Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4300 Kč

Jak se stravuje profesionální cyklista?

Když jde o cyklistiku, je pro začátečníka k dispozici úctyhodné množství údajů, které je třeba zaznamenat (výběr vybavení, výstroje, trénink, výživa atd.). Poté, co jsme zjistili jakou dietu má dodržovat cyklista, se dnes zaměříme na jídelníček, který dodržuje profesionální cyklista.

Jaký význam má strava pro profesionálního cyklistu?

Jídlo hraje v přípravě cyklisty významnou roli a je stejně důležité ho zvládnout jako trénink, abyste byli ve velký den co nejlepší. To platí zejména pro etapové závody, jako je Tour de France, které trvají několik dní až několik týdnů. Strava profesionálního cyklisty je proto velmi přísně kontrolována, protože představuje zdroj energie, kterou jezdec potřebuje k výkonu v závodech. Jídelníček profesionálního cyklisty se netýká pouze dne závodu, ale připravuje se již několik dní před závodem, aby se tělo připravilo vytvořením energetických zásob.
Pokud tělo není dostatečně zásobeno palivem, rychleji se unaví a v důsledku toho jezdec není schopen podat vysoký výkon. Kromě rizika nedostatečného výkonu může špatná výživa nebo životní styl profesionálního cyklisty vést i k vážnějším problémům, jako jsou zranění, nemluvě o riziku hypoglykémie, špatné regenerace atd.

Jaké energetické nápoje jsou oblíbené na Tour de France?

Cyklista by měl přijmout minimálně jeden půl litru za půl hodiny nebo 500ml plechovku. Toto opatření je samozřejmě třeba přizpůsobit povětrnostním podmínkám a vynaloženému úsilí.
Cyklista však nepije jen vodu, ale i energetické nápoje, které pomáhají tělu doplnit zásoby glykogenu. To platí jak pro nedělní cyklisty, tak pro profesionální cyklisty. Ale víte jaké energetické nápoje jsou na Tour de France oblíbené?

Existují tři kategorie energetických nápojů: nápoje na počkání (konzumují se před výkonem), izotonické nápoje (konzumují se během výkonu) a nápoje na zotavení (konzumují se po výkonu). Každý z nich má svá specifika, protože neuspokojuje stejné potřeby v závislosti na tom, kdy je konzumován.
Před výkonem používá běžec čekací nápoj, aby se dostal na start dokonale hydratovaný, ale také aby si před startem zvýšil zásoby sacharidů a minerálů. Za tímto účelem se obvykle skládá z minerální vody, maltodextrinu a minerálních prášků. Měl by se pít po malých doušcích hodinu a půl před startem závodu.
Během výkonu má nápoj tři cíle: hydratovat, zajistit příjem kalorií a kompenzovat ztráty minerálů. Proto jsou energetické nápoje obvykle obohaceny o sacharidy (pomalé a/nebo rychlé), minerály a někdy i aminokyseliny.
Po výkonu běžci obvykle konzumují šejkr naplněný zeleninovým nápojem, rozmixovaným ovocem, proteinovým práškem a aminokyselinami, který lze doplnit také remineralizačním nápojem (obohaceným o minerály), aby se doplnilo to, co se mohlo ztratit potem během závodu.
Těsně před spaním mohou běžci ještě konzumovat směs vody a maltodextrinu, aby měli další příjem sacharidů na další den.

Jak se stravují jezdci Tour de France?

Profesionální cyklistický závod trvá několik hodin. Jezdci se proto musí před závodem, během něj i po něm odpovídajícím způsobem stravovat. Víte jaký je jídelníček jezdců Tour de France?
Závodník může za den závodu spálit 6 000 až 9 000 kalorií v závislosti na typu vynaložené námahy, délce trvání závodu, ale také na jeho výškovém rozdílu, tj. 3 až 4krát více než sedavý člověk. Příjem energie je proto třeba tomu přizpůsobit a každé jídlo je důležité.

Před startem si běžec dá snídani, která se skládá z potravin s nízkým glykemickým indexem obsahujících sacharidy (celozrnné obiloviny, celozrnné pečivo, které lze doplnit rýží nebo celozrnnými těstovinami), vitaminy/minerály (ovoce, sušené ovoce, ovocné šťávy, ovocné kompoty atd.) a bílkoviny (tvaroh, jogurt, rostlinné mléko, bílá šunka, omeleta atd.), zpravidla doplněné čajem nebo kávou. Toto jídlo představuje asi 700 kalorií, aby se glykogen uložil do svalů.

Během závodu potřebují jezdci okamžitý příjem glukózy k udržení hladiny cukru v krvi prostřednictvím řady sportovní výživy. Jezdci na Tour de France jsou proto vedeni ke konzumaci cereálních tyčinek, energetických gelů, ovocných past, ale také ovocných sáčků nebo kompotovaných tykví, stejně jako slaných svačinek, jako jsou koláče nebo dorty, aby se tělo nenasytilo sladkými potravinami a aby si zpestřilo požitek. V etapě Tour de France se v závislosti na náročnosti závodu (délka závodu, převýšení atd.) obvykle očekává, že jezdec sní jednu cereální tyčinku a energetický gel za hodinu, k tomu každé dvě hodiny sladkou svačinu, střídavě s kompotem nebo ovocem, tj. konzumace jídla každých zhruba třicet minut, aby se vyhnul hladu.

Jakmile běžci protnou cílovou čáru, podstupují kolaudaci, jejímž účelem je pomáhat regeneraci a obnovovat zásoby svalového a jaterního glykogenu, aby nedošlo k poškození svalových vláken. V pořadí běžec konzumuje slaný nealkoholický nápoj (k rehydrataci a pufrování kyselosti nahromaděné během námahy), jeden nebo více sladkých nápojů neomezeně po dobu jedné a půl hodiny (dle volby běžce: limonáda, ovocná šťáva, sirup atd.), polotekuté potraviny (např. ovocný kompot, jehož výhodou je také zastavení kyseliny mléčné). Nakonec přijde čas na pořádnou svačinu (rýže, těstoviny, polenta, brambory, tabbouleh, slaný koláč, bílá šunka atd.)

Co se týče večerní večeře, ta slouží především k obnovení zásob na další den: většina kalorií ztracených během dne byla nahrazena svačinou po závodě. Toto jídlo se tedy skládá především ze sacharidů (které slouží jako palivo na další den) a bílkovin (pro obnovu svalových vláken). Pro běžce musí být na prvním místě požitek: proto jsou jídla často pestrá a mají nárok na dezert, který je příjemný, ale většinou ne příliš tučný. Obecně se talíř skládá ze dvou třetin ze škrobnatých potravin (těstoviny nebo celozrnná rýže) a z jedné třetiny ze zeleniny (kvůli vitamínům a minerálům). Syrové zelenině a tukům je třeba se vyhnout, aby nedošlo ke zpomalení trávení (což by běžcům bránilo ve spánku, který je nezbytný pro optimální regeneraci). Někteří si také dopřávají mléčné výrobky (jogurty, tvaroh) a několikrát týdně si u stolu mohou dopřát i sklenku vína.

Když už víte vše o stravě profesionálního cyklisty, co takhle zjistit kdy a co jíst na dlouhý cyklistický závod?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC