Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Co je sjezd na horském kole?

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horské cyklistiky, jste na správném místě. Dnes vám nabízíme pohled na disciplínu sjezd na horských kolech.

Kdy vznikla sjezdová horská kola?

První sjezdová horská kola se ve Spojených státech objevila v polovině 70. let, kdy se konaly první závody ve sjezdu na horských kolech.
První mistrovství světa v této disciplíně se však datuje až do roku 1990. První ročník, který pořádala Mezinárodní cyklistická unie (UCI), se konal ve Spojených státech, v Coloradu.

Co je sjezd na horském kole?

Downhill, známý také pod zkratkou DH (z anglického Downhill), je časovka trvající přibližně 2-5 minut, během níž musí jezdec na horském kole překonat sjezd na trati složené z různých technických pasáží (skoky, boule, kořeny, kameny, převýšení apod.).) a rychlejší pasáže, při kterých mohou horští cyklisté někdy dosáhnout rychlosti až 80 km/h.
Obecně se sjezd na horských kolech provozuje v horách, kde horští cyklisté využívají lyžařské vleky, aby se dostali na vrcholy před zahájením sjezdu.

Jaké vybavení pro sjezd na horském kole?

Sjezd na horském kole vyžaduje nejen kolo, ale také vybavení vhodné pro tuto disciplínu. Pro cyklisty na horských kolech je povinná celoobličejová přilba, maska nebo brýle, ale také ochrana zad, chrániče kolen, loktů a dlouhé rukavice pro ochranu v případě pádu.

Seznam cen

Od vzniku mistrovství světa v roce 1990 lze říci, že francouzští horští cyklisté soutěži dominují. Ve sjezdu mužů získal Nicolas Vouilloz sám 7 ze 17 zlatých medailí, které Francouzi získali (nepočítaje v to 3 zlaté medaile v juniorské kategorii). Nedávno získal Loïc Bruni - stále aktivní pilot - již 4 zlaté medaile.

Mezi ženami je královnou této disciplíny Anne-Caroline Chaussonová, přeběhlice z BMX, která v letech 1996-2005 získala 9 zlatých medailí (nepočítaje v to její 3 zlaté medaile v juniorkách). Celkem mají Francouzky na svém kontě 15 zlatých medailí z mistrovství světa ve sjezdu.

Když skončilo mistrovství světa, nastal čas na novou éru

Když už nevíte, co je to sjezd na horském kole, co kdybyste totéž udělali s dalšími disciplínami horské cyklistiky, jako jsou maratonský sjezd, freeride na horském kole, enduro na horském kole, all-mountain na horském kole, cross-country, cross-country marathon, mountain bike touring, four cross, dual slalom, dirt mountain biking, street mountain biking, mountain bike trial nebo slopestyle ?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC