinové kolo používáte.

Pokud na kole nejezdíte jen na chleba nebo do práce, doporučujeme vám pořídit si cyklistické boty.

Jaké jsou požadavky na štěrkovou obuv?

Cyklistický svět se přizpůsobuje šotolinovému trendu! Několik výrobců zařadilo do svého katalogu řadu bot určených speciálně pro jízdu na štěrku. Tyto konkrétní modely odpovídají filozofii, která je gravelerům blízká: všestranná bota a pohodlný střih. Přesto si uvědomte, že v závislosti na trase může být vhodnější horské nebo silniční kolo.

Na šotolině budete muset vyjet ze sedla, ať už na technické horské úseky, na přestávku na oběd nebo jen na prohlídku krajiny. Tím spíše, pokud plánujete nějaké cyklistické výlety!

Tzv. gravel boty jsou tedy podobné MTB modelům. Mají mimo jiné tyto vlastnosti:

  • podrážka, která není ani příliš měkká, ani příliš tuhá;
  • dobrá ochrana nohou;
  • životní styl v souladu se štěrkovým stylem;
  • snadné zapínání a vypínání pedálů.

Ano, výběr bot je neodmyslitelně spjat s výběrem pedálů!

Jak vybrat pedály na šotolinu

Je nemožné mluvit o cyklistických botách, aniž bychom se dotkli tématu pedálů. Na šotolině, stejně jako v jiných cyklistických disciplínách, jsou boty úzce spjaty s pedály kola.

Můžete si vybrat ze tří typů pedálů, kterými vybavíte svůj štěrk:

  • Ploché pedály: jedná se o tradiční pedály, které se nacházejí na většině kol a které obvykle používají začátečníci, příležitostní jezdci nebo cyklisté. Jsou vyhrazena pro volný čas a městské cestování. Někteří cyklisté je také považují za užitečné s popruhovými stupačkami nebo bez nich.
  • Automatické pedály: jsou určeny pro cyklisty na horských kolech a silniční cyklisty, připínací pedály umožňují spojení nohy a pedálu a nabízejí lepší výkon. Pod štěrkovou botou je umístěn klínek, který se zacvakne do upevňovacího systému pedálu. Vyžadují minimální trénink, aby se naučili sundávat botu bez obav.
  • Kombinované pedály: kombinují výhody předchozích dvou modelů s jednou stranou pro obuv s kličkami a plochou stranou pro běžnou obuv. Jsou praktické a všestranné, což potěší milovníky štěrku.

Je to tedy spíše než obuv na šotolinu spojení pedálu a obuvi, které si budete muset vybrat. Dokážete si představit: tento výběr závisí především na vašem štěrkovém profilu!

Které boty pro jaké použití?

Ne každý jezdec má stejné nároky na šotolinu: městské, rekreační nebo sportovní použití, krosové v horských oblastech nebo hledání výkonnosti na silnici... Pro tyto postupy existuje mnoho cyklistických bot.

Máte profil zaměřený na cykloturistiku a cykloturistiku: zvolte pár plochých pedálů/sportovních bot nebo smíšených pedálů/MTB (boty na horské kolo). Druhá možnost nabízí lepší odolnost v průběhu času a výrazný přírůstek energie při jízdě s klínovou stranou.

Abyste se během svého cyklistického dobrodružství vyhnuli studeným nohám, vyzkoušejte Ekoï Winter Evo MTB Shoes. Pohodlný, odolný a s pedály SPD kompatibilní pár.

Máte profil XC horského cyklisty: bota MTB vám umožní vytěžit maximum ze štěrku. Podrážky s klíny jsou nezbytné pro dobrou přilnavost. Přilnavost je nezbytná pro sjíždění nestabilních horských svahů a blátivých lesních cest. Díky zapuštěným klínům navíc snadno došlápnete na zem.

Ochranný a robustní model obuvi na horské kolo Ekoï XC Evo by vás měl potěšit zesíleným předním chráničem kamenů a patou.

Máte profil silničního cyklisty: obuv na silniční kolo je stále nejlepší volbou pro jízdu na šotolině, aniž byste museli obětovat výkon. Plánujete si jízdu zpestřit několika terénními eskapádami, ale asfalt je stále vaším oblíbeným terénem? To, že nemůžete chodit kvůli vyčnívajícím klínům, by nemělo být problémem. Tato nevýhoda je do značné míry kompenzována přenosem síly, který nabízí tuhost podrážky.

Vyberte si prodyšný, lehký a vodoodpudivý model, jako jsou boty Ekoï Strada Cristal Evo2 pro jízdu na šotolině za každého počasí.

Jak správně obout boty na gravel.

U štěrkových bot existují různé systémy utahování:

  • šněrování;
  • pásky na suchý zip nebo poškrábání;
  • mikrometrické pásky;
  • mikrometrické přezky nebo knoflíky;

V závislosti na modelu může metoda zavírání kombinovat několik typů utahování pro větší rychlost a efektivitu.

Při hledání správného střihu získáte optimální oporu pro nohu při šlapání. Přitom dbejte na to, abyste správně utáhli nastavovací pásky nebo disky, aniž byste měli pocit, že je stlačujete. V cyklistické obuvi byste se měli cítit pohodlně a měli byste mít možnost hýbat prsty na nohou. Pokud jde o patu, neměla by se hýbat.

Také nohy mají tendenci v průběhu dne otékat. Proto se pokud možno vyhněte zkoušení budoucí obuvi na štěrk dopoledne a raději si ji vyzkoušejte odpoledne. Pokud vám noha při šlapání neklouže dopředu a dozadu, je to dobré znamení!

Nalezli jste tu správnou obuv? Teď už si jen stačí vybrat gravel dres, gravel helmu a gravel rukavice, než se dostanete do sedla!"

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC