Preferovaný jazyk a měna:
Využijte nabídek řady Ekoï Racing / Perf / Start

Jak nastavím výšku řídítek svého kola?

Když si chcete koupit své první silniční kolo, neměli byste udělat chybu při výběru jeho velikosti. Poté, co jste se naučili jak vybrat velikost kola, vám dnes povíme, jak nastavit výšku řídítek.

Proč nastavovat výšku řídítek kola

Abyste na svém silničním kole správně seděli, je důležité věnovat zvláštní pozornost nastavení polohy na něm. Stejně jako nastavení výšky sedla je velmi důležité i nastavení jízdní pozice, konkrétně výšky řídítek kola, která jsou jednou z hlavních opor cyklisty na kole.
Špatné držení těla může totiž dlouhodobě vyvolávat bolesti (svalové napětí), ale i vážnější zranění (záněty šlach apod.) při zdolávání dlouhých vzdáleností. Proto je nutné přizpůsobit polohu vaší morfologii.
Pro určení správné polohy řidiče je třeba vzít v úvahu několik kritérií a několik prvků.

Jakou šířku řídítek mám zvolit pro své silniční kolo?

Aby řídítka odpovídala vašemu typu postavy, měla by se jejich šířka rovnat šířce vašich ramen. Proto mají menší silniční kola nebo dámská kola často užší řídítka.
Chcete-li určit správnou šířku řídítek, můžete změřit vzdálenost mezi dvěma kostmi, které tvoří konce obou ramen.
Na svém kole můžete jednoduše zkontrolovat, zda řídítka odpovídají šířce vašich ramen. Za tímto účelem se postavte na kolo s rukama v ohybu řídítek: v této poloze by vaše paže měly být rovnoběžné.
Kromě tohoto měření lze při výběru šířky řídítek zohlednit i další parametry. Užší řídítka zlepší aerodynamiku, zatímco širší řídítka poskytnou jezdci větší pohodlí. Buďte však opatrní, protože příliš úzká nebo příliš široká řídítka mohou přinést více nepohodlí než užitku: příliš úzká vám budou bránit v jízdě v technických úsecích a příliš široká zvýší únavu svalů v ramenou, pažích a lopatkách.

Jakou délku představce zvolit pro silniční kolo?

Výběr představce (konkrétně jeho délka nebo sklon) je také velmi důležitý pro nastavení jízdní pozice.
Cyklisté, kteří chtějí dosáhnout výkonu - na úkor pohodlí - často volí delší představec (větší než 100 mm) a s malým sklonem, aby měli na kole protáhlejší pozici a získali tak aerodynamiku. Někteří dokonce volí oboustranné představce se záporným úhlem sklonu, aby mohli na kole ještě více ležet.
Cyklisté, kteří hledají pohodlí, volí spíše kratší představce (60 až 100 mm) s o něco větším úhlem sklonu (10 až 15°), aby mohli zvolit vzpřímenější, a tedy pohodlnější polohu.
Abyste si mohli dokonale vybrat představec, nezapomeňte kromě svého sportu zohlednit také úhel hlavové trubky kola, který se u jednotlivých modelů může velmi lišit, nezapomeňte změřit vzdálenost, která odděluje sedlo od hlavové trubky, a zohlednit velikost rámu.

Jak nastavit polohu brzdových páček na silničním kole?

Na řídítkách je také velmi důležité umístění brzdových rukojetí. Je to proto, že pro bezpečnou jízdu je nutné, abyste mohli snadno položit ruce na podložky a měli snadný přístup k brzdovým pákám. Vzhledem k tomu, že sjezdy se často provádějí s rukama na spodní části řídítek a dvěma prsty na brzdách, nezapomeňte se před ověřením polohy rukojetí brzd vžít do situace, kdy máte ruce v prohlubni řídítek, abyste si ověřili, že brzdy jsou i v této poloze snadno přístupné.

Jak nastavit výšku řídítek na silničním kole.

Teoreticky - a do určité míry - čím nižší řídítka, tím aerodynamičtější pozice jezdce. Naopak čím vyšší jsou řídítka, tím více je jezdec vystaven větru a zároveň získává pohodlí v oblasti ramen a krku, protože váha se přenáší více na části těla (perineum, ischium), které jsou v kontaktu se sedlem. Obecně platí, že poloha řídítek je stejná nebo nižší než výška sedla, a to v rozmezí 0 až 6 cm pod horní hranou sedla.

Než začnete seřizovat řídítka, zvažte, zda s sebou nemáte momentový klíč, abyste šrouby příliš neutáhli.
Nejjednodušší způsob, jak upravit výšku řídítek silničního kola, je posunout jednu nebo více rozpěrek na představci. Pokud jsou řídítka příliš nízko, umístěte distanční podložky pod představec, abyste zvýšili kokpit; pokud jsou řídítka příliš vysoko, odstraňte distanční podložky pod představcem a nahraďte je nad představec, abyste kokpit snížili.
Chcete-li provést toto nastavení, musíte povolit koncovku řídítek nad představcem a poté odstranit koncovku řídítek se šroubem představce. Současně povolte šrouby představce, abyste jej mohli vyjmout z hlavové trubky, a vyměňte distanční podložky do požadované polohy. Po provedení nastavení znovu namontujte dřík. Nejprve utáhněte objímku řídítek a poté řídítka znovu namontujte. Poté postupně dotahujte šrouby dříku.

Pokud tato metoda nestačí k tomu, abyste zvýšili nebo snížili svou jízdní pozici, budete se muset uchýlit k úpravě představce nebo jej vyměnit za nový, který bude lépe přizpůsoben vašim morfologickým vlastnostem.

Co dělat, když i přes seřízení cítím na kole nepohodlí.

Po provedení všech těchto úprav budete potřebovat několik jízd, abyste si na ni zvykli a začali pociťovat pozitivní účinky této nové polohy.
Pokud i přes tyto úpravy přetrvávají neobvyklé bolesti v průběhu ujetých kilometrů, doporučujeme vám, abyste se rozhodli pro úplnou posturální studii provedenou odborníkem a získali tak polohu dokonale přizpůsobenou vaší morfologii na kole.

Když už víte, jak nastavit výšku řídítek, co takhle zjistit jak změřit výšku sedla kola? A nakonec, víte jak změřit své kolo?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC