Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Co je to maratonský závod horských kol ve sjezdu?

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horské cyklistiky, jste na správném místě. Dnes vám představíme maratonský sjezd.

Co je to maratonský sjezd na horském kole?

Stejně jako starší sestra sjezd, i maratonský sjezd spočívá v tom, že cyklista na horském kole závodí na trati. Na rozdíl od sjezdu je však start seskupen do masových startů a na mnohem delší trati, která trvá více než 30 minut nebo dokonce hodinu, obvykle na dálkových tratích.

Maratonské sjezdy se konají v horách, nebo dokonce ve vysokých horách. Vzhledem k délce trasy se občas vyskytují rovinaté úseky nebo úseky do kopce. Kvůli těmto specifikům je maratonský sjezd často spojován s endurem a kola používaná pro tento závod se trochu liší od kol pro DH.

Nejslavnější maratonské sjezdy

Nejslavnějším maratonským sjezdem je pravděpodobně Mégavalanche de l'Alpe d'Huez. Tato akce vznikla v roce 1995 a koná se každoročně v létě v Alpách. Start je na vrcholu ledovce Sarenne v nadmořské výšce 3300 metrů a cíl v Allemondu v nadmořské výšce 2600 metrů.

Do této kategorie patří také akce jako Mégavalanche de la Réunion, která spatřila světlo světa také v roce 1995, nebo Mountain of Hell, která se koná v lyžařském středisku Les 2 Alpes.

Seznam cen

Na prvních dvou zmíněných závodech je několik vítězů, kteří zde dokázali zvítězit několikrát, včetně těch, kteří pocházejí z DH nebo endura.
Nicolas Vouilloz, sedminásobný mistr světa v DH, tak vyhrál Megavalanche v Alpe d'Huez v roce 2006 a třikrát na Reunionu. Nejúspěšnějším Francouzem v těchto dvou závodech je bezpochyby Rémy Absalon (bratr Juliena Absalona, olympijského vítěze v běhu na lyžích) s pěti úspěchy v Alpách a sedmi tituly na Réunionu.
V ženské kategorii je nejúspěšnější Anne-Caroline Chausson se šesti vítězstvími v Alpe d'Huez i na Réunionu. I ona pochází ze sjezdové disciplíny.

Když už jste se seznámili s maratonským sjezdem, co takhle udělat totéž s dalšími disciplínami horských kol, jako jsou downhill, freeride horská kola, enduro horská kola, všechna horská kola, cross country, cross-country marathon, mountain bike touring, four cross, dual slalom, dirt mountain biking, street mountain biking, mountain bike trial nebo slopestyle ?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC