Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak opravit bezdušový plášť silničního kola?

Když vlastníte kolo, vždycky vás zajímá jak opravit kolo. Ale jako cyklista si vždy kladete spoustu otázek. Co mohu udělat sám? Co by měl udělat mechanik jízdních kol? Dnes vám poradíme, jak opravit bezdušový plášť silničního kola.

Jaké jsou výhody bezdušových plášťů pro silniční kola?

Ačkoli se bezdušové pláště již mnoho let hojně používají v horské cyklistice, již nějakou dobu se rozšiřuje jejich používání v silniční cyklistice.
Výhodou bezdušového pláště je, že se používá bez vnitřní duše. V porovnání s tradiční pneumatikou s duší tak šetří hmotnost. Na druhou stranu však vyžaduje použití vodotěsného ráfku a specifického ventilku, aby byla zaručena vodotěsnost pneumatiky.
Na silnicích existují dva typy bezdušových pneumatik: klasické bezdušové pneumatiky (které jsou vodotěsné bez preventivní kapaliny) a bezdušové hotové pneumatiky (které vyžadují použití preventivní kapaliny, aby byla zaručena vodotěsnost). Tato preventivní kapalina působí kromě vodotěsnosti také jako prevence proti propíchnutí.

Hlavní výhodou používání bezdušových pneumatik je, že výrazně snižují riziko proražení. Nehrozí již žádné riziko skřípnutí vnitřní trubky, protože žádná není. Bezdušové pneumatiky jsou navíc odolnější než běžné pneumatiky. A preventivní kapalina okamžitě utěsní průrazy, které by u běžné pneumatiky způsobily propíchnutí.

Jak opravit defekt na bezdušovém plášti silničního kola.

I když je riziko propíchnutí u bezdušové pneumatiky minimální, v případě velkého proříznutí nebo díry větší než 5 mm nebude preventivní kapalina stačit k utěsnění úniku a vy pak budete muset pneumatiku opravit jako u běžné pneumatiky.
V závislosti na velikosti a povaze propíchnutí existuje několik řešení pro opravu propíchnutí u bezdušových pneumatik. K tomu je však třeba mít vždy s sebou nějaké nářadí, včetně duše nebo speciální sady na opravu bezdušových pneumatik.

Pokud během jízdy zaznamenáte ztrátu tlaku a úbytek preventivní kapaliny v místě, kde se vytvořila malá díra, hrozí vám propíchnutí pneumatiky. Přestože preventivní kapalina - příznačně pojmenovaná - by měla být použita před jízdou, je vždy užitečné mít ji s sebou pro případ drobného defektu. K jeho vstříknutí do pneumatiky budete potřebovat injekční stříkačku. Pak už stačí jen kolo roztočit, aby se přípravek usadil na stěnách pneumatiky a díru utěsnil.
Abyste tomu předešli, nezapomeňte preventivní kapalinu do pneumatik aplikovat každé dva až tři měsíce.

Nejtradičnější metodou, kdy kapalina proti propíchnutí nestačí k ucpání díry, je jednoduše vložit do pneumatiky duši. K tomu je třeba bezdušovou pneumatiku sejmout z kola (stejně jako u pneumatiky s duší pomocí páček), vyjmout bezdušový ventil a vložit do pneumatiky vnitřní duši a poté ji znovu namontovat na kolo a nafouknout. Před vložením duše do pneumatiky nezapomeňte zkontrolovat, zda se uvnitř pneumatiky nenachází ostrý předmět (například kus skla), který by mohl okamžitě způsobit nové propíchnutí.

Další dva způsoby spočívají v jednoduché opravě pneumatiky. Tyto metody sice mohou být na silnici komplikované (na rozdíl od techniky s duší), ale po příjezdu domů je budete moci v klidu použít.
První metoda opravy spočívá v aplikaci speciálního gumového nebo neoprenového lepidla na místo díry, aby se díra utěsnila. Předtím je třeba dbát na důkladné vyčištění pneumatiky, aby bylo místo nanášení lepidla čisté. Jakmile lepidlo zaschne, nezapomeňte do pneumatiky opět nalít trochu preventivní kapaliny.
Poslední - a nejúčinnější - metodou správné opravy bezdušové pneumatiky je použití speciální bezdušové záplaty, stejně jako při opravě duše. Vyhledejte díru uvnitř pneumatiky, očistěte místo, kde má být záplata aplikována, a poté jej zbruste. Poté naneste lepidlo, nechte ho chvíli zaschnout a umístěte záplatu. Počkejte, až zaschne, a pak pneumatiku na kolo znovu nasaďte.
V případě velké díry budete muset použít šroub (existují speciální sady pro bezdušové pneumatiky) nebo pneumatiku jednoduše vyměnit.

Když už umíte opravit bezdušový plášť silničního kola, co kdybyste se dozvěděli o dalších věcech, které si můžete opravit sami. Víte jak vyměnit kolo? Jak opravit píchlé kolo? Jak nasadit záplatu? Jak opravit řetěz na kole? Jak opravit kotoučovou brzdu horského kola?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC