Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Co je to triatlon? Dekódování

Slyšeli jste někdy o Ironmanovi, ale nevíte, co je to triatlon? Sportovní disciplíny, potřebné vybavení, přechody, soutěže... Pojďme se podívat na přehled této fantastické disciplíny!

Co je triatlon?

Jak název napovídá, triatlon je řetězová disciplína, která kombinuje tři sporty: plavání, jízdu na kole a běh. Závody triatlonu následují vždy po sobě v tomto pořadí, aniž by se zastavily hodiny. To znamená, že v konečném výsledku jsou zohledněny doby přechodu mezi jednotlivými postupy. Je proto nutné být efektivní a rychlý nejen během akce, ale i při změnách.

Triatlon, který je stejně působivý jako náročný, vznikl ve Spojených státech v 70. letech minulého století. Od založení Francouzské triatlonové federace (F.F.TRI.) v roce 1989 získala tato disciplína ve Francii na popularitě. Jeho legendární a nezvyklá stránka svedla mnoho triatlonistů!

Je snadné pochopit proč: kromě překonávání sebe sama se sportovec věnuje třem typům sportovních praktik. Trojnásobné úsilí pro různé pocity v sedle, na trati nebo v bazénu!

Jaké jsou vzdálenosti v triatlonu?

Chcete-li se o triatlonu dozvědět vše, musíte se podívat na překonané vzdálenosti. Sled událostí probíhá v několika formátech. Také vzdálenosti se v jednotlivých sportech liší: většinu závodních kilometrů pokrývá cyklistika, následuje běh a pak plavání. Klasifikace rozlišuje mezi triatlonem na krátké a dlouhé vzdálenosti.

Krátké formáty:

Dlouhé formáty: V rámci triatlonů na dlouhé vzdálenosti existují také slavné Ironman a half-ironman, tedy "lehčí" verze. Tisíce účastníků se každoročně snaží protnout cílovou čáru na konci XXL vzdálenosti zakončené maratonem. Pro někoho šílenství, pro triatlonistu skutečný mýtus!Mnoho závodů na dlouhé vzdálenosti se koná v majestátních kulisách: Alpsman, Ventouxman, Natureman, Embrunman... Tolik scenérií hodných tohoto nadlidského úsilí.Krátké soutěže jsou pořádány pro mládež podle věku, a to od 6 let. Existují také závody odvozené od triatlonu: krosový triatlon, sněhový triatlon, akvatlon, duatlon, plavání-běh, kolo a běh atd.Kdo může dělat triatlon?Všichni! Triatlon je určen pro všechny, kteří chtějí objevit tuto spojenou disciplínu. Buďte si jisti, že k tomu, abyste se stali triatlonistou, nepotřebujete Ironmana!Většina triatlonistů je trénovaná v tomto sportuVětšina začínajících triatlonistů si nejprve vyzkouší krátké formáty, než se postupně pustí do delších vzdáleností... nebo také ne. Pokud většina sní o tom, že se připojí ke komunitě finišmanů Ironman, triatlon na krátké vzdálenosti má také své nadšence. Ať už jste příležitostný cvičenec nebo člen klubu, ať už jste rekreační nebo závodní sportovec, každému co jeho jest! Je to také sport, který se provozuje v týmech se štafetovými šampionáty.Krása triatlonu spočívá v tom, že je to sport, který se provozuje v týmechKrása triatlonu spočívá v propojení tří vzájemně se doplňujících disciplín, které se musíte naučit ovládat. Příležitost nové výzvy pro plavce, cyklisty nebo zkušené trailery jako Laurent Jalabert, bývalý cyklista korunovaný mistrem světa Ironman 70.3 ve své kategorii! Těm, kteří usilují o výkon, umožní specifický trénink, dobré řízení úsilí a ocelová mysl posunout své hranice a dosáhnout nových výšin.Jaké vybavení pro triatlonisty?Kdo říká triatlon, říká trojité vybavení! Aby mohl triatlonista tuto disciplínu provozovat za dobrých podmínek, musí se pro každý sport vybavit:- Při plavání budete potřebovat základní věci: plavky, čepici a brýle. Vezměte si s sebou vybavení na trénink, jako jsou ploutve, chrániče, stahovací bójka a gumičky.- Pro plavání budete potřebovat základní věci: plavky, čepici a brýle

- Pro cyklistiku potřebujete samozřejmě silniční nebo horské kolo pro cross triatlon. Dále je nezbytné: cyklistická přilba, brýle, rukavice, sada proti propíchnutí, cyklistický dres, cyklistické šortky, speciální triatlonová obuv, láhev na vodu a svačina.

- Pro jízdu na kole budete potřebovat silniční kolo nebo horské kolo pro cross triatlon

- Při běhu technické oblečení, které účinně odvádí pot, a běžecké nebo trailové boty.

Pro váš první soutěžní triatlon je třeba zvážit několik dalších položek, počínaje charakteristickým oblečením triatlonisty: trifunkční. Jedinečná sada pro všechny události. Ano, nezapomeňte: každá vteřina se počítá! Abyste ušetřili čas při převlékání, můžete si koupit přechodovou tašku nebo si metodicky uspořádat věci.

Další investice, se kterou je třeba počítat při účasti na závodech: triatlonový oblek. Pravidla stanovují, že je povinná, pokud je teplota vody 16 °C nebo nižší, a zakázaná při teplotě nad 23 °C.

Zároveň je důležité být připraven na další závod

Nečekejte, až se odvážíte objevit tuto báječnou disciplínu, a především se nezapomeňte bavit. Triatlon se rýmuje s vášní!

AKTUÁLNĚ NEJPRODÁVANĚJŠÍ VÝROBKY

NárodnostCyklistikaBěh
XS (Discovery) 400 m 10 km 2,5 km
S (Sprint) 750 m 20 km 5 km
M (olympijská vzdálenost) 1,5 km 40 km 10 km
NárodnostCyklistikaBěh
L 3 km 80 km 30 km
XL 4 km 120 km 30 km
XXL 3,8 km 180 km 42,195 km

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC