Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4300 Kč

Ironman z Vichy

Ironman je dálkový triatlon, který zahrnuje plavání, jízdu na kole a běh na celkovou vzdálenost 226 kilometrů. Poté, co jsme vám nabídli seznam Ironmanů ve Francii, si dnes přiblížíme jeden z nejtěžších z nich: Ironman de Vichy.

Co je Ironman de Vichy?

Zpravidla poslední srpnový víkend se ve stejnojmenné obci Auvergne-Rhône-Alpes ve francouzském regionu Allier koná závod Ironman de Vichy. Jedná se o mezinárodní soutěž. Každoročně se očekává start téměř 4000 sportovců na březích řeky Allier a ve městě přezdívaném královna lázeňských měst. Kromě toho je tento závod kvalifikací na mistrovství světa.

První ročník Ironman de Vichy se konal v roce 2011. Od roku 2015 závodu předchází den předtím Ironman Vichy 70.3, tedy poloviční Ironman, čímž se Vichy stává jediným městem na světě, kde se během jednoho víkendu konají dva mezinárodní dálkové triatlony.
Skládá se, stejně jako všechny ostatní závody Ironman, z plaveckého závodu (3,8 kilometru), cyklistického závodu (180 kilometrů) a následně běžeckého závodu (42, 195 kilometrů, tedy vzdálenost maratonu), celkem tedy 226 kilometrů.
O den dříve se koná Ironman 70.3 de Vichy, který se skládá z plaveckého závodu (1,9 km), cyklistického závodu (90 km) a běžeckého závodu (21,1 km, což odpovídá půlmaratonu).

Během tohoto soutěžního víkendu se konají další dva závody: Iron Girl a Iron Kids.
Železná dívka je pětikilometrový pěší závod, který je určen pro ženy starší patnácti let. Okruh se skládá ze dvou okruhů, které vedou zejména po březích řeky Allier a které je třeba zvládnout za maximálně jednu hodinu.
Iron Kids sdružuje přibližně šest set dětí ve věku od 5 do 13 let v pěším závodě, který zabírá část maratonské trati a umožňuje jim zejména proběhnout cílovou páskou, kterou po celý víkend využívají mezinárodní triatlonisté. Dost na to, aby mnohé děti začaly snít, a proč ne, aby v některých z nich vyvolaly povolání.

Plavecká událost

Plavecký závod Ironman Vichy na 3,8 km se skládá z jedné smyčky, která se plave v jezeře Allier, kde je teplota vody obvykle poměrně teplá (kolem 25 °C). Plavecký závod se koná nedaleko dostihového závodiště Vichy-Bellerive. Díky své poloze mohou diváci fandit tisícům sportovců na obou březích řeky. Na dokončení plaveckého závodu mají účastníci 2 hodiny a 10 minut.
Při závodě Ironman 70.3 plavou závodníci zkrácený okruh o délce 1,9 kilometru, který se rovněž plave ve vodách jezera Allier. Účastníci mají na absolvování plaveckého závodu 1 hodinu.

Profesionální triatlonisté (muži a ženy) startují jako první za úsvitu, ostatní účastníci pak postupně startují v malých skupinkách, a to formou postupného startu.

Na konci tohoto závodu se závodníci Vichy Ironman musí přesunout do přechodové zóny na nábřeží jezera, kde se připraví na start cyklistického závodu.

Kolo akce

Po skončení plaveckého závodu se závodníci připojí ke svým kolům v bikeparku. Během tohoto přechodu si sundají plaveckou výstroj a obléknou si závodní cyklistickou výbavu.
Jakmile jsou vybaveni, opustí přechodový prostor a nasednou na svá silniční kola, aby se vydali na cyklistickou trať, jejíž začátek vede po břehu řeky Allier.

Cyklistická trať závodu Ironman, která měří 180 kilometrů, se skládá ze dvou 90kilometrových okruhů. Trať je poměrně hornatá a náročná s celkovým pozitivním převýšením přes 2300 m.
Na cyklistické trati mají triatlonisté k dispozici celkem 8 občerstvovacích stanic, aby se mohli hydratovat a nakrmit.

Start se nachází na břehu řeky Allier. Start je zhruba 15 kilometrů po rovině do Saint-Yorre, odkud závodníci vyrazí do prvního stoupání směrem na Busset. Následuje technický sjezd, kde si účastníci musí dát pozor, aby neudělali chybu směrem na Les Corres.
Nyní se vydáme do Cussetu, kde začíná první okruh dlouhý 72 kilometrů, který budou muset účastníci absolvovat dvakrát. Za tímto strategickým bodem se nachází první občerstvovací stanice před zahájením výstupu na kopec Bruyère na náhorní plošinu Isserpent. Sjezd k Moulin de Chatel vám umožní načerpat síly před zahájením 16 kilometrů dlouhého stoupání s průměrným stoupáním 3 % do Saint-Nicolas des Biefs.
Na vrcholu této obtížnosti se rýsuje nový sjezd do Saint-Clément. Na vrcholu této obtížnosti následuje další sjezd do Saint-Clément, odkud se otevírají nádherné výhledy na Puy de Montoncel a Loge des Gardes, které mohou cyklisté obdivovat, pokud v tomto místě zvednou oči od řídítek.
Na konci Saint-Clément je opět čeká nové stoupání: směrem na Layet de Montagne, kde budou moci účastníci využít čtvrtou napájecí stanici na trase. Poté směr Annones, abyste se údolím Sichon dostali do Cussetu. V Cussetu se opět pojede druhý stejný okruh.
Při třetí (a poslední) pasáži v Cussetu budou mít triatlonisté tentokrát možnost odbočit směrem na Vichy, kde je čeká zcela jiná krajina než na předchozích kilometrech: po krásné přírodě a horské krajině je čas vrátit se do městského prostředí a dojet do cíle cyklistické trasy.

Co se týče závodu Ironman 70.3, závodníci musí urazit vzdálenost 90 kilometrů s pozitivním převýšením 1000 metrů. Okruh je totožný, ale při druhém průjezdu Cussetem se sportovci místo na druhou 72kilometrovou smyčku vydávají směrem na Vichy, aby dojeli do cíle cyklistického závodu.

Aby se triatlonisté vyhnuli diskvalifikaci, musí dokončit cyklistický závod do 11:00 hodin, do kterého se započítávají kumulované časy plavání a kola z Ironmana.

Běžecká událost

Po absolvování náročné cyklistické trati musí závodníci znovu projít přechodovou zónou a cyklistickým parkem, aby si odložili kola a připravili se na běh, a pak se vydají na maraton dlouhý 42,2 km, který se skládá ze čtyř okruhů kolem řeky Allier a parků ve Vichy.
Běh se vyznačuje velmi malým převýšením a relativně rovinatou tratí, která nabízí rychlý běh.

Co se týče závodníků Ironman 70.3, ti musí v nedělním Ironmanu XL uběhnout 21,1 km rozdělených do dvou okruhů místo čtyř.

Na trati jsou zřízeny čtyři občerstvovací zóny, kde se mohou závodníci během maratonu hydratovat a nakrmit. Během Ironmana totiž není radno zanedbávat horko, protože ve Vichy se koncem srpna teploty mohou blížit až 28 stupňům Celsia, zatímco ráno během plaveckého závodu teplota někdy nepřesáhne 10 stupňů Celsia.

Pořadí

Pro získání medaile Finisher, která se uděluje všem účastníkům, kteří dokončí IronMan ve stanoveném čase, musíte bezpodmínečně všechny tři disciplíny dokončit v čase pod 16 hodin, pokud jde o kumulativní čas.
Nicméně pro absolvování ostatních disciplín platí další časové limity: plaveckou trasu musí zvládnout za méně než 2:10 a cyklistickou trasu za méně než 11:00 (včetně plavání), jinak bude diskvalifikován.

Při závodě Ironman 70.3 je pro získání prestižní medaile pro finalisty nutné zaběhnout polovičního Ironmana za maximálně 7:30.

Pořadí se sestavuje podle věkových kategorií na základě kumulativního času každého účastníka ve třech disciplínách. Každá kategorie zahrnuje pětileté věkové rozmezí a začíná věkovou skupinou 18-24 let, pokračuje věkovou skupinou 25-29 let atd. Je zřejmé, že muži a ženy nejsou zařazeni do stejné kategorie.

V cíli se bude bojovat o místa pro nejlepší závodníky v každé kategorii, kteří se budou moci zúčastnit mistrovství světa v triatlonu.

Seznam cen

Mezi muži drží rekord v počtu vítězství chorvatský triatlonista Andrej Vistica, který dokázal v Allier zvítězit dvakrát (vítězství v letech 2013 a 2014), poté co se v roce 2013 stal mistrem Evropy v dlouhém triatlonu.
Co se týče času, je to britský závodník Harry Wiltshire, který od roku 2016 drží rekord závodu v čase 8 hodin 17 minut 14 sekund.
Posledním francouzským vítězem závodu byl v roce 2019 Luc Gabison.

Mezi ženami se od roku 2011 žádné triatlonistce nepodařilo vyhrát závod vícekrát. Poslední sportovkyní, která tuto soutěž vyhrála, byla Belgičanka Helga Sibicková v roce 2019.
Pokud jde o čas, rekord soutěže drží od roku 2013 německá závodnice Diana Rieslerová díky svému vítězství v čase 8 hodin 59 minut 48 sekund. Je jedinou závodnicí, která proběhla cílem Ironman de Vichy za méně než devět hodin.
Od založení závodu v roce 2011 se žádnému francouzskému triatlonistovi nepodařilo dosáhnout na nejvyšší stupínek vítězů v této hlavní soutěži. Přesto se v posledních letech podařilo několika francouzským účastníkům dosáhnout na stupně vítězů.

O Vichystickém Ironmanovi už víte vše. A co se takhle dozvědět více o dalších francouzských triatlonových závodech, jako je Nice Ironman, Sables-d'Olonne Ironman nebo 70.3 Ironman?

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC