Preferovaný jazyk a měna:

Ironman z Nice

Ironman je dálkový triatlon, který zahrnuje plavání, jízdu na kole a běh na celkovou vzdálenost 226 kilometrů. Poté, co jsme vám nabídli seznam Ironmanů ve Francii, si dnes přiblížíme jeden z nejznámějších z nich: Nice Ironman.

Co je to Nice Ironman?

Zpravidla v červnu se na Azurovém pobřeží koná Ironman de Nice v Alpes-Maritimes. Jedná se o mezinárodní soutěž, která každoročně přitahuje nejlepší mezinárodní triatlonisty. Kromě toho je akce kvalifikací na mistrovství světa. Každoročně se ho účastní přibližně 3 000 lidí.

První ročník Ironman de France v Nice se konal v roce 2005, kdy nahradil Ironman France v Gérardmeru. Nice Ironman tak v mezinárodním kalendáři vystřídal nejstarší evropský triatlonový závod Nice International Triathlon, díky němuž si město od roku 1982 vysloužilo přezdívku kolébka evropského triatlonu. V roce 2016 byl Ironman v Nice vyhlášen nejlepším Ironmanem v Evropě.

Stejně jako ostatní Ironmani se skládá z plaveckého závodu(3,8 kilometru), cyklistického závodu (180 kilometrů) a následně běžeckého závodu (42, 195 kilometrů, což je vzdálenost maratonu), celkem 226 kilometrů, které je třeba zvládnout za méně než 16 hodin.

Jedním z aspektů, které činí tento závod velmi obtížným, je kromě náročnosti závodu způsobené vysokým převýšením během cyklistického závodu také podnebí. V červnu totiž na Francouzské riviéře obvykle panují spalující vedra, která někdy přesahují 30 °C na teploměru, a tento stav nelze brát na lehkou váhu, zejména pro sportovce, kteří pocházejí z oblastí, kde nejsou zvyklí vystupovat ani trénovat v tak intenzivních teplotách. Proto triatlonisté nesmí zapomínat na hydrataci po celou dobu závodu, jinak hrozí dehydratace nebo vyčerpání z horka. Náročný cyklistický závod, stejně jako přímořský maraton, jsou pro některé sportovce často obtížně snesitelné.
Na žádost úřadů musela být trať ročníku 2019 zkrácena kvůli vlně veder a zvýšenému znečištění, které zasáhlo region. Cyklistická trasa byla proto zkrácena na 152 kilometrů (místo dosavadních 180 kilometrů) a běžecká trasa byla zkrácena na 30 kilometrů.

Plavecká událost

Během závodu Nice Ironman se plavecký závod na 3,8 km koná ve Středozemním moři. Startuje se z písečné pláže (Plage des Ponchettes) v zátoce Baie des Anges, která lemuje slavnou Anglickou promenádu.

Během tohoto závodu musí závodníci dvakrát absolvovat okruh dlouhý 1,9 km bez výjezdů v australském stylu, a to nejpozději do 2 hodin a 15 minut po startu.

Profesionální triatlonisté (muži a poté ženy) startují za úsvitu jako první a poté postupně startují ostatní účastníci v malých skupinkách. Dříve, až do roku 2015, začínali amatérští triatlonisté plavecké závody s hromadným startem, ale v roce 2016 byla pravidla změněna, aby se zvýšila bezpečnost plavců při postupném startu.

Na konci tohoto závodu se závodníci Ironman de Nice musí přesunout do přechodové zóny na nábřeží Quai des Etats-Unis, kde se připraví na start cyklistického závodu.

Kolo akce

Po skončení plaveckého závodu se závodníci připojí ke svým kolům v přechodovém prostoru. Během tohoto přechodu si sundají plaveckou výstroj a obléknou si závodní cyklistickou výbavu.
Jakmile jsou vybaveni, opustí přechodový prostor a nasednou na silniční kola, aby se vydali na cyklistickou trasu směrem do zázemí Nice.

Cyklistická trasa dlouhá 180 kilometrů se skládá z jednoho okruhu se startem a cílem na Promenade des Anglais: prochází přírodním parkem Préalpes a mnoha obcemi v Alpes-Maritimes, jako jsou Vence, Gourdon nebo Carros. Je to bezpochyby jeden z nejtěžších, ale také nejkrásnějších Ironmanů pořádaných ve Francii: zahrnuje totiž téměř 2000 metrů pozitivního převýšení a několik průsmyků, které je třeba překonat.

Start se nachází na Anglické promenádě směrem na Saint-Laurent du Var, poté směřuje do Gattières, kde se na 20. kilometru nachází první obtížnost cyklistického závodu, a poté se odbočuje na silnici do Vence. Těsně před čtyřicátým kilometrem a křižovatkou Tourrettes-sur-Loup se nacházíobčerstvovací zóna.
Na čtyřicátém kilometru silnice prudce stoupá do jedné z nejkrásnějších francouzských vesnic Gourdon, kde se nachází další zóna s občerstvením, a poté pokračuje na Col de l'Ecre, který je na 70. kilometru nejvyšším bodem trasy.
Před Caussols se nachází další zóna s občerstvením a poté začíná stoupání na Col de la Sine.

Na 90. kilometru čeká na účastníky deset kilometrů klesání, po kterém následuje občerstvovací zóna, než se za Gréolières vydají na dvě nová stoupání: Côte de Saint-Pons a Côte de Coursegoules.
V tomto bodě trati zbývá ještě čtyřicet kilometrů (z kopce, pak po rovině) do cíle cyklistického závodu, zejména do obce Carros.
Triatlonisté budou moci opět načerpat energii díky patnácti kilometrům klesání, než budou pokračovat po Côte du Broc až do zhruba 140. kilometru. Toho je třeba využít k načerpání energie před startem maratonu.
Z Gattières vede cyklistická trasa podobně jako na startu, to znamená, že se účastníci vracejí přes Saint-Laurent du Var do cíle na Anglické promenádě na úrovni Quai des Etats-Unis.

Aby triatlonisté nebyli diskvalifikováni, musí dokončit cyklistický závod v časovém limitu 10:15, který zahrnuje čas plavání a kola dohromady.

Běžecká událost

Po absolvování náročné cyklistické trasy musí závodníci znovu projít přechodovou zónou, aby odložili kola a připravili se na běh, a poté se vydají na maraton dlouhý 42,2 km, který se skládá ze čtyř okruhů podél Anglické promenády podél Středozemního moře. Jedná se vlastně o pětikilometrovou okružní jízdu od startu/cíle do areálu letiště v Nice.
Po velmi kopcovitém cyklistickém závodě se účastníci neštítí běžet maraton po Anglické promenádě, kde je trať téměř rovinatá, a má tedy velmi malý sklon.

Na 1., 3. a 4. kilometru jsou podél Anglické promenády zřízeny tři občerstvovací zóny, kde se závodníci mohou během celé trasy hydratovat a nakrmit.

Žebříček

Pro získání medaile Finisher - udělované všem účastníkům, kteří dokončí IronMan v časovém limitu - je bezpodmínečně nutné všechny tři disciplíny dokončit v čase pod 16 hodin v součtu.
Nicméně pro absolvování ostatních disciplín jsou stanoveny další časové limity: plaveckou trasu je třeba zvládnout za méně než 2:15 a cyklistickou trasu za méně než 10:15 (včetně plavání), jinak hrozí diskvalifikace.

Řazení se provádí podle věkových kategorií na základě kumulativního času každého účastníka ve třech disciplínách. Každá kategorie má pětileté věkové rozmezí a začíná věkem 18-24 let, pokračuje věkem 25-29 let atd. Je zřejmé, že muži a ženy nejsou zařazeni do stejné kategorie.

V cíli se bude bojovat o místa pro nejlepší závodníky v každé kategorii, kteří se budou moci zúčastnit mistrovství světa v triatlonu.

Seznam cen

Mezi muži se o rekord v počtu vítězství v této disciplíně dělí dva atleti, každý s 5 tituly: Španěl Marcel Zamora Perez (vítěz v letech 2006 až 2010) a Belgičan Frederik Van Lierde (vítěz v letech 2011, 2012, 2013, 2017 a 2018).
Frederik Van Lierde je také držitelem rekordu závodu, který v roce 2013 zajel za 8 hodin, 8 minut a 59 sekund.
Posledním francouzským vítězem tohoto závodu byl Hervé Faure v roce 2005 při prvním ročníku Ironman France v Nice. Na druhý stupínek vítězů vystoupil také třikrát v letech 2006, 2008 a 2009.
Francouzští sportovci Kevin Rundstadler a Anthony Costes vystoupili na druhý stupínek vítězů v letech 2019 a 2018. Pokud jde o Denise Chevrota, ten v roce 2017 skončil s bronzovou medailí.

Mezi ženami je rekordmankou soutěže Belgičanka Tine Deckersová, která má na kontě pět titulů z let 2009, 2010, 2012, 2014 a 2016. K dnešnímu dni je spolu s Australankou Carrie Lesterovou (vítězka z let 2017 a 2019) jedinou sportovkyní, jejíž jméno se na seznamu vítězů objevilo vícekrát.
Britka Corinne Abrahamová drží rekord závodu, když ročník 2018 dokončila za 9 hodin 11 minut 39 sekund.
Poslední francouzskou triatlonistkou, která vyhrála závod v Nice, byla Alexandra Louisonová v roce 2007.
Manon Genêt, francouzský lídr v dálkovém triatlonu, se v letech 2018 a 2019 dvakrát dostal na třetí stupínek pódia závodu Ironman v Nice.

Odteď už víte, co je to Nice Ironman. A co se takhle dozvědět více o dalších francouzských závodech, jako je Ironman de Vichy, Ironman des Sables-d'Olonne nebo Ironman 70.3?

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC