Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Co je to kříž v troubě?

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horské cyklistiky, jste na správném místě. Dnes vám představíme čtyři kříže.

Co jsou čtyři kříže?

Čtyřkros je jednou z mnoha disciplín horských kol. Jezdí se od počátku roku 2000 a v roce 2002 byl zařazen do Světového poháru MTB jako náhrada za dual slalom.

Čtyřkros je jednou z mnoha disciplín horských kol

Jedná se o velkolepou disciplínu s mnoha riziky pádu, protože mezi jezdci probíhá nelítostný souboj, který se skládá z časového závodu na rychlé trati (cca 1 minuta) s negativním sklonem. Skládá se z několika technických pasáží, ať už přírodních, nebo rozvinutých (klopené zatáčky, skály, skoky atd.). Na začátku závodu, během kvalifikačních etap, však horští cyklisté startují sami, jeden po druhém, aby se díky stopkám sestavilo pořadí dvaatřiceti nejlepších závodníků, kteří se pak utkají po čtyřech v přímých vyřazovacích kolech. V této fázi soutěže se do dalšího kola kvalifikují pouze dva nejlepší účastníci z každého kola a tak dále až do finále. Koná se také malé finále, které tvoří čtyři poražení ze semifinále.
Na stupně vítězů se obvykle dostanou čtyři účastníci finále a vítěz malého finále (ten tedy obsadí páté místo).

Čtyřkolová soutěž se koná odpoledne

Soutěž fourcross na horských kolech je inspirována ski-crossem a boarder-crossem v lyžování a snowboardingu, které patří k disciplínám na zimních olympijských hrách.
Bohužel, vzhledem k jejímu neúspěchu se UCI rozhodla stáhnout fourcross ze závodů Světového poháru horských kol v roce 2012. Přesto je tato disciplína stále přítomna na mistrovství světa, jehož poslední ročník se konal v italském Val di Sole.
V letech 2002 až 2012 se mistrovství světa v cyklokrosu konalo současně s mistrovstvím světa v trialu. Od roku 2013 mají v kalendáři svůj vlastní termín (s výjimkou ročníku 2016, který se konal ve stejném termínu jako mistrovství světa ve sjezdu).

Seznam čtyř křížových cen?

U mužů, kdy byla disciplína zavedena, to byli američtí sportovci, kteří ovládli rekord disciplíny se čtyřmi zlatými medailemi v prvních šesti ročnících, rychle je předstihla Česká republika, která má nyní pět zlatých medailí. Po třech titulech na mistrovství světa ve four crossu mužů mají také český horský cyklista Michal Prokop a Američan Brian Lopes.
V letech 2018 a 2019 zvítězili Francouzi Quentin Derbier a Romain Mayet, kteří v předchozích letech skončili na stupních vítězů.

V kategorii žen vyhrála první dva ročníky v letech 2002 a 2003 Francouzka Anne-Caroline Chaussonová (několikanásobná medailistka ve sjezdu, maratónském sjezdu a BMX), ale pořadí dominuje Austrálie, kde v letech 2009 až 2017 získala jediná bikerka Caroline Buchananová pět zlatých medailí. Spojené státy získaly čtyři tituly, přičemž Jill Kintnerová získala tři z těchto medailí, a to společně s Nizozemkou Anneke Beertenovou.

Jak cvičit čtyři kříže?

Ve Francii existuje několik stálých čtyřkřížových tratí, které se obvykle nacházejí v horách. Nacházejí se zejména v Les 2 Alpes, Les Gets (kde se v roce 2004 konalo mistrovství světa), Méribel, Montgenèvre, Tignes, Métabief atd.

Čtyřkros je sport, který se dá provozovat v horách

K tréninku fourcrossu nelze použít klasické horské kolo. Potřebujete totiž VTT se specifickou geometrií, šikovné a nervózní, abyste mohli efektivně odstartovat, ale také dokonale překonat různé překážky. Vzhledem k tomu, že rukávy jsou velmi krátké, není pohodlí kritériem, které by se při výběru kola zohledňovalo, na rozdíl od pevnosti a spolehlivosti vzhledem k četnému mechanickému namáhání kola během závodů. Na tratích se během různých závodů objevují jak polotuhá, tak plně odpružená horská kola.
Rámy jsou tedy obecně kompaktnější než u klasických horských kol, s krátkým rozvorem a řetězovou vzpěrou, nižší spodní konzolou, velmi výrazným sklonem horní rámové trubky a zdvihem mezi 100 a 120 mm.

Jízda na fourcrossu navíc vyžaduje povinné ochranné pomůcky: celoobličejovou přilbu, chrániče páteře, chrániče loktů a kolen kvůli mnoha rizikům pádu.

Když už víte vše o fourcrossu, co takhle udělat totéž s dalšími disciplínami horských kol, jako jsou downhill, maratonský sjezd, enduro horských kol, all-mountain horských kol, cross country, cross-country marathon, freeride, mountain bike touring, dual slalom, dirt mountain biking, street mountain biking, trials mountain biking, nebo slopestyle?

?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC