Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak si vybrat dres na štěrk ?

Je rozhodnuto, nastupujete do štěrku! Našli jste svého společníka na cesty a nyní hledáte, jak doplnit svou cestovní výbavu o vhodný dres. Ne vždy je však snadné se ve stávající nabídce zorientovat... Jaký cyklistický dres byste si měli pro tuto disciplínu vybrat? Je vhodný silniční nebo MTB dres? Jaké jsou vlastnosti štěrkového dresu? Ekoï vám poradí, jak si vybrat cyklistický top, který vás bude provázet všemi dobrodružstvími na šotolině!

Co je styl štěrku?

Tato disciplína se zrodila na americkém kontinentu a již několik let se šíří i do Evropy.

Šotolina je příslibem spojení pocitů ze silnice s potěšením ze štěrkových cest. Touha po všestrannosti, svobodě a dobrodružství, kterou cyklisté zřejmě stále více vyhledávají.

Tato nová praxe s sebou nevyhnutelně přináší i vlastní vzhled!

Štěrkový vzhled je styl, který je dostupný každému a který upřednostňuje především pohodlí. Pro dlouhé hodiny v sedle v terénu tak rozmanitém, jak si přejete, je skutečně lepší pohodlně se obléci.

Krátce řečeno, ležérní vzhled s lifestylovým nádechem, na půl cesty mezi běžeckým a silničním stylem. Nemluvě samozřejmě o technické stránce látky.

Skvěle padnou

Potřebujete speciální cyklistický dres na šotolinu?

Neexistuje jediný způsob oblékání na štěrk, ale nekonečné množství! Co se týče horní části těla, jsou dresy na šotolinu z velké části inspirovány silniční cyklistikou, pokud jde o střih a design. Na druhou stranu, vystupte z pestrobarevných dresů.

Ačkoli některé značky nyní nabízejí dresy určené na gravel, svršek pro silniční nebo horské kolo se pro tento účel hodí dokonale. To je pravda, protože ve skutečnosti je důležité vybrat si dres, který je přizpůsoben vašemu cyklistickému profilu a je v souladu s vaší představou o šotolině.

Pro zaryté off-roady:
Silnice? Velmi málo pro vás: chcete se na svém šotolinovém kole vydat na štěrkové cesty a blátivé stezky. V takovém případě zvolte dres na horské kolo spíše volnějšího střihu pro maximální pohodlí. Pokud vaše jízdy trvají déle než hodinu, sáhněte po lépe padnoucích modelech, abyste si užili větší volnost pohybu.

Pro milovníky silnic:
Sníte o šotolině, která by vaše silniční vyjížďky obohatila o nezpevněné úseky? Nejlepší alternativou je silniční cyklistický dres. Zvolte si ji těsně u těla, nebo dokonce s efektem druhé kůže pro cyklisty, kteří hledají aerodynamiku a výkon.

Jaká jsou specifika cyklistických dresů?

Ať už si vyberete jakýkoli dres, mějte na paměti, že existuje několik společných znaků tohoto typu oblečení:

  • Inteligentní materiály: použité textilie jsou skutečným koncentrátem technologie. S takovými technickými tkaninami na zádech si své štěrkové eskapády užijete na 100 %.
  • Prodyšnost: cyklistický dres se skládá z kombinace prodyšných vláken, která jsou zároveň lehká a pevná. Jejich prodyšná struktura zajišťuje optimální odvod potu.
  • Pohodlí: švy jsou neviditelné nebo jsou omezeny na minimum, aby se omezil nepříjemný pocit tření.
  • Praktické kapsy: gravelové dresy jsou na zadní straně dresu vybaveny kapsami, které jsou určeny pro uložení vašich osobních věcí a ravito. U modelů pro horská kola jsou kapsy na zip, na rozdíl od typických silničních dresů.
  • Přední zip: celorozepínací nebo poloviční zip umožňuje regulovat teplotu podle vašich potřeb.
  • Silikonové pásky: přítomnost elastických pásků se silikonovými vložkami na rukávech a spodním lemu zajišťuje, že oděv dokonale sedí na těle.

Který šotolinový dres v létě?

Chystáte se na letní nebo jarní slunce na svém šotolinovém kole? Musíte se podle toho obléknout, jinak riskujete, že budete mít upřímně nepříjemný zážitek...

Pro teplé počasí máte dvě možnosti oblečení:

  • šotolinový dres s krátkým rukávem na léto;
  • štěrkový dres bez rukávů, pokud teploty stoupají.

Tyto ergonomické styly jsou navrženy pro jízdu v horkém počasí a mají tenkou perforovanou tkaninu, která pomáhá ochlazovat hrudník. Jsou ultralehké, přiléhavé a extrémně odvětrané, takže se stanou nejlepším spojencem cyklistů a gravelerů všeho druhu v boji s horkým počasím. Ideální pro udržení sucha během jízdy.

Jaký štěrkový dres v zimě?

V chladném počasí, kdy teploměr klesá, jsou jízdy na šotolině o to šílenější! Za předpokladu, že jste řádně vybaveni.

Na zimu se dres dodává ve verzi s prodlouženým rukávem. Tkanina je z tepelně izolačních důvodů podšitá fleecem, což omezuje pocit chladu. V závislosti na výrobku mohou být rukávy také větruodolné a vodoodpudivé.

Štěrkové spodní tričko: jaký má smysl?

Pod dres si rozhodně doporučujeme navléknout technickou základní vrstvu, když je zima. Ale i když je horko!

Když jsou teploty nízké, je třeba skládat vrstvy, aby mohl pot vyschnout, a tím zůstat v teple. Přiléhavé spodní tričko s dlouhým rukávem tuto funkci splní dokonale.

Princip je stejný jako v létě, jen spodní tričko má krátké rukávy nebo je bez rukávů. Plní stejnou roli pohlcování vlhkosti, aby ji lépe odváděla.

Pod tričko je dobrou volbou na léto

Spodní tričko je proto nezbytné ve všech ročních obdobích, aby dlouhé hodiny námahy při šlapání na šotolině zůstaly především potěšením.

Jak si vybrat design dresu.

Vkus a barvy jsou pro každého člověka jedinečné: je tedy jen na vás, abyste si vybrali design svého štěrkového dresu! V závislosti na vaší osobnosti a chuti k filozofii štěrku vám nabízíme několik pokynů.

První možnost: zvolíte total gravel look.
Čepice pod helmu, dres, který je zároveň střízlivý, elegantní a originální, což je výsledkem chytrého spojení stylu cross-country a silničního kola. Ideální pro jízdu v městském i venkovském prostředí, aniž by přitahovala všechny pohledy.

Druhá možnost: už nepočítáte asfaltové kilometry a ztotožňujete se s velkými mistry této disciplíny.
Proč se nezaměřit na dres s barvami a sponzory vašeho oblíbeného cyklistického týmu? I když ho čistí gravelisté odsuzují, tento dres, často fluorescenční nebo alespoň křiklavý, má zásluhu na zvýšení vaší bezpečnosti při šlapání na asfaltu, a to klepáním!"

Rozhodujícím kritériem při výběru štěrkového dresu je estetika. Udělejte si radost! Na trhu je k dispozici celá řada designů: elegantní nebo rušné, diskrétní nebo zábavné, jednobarevné nebo vzorované...

Využijte ji ke svým kalhotám, punčocháčům, šortkám nebo kraťasům. Pak svou cyklistickou výbavu doplňte o obuv na štěrk, rukavice na štěrk a přilbu na štěrk.

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC