Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak nastavit cyklistickou přilbu?

< Právě sis koupil kolo. Hledáte dokonalé cyklistické vybavení. Poté, co jste zjistili, jak vybrat cyklistickou přilbu, vás pravděpodobně zajímá, jak cyklistickou přilbu nasadit? Zde je náš průvodce bezpečnou jízdou.

Proč je nutné nosit při jízdě na kole přilbu?

Podle silničního zákona je používání přilby povinné pro děti do 12 let při jízdě na kole, ať už jako jezdec nebo spolujezdec. Doporučuje se však používat přilbu na kole po celý život, ať už nakupujete, dojíždíte do práce, jezdíte na kole nebo se věnujete rekreační či závodní cyklistice, ať už se jedná o silniční nebo horskou cyklistiku.
Podle studie provedené v rámci bezpečnosti silničního provozu jsou totiž úrazy hlavy nejčastější příčinou úmrtí cyklistů.

Proč byste měli nosit správně padnoucí přilbu

Aby vás přilba účinně chránila, musí vám správně sedět, jinak se může na hlavě pohybovat a neplnit svou ochrannou funkci. A aby vám helma dokonale seděla, začíná to koupí helmy, která vám padne.
Abyste si vybrali helmu, která vám padne, musíte se vyzbrojit pružným metrem (nebo svinovacím metrem) a změřit si obvod hlavy tak, že ho umístíte nad uši, nad obočí a na nejvypouklejší úroveň za lebkou. Po změření se podívejte do průvodce velikostí značky přilby, kterou si chcete koupit, a vyberte odpovídající velikost přilby: většina modelů se dodává ve dvou nebo třech velikostech. To platí i pro dětskou cyklistickou přilbu, která se hodí jak pro dítě, tak pro teenagera.

Jak nastavit cyklistickou přilbu

Jakmile si koupíte cyklistickou přilbu, musíte ji správně nasadit, aby vám dokonale seděla na hlavě.

Tento postup začněte úplným uvolněním nastavovacího knoflíku na zadní straně přilby a poté si přilbu nasaďte na hlavu. Přilba by měla chránit vaše čelo, proto by měla být umístěna tak, aby dosahovala asi dva prsty nad obočí: pokud je příliš vysoko, nebude vaše čelo v případě čelního nárazu chráněno; pokud je příliš nízko, bude vám bránit ve výhledu a mohla by způsobit váš pád. Kromě toho by měla být dobře umístěna horizontálně na čele.
Jakmile je přilba správně umístěna, začněte utahovat zadní nastavovací knoflík, dokud se přilba přestane hýbat, ale nesmí být příliš utažená (z toho by vás mohla bolet hlava). Po tomto nastavení byste měli být schopni kývat hlavou nahoru a dolů a dopředu a dozadu, aniž by se přilba pohnula. Některé přilby nabízejí také možnost vertikálního nastavení týla, aby se dokonale přizpůsobily tvaru vaší lebky.

Pokud je přilba správně umístěna na hlavě a nastavovací knoflík je utažen, je třeba ještě nastavit řemínky, které by měly ležet rovně na lebce (ujistěte se, že nejsou zkroucené přes uši). Cílem je nastavit jejich délku tak, aby pod vašima ušima tvořily čtyřúhelník, aniž by se pásky dotýkaly uší. Chcete-li je nastavit, povolte zapínání popruhu, který chcete nastavit, a nastavte délku popruhu, dokud nedosáhnete ideální délky, a poté jej zavřete. Postup opakujte i na druhé straně.

Po zjištění správné délky popruhů je třeba provést poslední úpravu. Za tímto účelem můžete nyní zapnout upínací systém přilby. Pásek by měl být pod čelistí, blízko krku. Spona by neměla být umístěna na špičce brady. Po zapnutí přezky přilby byste měli být schopni vložit dva prsty mezi pásek přilby a bradu. Pokud je místa příliš mnoho, popruh utáhněte. Pokud není dostatek místa, povolte řemínek tak, abyste do něj mohli prostrčit dva prsty. Jakmile dosáhnete správné délky, nezapomeňte popruh protáhnout držákem, aby se podbradní pásek nevykloubil. Pokud je řemínek opravdu dlouhý, můžete jeho část odříznout, ale nezapomeňte si nechat alespoň 25 mm od přezky, abyste si ho mohli v budoucnu upravit.

Znovu zapněte přezku na přilbě. Pokud chcete mít jistotu, že je uzamčeno, měli byste slyšet cvaknutí. Lehce zatáhněte na obou stranách: pokud je systém správně uzavřen, neměla by se spona otevřít a měla by zůstat bezpečně připevněna. Po dokončení této závěrečné kontroly jste připraveni k jízdě na kole.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC