Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Jak si vybrat horské kolo pro dobrý trénink ?

Chybí vám k doplnění cyklistické výbavy horské kolo? Přemýšlíte, které horské kolo si vybrat? Hliníkový nebo karbonový rám, typ brzd, odpružení, velikost kol... projdeme si základní kritéria, abychom věděli, jak si vybrat horské kolo. Do sedla!

Které horské kolo si vybrat podle své praxe?

Každá disciplína má své horské kolo! Začněte tedy tím, že si určíte typ praxe, které se budete věnovat. Vaše touhy, oblíbené terény a míra odhodlání jsou prvky, které podmiňují výběr vašeho budoucího společníka pro dobrodružství.

Jaké horské kolo zvolit pro pěší turistiku?
Horské kolo turistického typu je ideální pro užívání si radosti z jízdy v terénu pro volný čas nebo sportovnějším způsobem. Je to univerzální kolo bez zadního odpružení, které umožňuje jízdu jak po lesních cestách, tak po strmějších stezkách. Je ideální pro několikahodinovou zábavu s přáteli a uspokojí milovníky toulek na horském kole.

Které horské kolo zvolit pro all-mountain jízdu?
Horská kola pro all-mountain jízdu jsou uzpůsobena pro jízdu v prudkých kopcích a jsou vybavena zadním tlumičem, který zajišťuje pohodlí na horských stezkách a kopcovitých trasách.

Které horské kolo zvolit pro jízdu v terénu?
Horské kolo XC je aerodynamické kolo, které je stejně lehké jako silné. Kombinuje tuhost a citlivost, má přední (a zadní pro maratonské cross-country) odpružení, krátký zdvih a kotoučové brzdy.

Jaké horské kolo zvolit pro jízdu enduro?
Horská kola pro enduro jsou celoodpružená nebo poloodpružená pro začátečníky, s kotoučovými brzdami 160-180 mm. Jsou na půli cesty mezi XC a DH koly a i přes vyšší hmotnost nabízejí určitou všestrannost.

Jaké horské kolo zvolit pro jízdu z kopce?
Sjezdové horské kolo (DH mountain bike) je těžké a robustní, se zesíleným, často hliníkovým rámem. Zavěšená obvykle váží 16 až 18 kg. Skutečný stroj určený k překonávání prudkých sjezdů!

V současné době se stále více horských cyklistů rozhoduje investovat do elektrického horského kola z různých důvodů: již nejsou omezeni fyzickými schopnostmi, jezdí déle, mají více potěšení atd.

Jaký rám horského kola?

Chcete-li vědět, jak si vybrat horské kolo, musíte se podívat na materiály použité při konstrukci rámu kola. Rámy horských kol se nejčastěji vyrábějí z hliníku, karbonu nebo oceli:

  • Hliníkový rám: velmi častý, představuje zajímavý kompromis mezi pevností a lehkostí.
  • Karbonový rám: extrémně lehký, tento typ špičkového rámu je závodníky upřednostňován kvůli své tuhosti.
  • Ocelový rám: je údajně těžší a méně tuhý, je však mimořádně pružný a odolný.

Jaké odpružení pro vaše horské kolo?

Systém odpružení je neoddělitelnou součástí horského kola. Jedná se o základní součást horských kol, která zajišťuje především pohodlí při jízdě.

Podvozek hraje klíčovou roli: tlumí nárazy a vibrace, když kola přejíždějí přes množství kořenů, kamenů, nerovností a děr, které se nacházejí v nerovném terénu. Drsnost je takříkajíc smazána!

Existují dvě kategorie pozastavení:

  • Polotuhé (hardtail) horské kolo má tuhý rám a jediné odpružení umístěné vpředu, tzv. odpruženou vidlici. Označuje se jako zdvih, který se vyjadřuje v milimetrech a označuje velikost vertikálního pohybu vidlice.
  • Celoodpružené horské kolo (plně) je vybaveno předním a zadním odpružením, tlumičem, pro maximální tlumení nárazů. Odpružený rám se ukazuje jako nezbytný pro čistý sjezd a jízdu na křehkých tratích.

Jaká velikost kol?

Čtvrté kritérium výběru se týká průměru kol. V horské cyklistice se velikosti kol uvádějí v palcích.

26"kol: tento historický standard horských kol je stále vzácnější. Vyskytuje se spíše na malých rámech a dětských horských kolech.

Kolečka o velikosti 29": tento bezpečný formát přináší jezdci větší stabilitu, ale také větší rychlost a snadnější překonávání překážek.

Kola 27,5": představují ideální kompromis mezi 26palcovými a 29palcovými koly. Tato konfigurace je zajímavá pro trénink all mountain a enduro, kde je vyžadována všestrannost a pohodlí.

Všeobecně řečeno, větší průměr umožňuje lepší výkon a překonávání překážek, zatímco menší rozměry odrážejí snazší a dynamičtější jízdu.

Které brzdy zvolit?

Odpověď na otázku "jak si vybrat horské kolo" vyžaduje zabývat se koncepcí brzdových systémů.

Máte tři možnosti vybavení svého stroje:

  • V-brzdy: snadno udržovatelné a spolehlivé, tyto mechanické špalíkové brzdy jsou však méně účinné, když prší.
  • Mechanické kotoučové brzdy: ovládají se pomocí kabelového zařízení, podobně jako ráfkové brzdy.
  • Hydraulické kotoučové brzdy: jsou vysoce účinné a nabízejí optimální brzdný výkon. Na oplátku je vyžadována důsledná údržba.

Jedna rada na závěr: nezapomeňte si vybrat horské kolo ve své velikosti, než se začnete zabývat výběrem pneumatik pro horská kola. Nebo možná zkusit celozávodní čtyřkolku? Šťastnou cestu!

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC