Preferovaný jazyk a měna:
Využijte nabídek řady Ekoï Racing / Perf / Start

Jak opravit řetěz jízdního kola?

Když vlastníte kolo nebo horské kolo, vždycky vás zajímá jak opravit kolo. Ale ať už jde o pravidelnou údržbu nebo opravy, jako cyklista máte vždy plno otázek. Co mohu udělat sám? Co by měl udělat mechanik jízdních kol? Dnes vám vysvětlíme, jak opravit řetěz na kole.

Jak zkontrolovat opotřebení řetězu?

Řetěz je jednou z klíčových součástí hnacího ústrojí jízdního kola, ale také jednou z nejkřehčích.
Vlivem opotřebení způsobeného nečistotami, ale také třením, se řetěz časem uvolní a hrozí pravidelné vykolejení. Jediným řešením je výměna řetězu. Pokud budete jezdit příliš dlouho s opotřebovaným nebo poškozeným řetězem, budete muset vyměnit několik součástí převodovky. Abyste se vyhnuli zbytečným výdajům, doporučujeme proto pravidelně kontrolovat stav opotřebení řetězu.

Stav opotřebení řetězu lze zkontrolovat pouhým okem nebo změřením prodloužení řetězu, ale pro přesnější měření se doporučuje použít nástroj zvaný indikátor opotřebení řetězu.
První metoda, která je velmi stará, není příliš doporučitelná, protože je nespolehlivá, zejména u dnešních komponentů, vzhledem k tomu, že řetězy jsou pružnější. Spočívá v umístění řetězu na velkou desku, jeho sevření a vytažení směrem ven. Pokud je vidět horní část zubu, měli byste řetěz rozhodně vyměnit.
Druhá metoda, která je o něco spolehlivější, spočívá v měření prodloužení řetězu. To se provádí tak, že se řetěz natáhne a změří se délka dvaceti článků: u nového řetězu by tato délka měla být 25,4 cm. Doporučuje se, aby opotřebení řetězu nepřekročilo 1 %, tj. když toto měření dosáhne délky 25,66 cm. Je však vhodnější nepřekročit opotřebení 0,75 % (25,6 cm), aby nedošlo k opotřebení ostatních součástí.
Konečně poslední metoda - a nejspolehlivější ze všech tří - vyžaduje pořízení malého nástroje zvaného indikátor opotřebení řetězu. Pomocí něj jednoduše vložíte nástroj do jednoho článku řetězu: pokud se opačná strana vejde do jiného článku, je třeba řetěz vyměnit. Při hodnotě 0,75 bude výměna řetězu dostačující, při hodnotě 1 budete muset současně vyměnit kazetu.

Jak vyměnit řetěz na kole?

Jestliže je váš řetěz opotřebovaný, poškozený nebo zrezivělý, je třeba jej vyměnit. Montáž nového řetězu není příliš složitá. Jen si dejte pozor, abyste si koupili kompatibilní řetěz s vaší převodovkou.
Umístěte malý talířek řetězu na malé ozubené kolečko, abyste ho uvolnili. Pokud je váš řetěz vybaven rychlým uvolněním (většina novějších modelů jej má), najděte jej a použijte rychlou uvolňovací svorku k jeho otevření. Pokud váš řetěz není vybaven rychloupínákem, budete muset k odstranění článku použít roztrhávač řetězu. Nyní vyjměte opotřebovaný řetěz a dbejte na to, abyste prošli zadní přehazovačkou.

Když je starý řetěz odstraněn, je třeba umístit nový řetěz. K tomu je třeba určit potřebnou délku řetězu: pokyny k měření naleznete ve starém řetězu nebo v návodu k obsluze řetězu a poté pomocí odstraňovače řetězu odstraňte potřebné články, abyste získali správnou délku.

Nyní nasaďte řetěz na kolo a nezapomeňte ho přehodit přes přehazovačku. Po nasazení řetězu spojte oba konce pomocí rychloupínáku. Zbývá jen nastavit napětí řetězu. Poté otočte klikovou sadu o jednu otáčku řetězu dozadu a zkontrolujte, zda na ní nejsou žádná tvrdá místa. Zkontrolujte také, zda vše funguje správně, a to postupným řazením rychlostních stupňů. V případě potřeby upravte nastavení přenosu.

Teď, když je řetěz nový, nezapomeňte svůj řetěz a převodovku pravidelně čistit, abyste prodloužili jejich životnost.

Jak opravit řetěz na kole během jízdy?

Může se stát, že vám během jízdy praskne řetěz. Abyste se dostali domů, aniž byste museli kolo tlačit, existuje technika rychlé opravy. K tomu je třeba mít v brašně s nářadím vždy rozpojovací a rychloupínací řetěz.
Přetržený článek vložte do rozpojovacího řetězu tak, abyste jej mohli vyjmout a měli na každém konci řetězu dva samčí články. Spojte články řetězu pomocí rychlospony a uzavřete jej. Protože je řetěz kratší, nepoužívejte převodníky na obou koncích kazety. Nyní můžete jít domů, dokud si nevyměníte řetěz.

Když už jste schopni opravit řetěz svého kola, co takhle zjistit, co všechno si můžete opravit sami. Víte jak opravit bezdušový plášť silničního kola?
Jak vyměnit kolo? Jak opravit píchlé kolo? Jak nasadit záplatu? Jak opravit kotoučovou brzdu horského kola?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC