Preferovaný jazyk a měna:
Využijte nabídek řady Ekoï Racing / Perf / Start

Co je dual slalom?

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horských kol, jste na správném místě. Dnes vám představíme dual slalom.

Co je dual slalom?

Duální slalom v horských kolech je svým způsobem předchůdcem fourcrossu. Jedná se o starou disciplínu horských kol, která se ve Světovém poháru horských kol objevila v letech 2000 a 2001, než ji nahradil fourcross. Tento závod na horských kolech se jede na stejném principu jako paralelní slalom v alpském lyžování, disciplína zavedená na lyžařském mistrovství světa v roce 2021.

Dual slalom se skládá ze závodu na čas, během kterého dva jezdci na horských kolech soutěží na dvou paralelních tratích s podobným uspořádáním. Trať z kopce je velmi krátká: závod trvá méně než minutu. Na tratích jsou malé překážky: klopené zatáčky, skály, skoky atd., které sjezd činí techničtějším. Je to rychlá a velkolepá událost, při které je vždycky spousta napětí.

Dual slalom se jezdí na principu vyřazovacího závodu. Každé kolo mezi dvěma jezdci se skládá ze dvou závodů: na konci prvního závodu si závodníci vymění tratě. Do dalšího kola se kvalifikuje jezdec, který dosáhne nejlepšího času po sečtení obou závodů.

Soutěže v duálním slalomu

Přestože dual slalom zmizel ze Světového poháru MTB, zůstává velmi populární disciplínou, zejména ve Spojených státech, kde se stále pořádá mnoho závodů.

Zejména dual slalom na horských kolech najdete na Crankworx World Tour, mezinárodní soutěži horských kol sponzorované společností RedBull, která se pořádá v několika kolech po celém světě a zahrnuje několik závodů v různých disciplínách, jako je sjezd, dual slalom, pumptrack, slopestyle atd.

Tato akce, která existuje od roku 2004, se stala jednou z nejvýznamnějších událostí věnovaných horským kolům nebo horské cyklistice a korunuje vícedisciplinární sportovce, kteří, aby mohli do kapsy strčit cenu určenou pro celkového vítěze, musí být schopni zazářit v různých disciplínách.
Tato soutěž je v některých ohledech považována za mistrovství světa v extrémním MTB nebo MTB X Games (mezinárodní soutěž extrémních sportů v nejrůznějších disciplínách, jako je lyžování, motokros, skateboarding, BMX atd., v závislosti na ročním období).

Ve Francii zbývá několik akcí, jako je Kenny Dual Slalom pořádaný v srpnu ve středisku Orcières-Merlette, Mordoride, který se koná v Pyrenejích-Orientales, nebo Dual Slalom du Schlumpf v Dollerenu v Alsasku, které jsou otevřené pro všechny.

Jaký je seznam cen v dual slalomu?

V dual slalomu většina závodníků pochází ze světa DH nebo endura.

V mužích vyhrál první ročník v roce 2000 Wade Bootes za Austrálii, zatímco poslední ročník mistrovství světa v roce 2001 vyhrál Američan Brian Lopes před Francouzem Cedricem Graciou.
Ve Světovém poháru dominovaly USA, které ve čtyřech ročnících v letech 1998 až 2001 získaly čtyři vítězství, včetně tří zlatých medailí Briana Lopese a čtvrté Erica Cartera v roce 1999.

V kategorii žen vyhrála oba ročníky mistrovství světa v letech 2000 a 2001 Francouzka Anne-Caroline Chaussonová (několikanásobná medailistka ve sjezdu, maratonu a BMX).
Ve Světovém poháru vyhrála první dva ročníky v letech 1998 a 1999 Austrálie díky své závodnici Katrině Millerové. V roce 2000 zvítězila Francouzka Anne-Caroline Chaussonová a v posledním ročníku v roce 2001 Američanka Leigh Donovanová.

Jak trénovat dual slalom

Ve Francii existuje několik stálých dual slalomových tratí, které najdete zejména v bike parcích, jako jsou Les Gets (součást Domaine des Portes du Soleil, která zahrnuje 12 středisek), Les 2 Alpes, Tignes, Courchevel nebo Orcières-Merlette.

Jelikož tato disciplína může vést k mnoha pádům, je povinné nosit specifické ochranné pomůcky.
Pro ochranu hlavy v případě pádu je nutné nosit celotvárovou přilbu na horské kolo. Pro ochranu rukou je nutné nosit dlouhé rukavice. K ochraně očí budete potřebovat masku. A abyste ochránili i zbytek těla, budete si muset nasadit chrániče zad a chrániče kolen a loktů, stejně jako při sjezdové jízdě.

Když už víte vše o dual slalomu, co takhle udělat totéž s dalšími disciplínami horských kol, jako jsou sjezd, maratonský sjezd, enduro horských kol, všechna horská kola, cross-country, cross-country marathon, freeride, mountain biking, four cross, dirt mountain biking, street mountain biking, trials mountain biking nebo slopestyle?

?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC