Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Jak si vybrat helmu na městské kolo?

Ať už se jedná o cestu do práce, na nákupy nebo na víkend, jízda na kole ve městě je na vzestupu! Přestože je to skvělý způsob, jak se pohybovat po městě, jeho používání vyžaduje určitá bezpečnostní opatření. Doprava, opakované semafory, kruhové objezdy a nedostatek cyklostezek jsou faktory, které mohou vést k pádu cyklisty. Pro snížení rizika poranění hlavy je nezbytná městská přilba nebo přilba na silniční kolo. Jak si tedy vybrat helmu na městské kolo? Postupujte podle tohoto průvodce, abyste jezdili bezpečně a dobře chráněni.

Městská cyklistická přilba: povinná, nebo ne?

Zákon je jasný: od roku 2017 je nošení cyklistické přilby povinné pro děti do 12 let. Musí být bezpodmínečně vybaveny schválenou dětskou přilbou, pokud drží řídítka v rukou nebo pokud jsou spolujezdci. Cílem tohoto opatření je chránit nejmladší před mnoha nebezpečími na silnicích. Uvědomte si, že nedodržení tohoto pokynu může mít za následek pokutu ve výši 135 eur, která může někdy dosáhnout až 750 eur. Ať už jste dítě, dospívající nebo dospělý, nošení přilby se i nadále důrazně doporučuje. Při jízdě ve městě neexistuje nulové riziko. V případě pádu vám vhodná přilba pomůže tlumit nárazy na hlavu.

Přilba na elektrické kolo: povinná, nebo ne?

Používáte pro cestování po městě elektricky asistované jízdní kolo (EAB)? Dvě možnosti: jeho rychlost je omezena na 25 km/h: nošení přilby není povinné, ale důrazně se doporučuje; jeho rychlost může dosahovat až 45 km/h: tento typ rychlostního motocyklu je považován za moped, a proto jste povinni nosit specifickou přilbu (běžná cyklistická přilba nestačí).

Jakou normu zkontrolovat před výběrem přilby?

Cyklistické přilby musí splňovat požadavky francouzské a evropské legislativy týkající se osobních ochranných prostředků. Vaše městská přilba musí být schválena podle normy NF EN 1078+A1 nebo NF EN 1080 pro ochranné přilby proti nárazu pro malé děti. Na přilbě musí být uvedeny určité informace, například označení CE, které potvrzuje shodu s platnými předpisy. Schválená přilba je zárukou spolehlivosti a bezpečnosti!

Měli byste nosit přilbu s vysokou viditelností?

Jízda na kole ve městě znamená jízdu v městském prostředí, kde se pohybuje mnoho účastníků: motoristé, jednostopá motorová vozidla, chodci, cyklisté, koloběžkáři... Je třeba být ostražitý a viditelný! Nošení přilby v zářivé barvě, často fluorescenční žluté, zvyšuje vaši bezpečnost v městském prostředí, zejména pokud jste zvyklí jezdit v noci. Je vhodným doplňkem osvětlení potřebného při nedostatku světla (v případě deště nebo mlhy a za soumraku). Dobré vědět: mimo zastavěné oblasti zákon vyžaduje nošení vesty s vysokou viditelností, pokud je snížená.

Jaký model cyklistické přilby zvolit do města?

Cyklistická přilba se vždy skládá z pevné vnější skořepiny (ochrana), vnitřní konstrukce (tlumení nárazů), pěnových vycpávek (pohodlí) a prostředků pro nastavení (řemínky, podbradní pásek a knoflík). Zde jsou 3 kritéria, která je třeba zvážit při výběru helmy na městské kolo: Tvar: vyberte si helmu, která pokrývá, aby optimálně obepínala vaši hlavu a chránila ji v případě nárazu. Mísovitá přilba kulatého tvaru je ideální do města a je oblíbená u městských cyklistů, kteří jezdí na krátké vzdálenosti. Můžete si také vybrat přilbu s kšiltem, která vás ochrání před deštěm. Vzdušnost: prodyšnost přilby je třeba brát v úvahu, pokud praktikujete dlouhé každodenní cesty na kole, například do práce. Sportovnější praxe vyžaduje na vnějším plášti větrací body, abyste do kanceláře nepřišli zpocení. V takovém případě vám dokonale poslouží přilba na silniční kolo nebo přilba na horské kolo. Design: výrobci nabízejí řadu městských přileb v různých barvách a stylech. Diskrétní, elegantní nebo pestré - z celé řady přileb si budete moci vybírat! Pokud sníte o jedinečném modelu, vězte, že některé přilby jsou přizpůsobitelné podle vašeho vkusu.

Jak vybrat správnou velikost městské přilby

Nalezli jste helmu na městské kolo, která se vám líbí? Nejlepší přilba bude především ta, která má správnou velikost: tento aspekt byste měli bezpodmínečně zkontrolovat. To je podmínka sine qua non pro účinnou ochranu. Změřte si obvod hlavy pomocí metru těsně nad obočím. Pak se podívejte na tabulku velikostí na webových stránkách výrobce a najděte tu, která vám sedí. Chcete-li přilbu nastavit na svou velikost, nastavte nejprve zadní knoflík, boční řemínky a poté bradový pásek pod bradou. Cyklistická přilba by měla dokonale padnout na hlavu a správně podpírat lebku, aniž by ji stlačovala. Díky těmto tipům jste připraveni vybrat si helmu na městské kolo, která vás bude doprovázet na všech vašich výletech po městě. Nezapomeňte, že jezdit se musí!

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC