Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak se vybavit na Azurovou skálu?

V letošním roce jste se rozhodli zúčastnit se Roc d'Azur, předního světového závodu horských kol, který je otevřen všem a kterého se každoročně účastní téměř 20 000 účastníků po dobu pěti dnů na přírodní základně François Léotard ve Fréjus v srdci masívu des Maures.
Abyste byli na tuto akci co nejlépe připraveni, rozhodli jsme se vám nabídnout tohoto stručného průvodce, který vám pomůže se na Roc d'Azur vybavit.

Jak se účinně chránit pro účast na Azurovém pobřeží.

Pro účast na Roc d'Azur potřebujete kromě horského kola v dobrém technickém stavu také přilbu se schválením CE, kterou musíte mít pod hrozbou diskvalifikace nasazenou od startu až do cíle každého závodu s připevněným podbradním řemínkem.
Pro účast v závodě XC (cross-country) doporučujeme lehkou, odvětranou přilbu s dobrou podporou týla, aby nedošlo k přehřátí hlavy uprostřed námahy.

Když mluvíme o ochraně hlavy, musíme myslet také na oči. Při jízdě na horském kole se totiž můžete stát obětí mnoha projekcí na úrovni hlavy. Proto myslete na bikové brýle, které jsou obzvláště krycí a dokonale ochrání vaše oči během akce. Pokud máte problémy se zrakem a nemůžete nosit čočky, vězte, že některé modely lze vybavit korekčními čočkami, aby byly dokonale přizpůsobeny vašemu zraku.

V případě pádu jsou ruce často první, které jsou vystaveny zranění. I když tedy nošení rukavic není povinné, nezapomeňte si vzít pár rukavic, krátkých nebo dlouhých, v závislosti na vašich preferencích, počasí nebo události, které se hodláte zúčastnit: mohlo by vám to ušetřit spoustu problémů v případě nečekaného kontaktu se zemí.

Při atletických závodech je důležité nosit pár rukavic

Při závodech enduro je povinné nosit celoobličejovou přilbu, která může být pevná nebo hybridní, a také pár dlouhých rukavic, chrániče kolen, chrániče loktů a také ochrana zad.
Pro turistické závody, Gravel Roc, Roc Ruelles nebo Tri Roc postačí přilba na horské kolo, ať už pro děti nebo dospělé.

Jaké šortky s náprsenkou vybrat na Azurový vrchol?

Některé akce, jako je například Canyon Roc Marathon, mohou trvat mnoho hodin. Abyste měli co největší pohodlí, je důležité vybrat si kraťasy na horské kolo nebo kraťasy přizpůsobené vašemu tréninku.

V XC, stejně jako na silničním kole, se upřednostňuje nošení přiléhavých lycrových šortek. Kromě lepší aerodynamiky vám tento typ šortek nabídne vynikající podporu svalů a velkou volnost pohybu. Přítomnost pásků zabrání sklouznutí šortek. A konečně, zejména pokud se účastníte závodů na dlouhé vzdálenosti, upřednostněte model s gelovou kůží pro maximální pohodlí.
Dámy, zvažte volbu speciálního dámského modelu pro větší pohodlí: kůže se totiž dokonale přizpůsobí vaší anatomii, což se u pánského modelu nestane.

Pro turistiku na horském kole, enduro nebo šotolinové závody si můžete vybrat kraťasy na horské kolo nebo kraťasy se spodním dílem na horské kolo. Nezanedbávejte nošení oděvu vybaveného kamínkem (pěnovým nebo gelovým) speciálně přizpůsobeným pro jízdu na kole, protože je tu proto, aby vás ochránil před mnoha bolestmi způsobenými vibracemi nebo třením o sedlo, které jsou při jízdě na horském kole velmi časté.

Jaký cyklistický dres zvolit na Azurový vrchol?

Pro závody XC, stejně jako u šortek s náprsenkou, upřednostněte přiléhavý dres, který vám v závodě nabídne lepší aerodynamiku. Je lehký a prodyšný, takže umožňuje odpařování potu, na rozdíl například od bavlněného oblečení.
Kromě toho má tento typ dresu na zádech několik kapes, které vám umožní vozit cereální tyčinky nebo energetické gely, které můžete během závodu konzumovat.
Pod cyklistickým dresem se také doporučuje nosit technické spodní prádlo, jinými slovy spodní tričko. To slouží k lepšímu odvodu potu a regulaci tělesné teploty.

Při cyklistických závodech se doporučuje nosit pod cyklistickým dresem technické spodní prádlo, tj. tričko

Pro závody enduro můžete zvolit volnější dres rovného střihu, který se dodává ve dvou verzích: s krátkým nebo dlouhým rukávem. Druhý jmenovaný model vám poskytne dodatečnou ochranu v případě pádu nebo odření o větve.

Pro enduro závody si můžete vybrat volný, rovně padnoucí dres, který je k dispozici ve dvou verzích: s krátkým nebo dlouhým rukávem

Při turistických akcích, kde stopky nehrají roli, je na vás, který typ dresu si z výše uvedených vyberete: neexistují žádné kontraindikace, takže si vyberte ten, ve kterém se cítíte nejlépe.

Jaké boty vybrat na Azurový vrchol?

Pokud jezdíte XC, pravděpodobně jste si na horském kole už dávno pořídili automatické pedály. Proto budete potřebovat lehkou obuv na horské kolo vhodnou pro typ pedálů, které na kole používáte (SPD) a které vám umožní vrátit veškerou sílu šlapání bez ztráty energie. Tyto boty jsou obvykle opatřeny klíny, které zajišťují, že v úsecích, kde musíte kolo přenášet, neuklouznete.

Pokud používáte ploché pedály, nezanedbávejte ani výběr obuvi a vyberte si speciální obuv na horské kolo, která bude vyztužená, zejména v přední části a na patách, pro případ nárazu nebo vystřelení kamene. Pro pasáže, kde je třeba sešlápnout nohu, budou vybaveny také mačkami.

Pro enduro nebo turistiku si můžete vybrat all-mountain boty, které budou měkčí a pohodlnější než boty na běžky, ale také více krycí, protože se zvedají nad kotník. Nabídnou vám tak lepší ochranu vašich nohou.

Pro závod Tri Roc budete potřebovat cyklistickou obuv pro závod na horském kole a běžeckou obuv vhodnou pro danou trať pro závod v běhu.

Nakonec nezapomeňte, že ponožky se hodí k botám. Zvolte si proto ponožky na kolo, které podporují odvod potu, a proto udrží vaše nohy během akce v suchu, na rozdíl od běžných ponožek.

Co si vzít na sebe před startem a po doběhu

V den závodu se doporučuje jít do prostoru startu s batohem, který můžete nechat u příbuzných v prostoru startu nebo případně v autě během závodu a do kterého si můžete dát oblečení na převlečení.

Azurová skála se koná v říjnu a většina závodů obvykle začíná kolem osmé hodiny ranní. Proto mohou být v tomto ročním období teploty poměrně nízké. Proto je vhodné obléknout si větrovku nebo bundu, kterou si můžete těsně před startovní bránou sundat a uložit do batohu, pokud ho necháváte u někoho jiného. Předejdete tak prochladnutí před startem.

Po závodě si s sebou vezměte bundu

Pokud jste po závodě celí zpocení nebo zablácení, pravděpodobně oceníte možnost převléknout se, zejména pokud se vám poštěstí dostat se na stupně vítězů nebo chcete využít příležitosti a projít se výstavními uličkami. K tomu si nezapomeňte přibalit žínku a také kalhoty, tričko, spodní prádlo a hlavně pohodlnou obuv na procházky po závodní vesnici.

Přibalte si také žínku, tričko, spodní prádlo a hlavně pohodlnou obuv na procházky po závodní vesnici

Jak se hydratovat a stravovat před, během a po akci.

Chcete-li být v optimální formě, naplánujte si po požití pomalých cukrů den před závodem poslední jídlo tři hodiny před závodem, abyste nezačali uprostřed trávení.
Během závodu nezapomínejte jíst. Během závodu se nezapomeňte nakrmit. Vezměte si energetické tyčinky a gely, které vás udrží v pohybu a dodají vám energii. Množství je třeba přizpůsobit délce akce, které se účastníte.

Hydratace

Velmi důležitá je také hydratace. Během závodu si musíte zajistit izotonický nápoj do láhve s vodou nebo do batohu.
Pokud jste si naplánovali batoh do cíle, vložte do něj regenerační nápoj, který vaše tělo zavodní a doplní zásoby glykogenu.

Jak přenést věci na Azurový vrch

Na Azurovém pobřeží se scházejí účastníci z celé Francie, ale také z několika zemí. Abyste se dostali na začátek akce, budete možná muset cestovat autem, autobusem, vlakem nebo letadlem?

Pokud cestujete vlakem nebo letadlem, budete potřebovat brašnu na kolo. Některé modely umožňují převážet kolo ve smontovaném stavu, zatímco u jiných jej musíte nejprve demontovat. Většina těchto brašen na kola je měkká, ale při cestování letadlem je lepší použít tvrdou brašnu na kolo, aby nedošlo k fyzickému poškození.

S sebou budete muset mít také všechny výše uvedené věci (helmu, dres, cyklistické kraťasy, boty atd.). Za tímto účelem se vybavte sportovní taškou speciálně určenou pro jízdu na kole, ve které najdete speciální přihrádky na helmu nebo boty.

Dalším krokem je přeprava kola

Při cestě z místa ubytování do místa odjezdu můžete použít speciální cyklistický batoh, který má také přihrádky na helmu, boty a na věci nebo oblečení, které si můžete před odjezdem sundat (například bundu) nebo si ho po příjezdu obléci (například oblečení na převlečení).

Teď už víte vše, co potřebujete vědět, abyste se mohli Azurového pobřeží zúčastnit ve správném oblečení a v naprostém bezpečí. Nyní je to na vás!

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC