Preferovaný jazyk a měna:

nejlepších položek, které musíte mít ve své triatlonové výbavě

Je rozhodnuto: zúčastníte se svého prvního triatlonu! Vyhlídka na velkou výzvu... Ale přemýšleli jste o tom, že byste se na ni pořádně vybavili? Triatlon je spojená disciplína, která kombinuje tři sporty v jednom, a proto vyžaduje třikrát více vybavení. Mezi plaváním, jízdou na kole a běháním vám Ekoï nabízí seznam 10 základních triatlonových potřeb. Jdeme na to!

1. Trifunkce, klíčová součást triatlonového vybavení

Pokud jste si udělali nějaký průzkum co je to triatlon, víte, že trifunkce je nezbytnou součástí šatníku triatlonisty. Jedná se o víceúčelový oblek, s rukávy nebo bez nich, vyrobený z jednoho kusu. Vyhýbá se tak nutnosti změny mezi jednotlivými událostmi s cílem maximalizovat časovou úsporu při přechodech.

Tady jsou charakteristiky trojfunkce:

  • hydrofobní membrána pro zachování pocitu klouzání po vodě;
  • a tenká integrovaná kamínka, která je užitečná pro cyklistickou část, ale není rušivá pro běh;
  • lehká prodyšná tkanina, která rychle odvádí pot a optimalizuje schnutí.

Na trojkombinaci narazíme také v podobě soupravy skládající se ze dvou oděvů: singletu a náprsních kraťasů. Toto triatlonové oblečení je oblíbené při závodech na dlouhé vzdálenosti. Nabízí větší praktičnost pro přirozené potřeby a větší volnost při změně svršků během přechodů.

2. Triatlonové nebo silniční kolo

Kdo říká cyklistická součástka, říká kolo! Kromě krosového triatlonu, kde budete potřebovat horské kolo, budete jezdit na asfaltovém okruhu. Jedná se tedy o silniční cyklistickou akci, která vyžaduje montáž vhodnou pro asfalt.

Máte k dispozici dvě možnosti:

  • Silniční kolo, které používá mnoho triatlonistů, začátečníků i zkušených.
  • Triatlonové kolo, navržené speciálně pro disciplínu řetězového závodu. Podobá se časovkářskému kolu, je aerodynamičtější a tužší než klasické silniční kolo, ale je méně lehké a obratné. Ideální pro válcovací kurzy!

Mějte na paměti, že většina začínajících triatlonistů preferuje první řešení.

3. Rozšíření

Na svých prvních závodech si všimnete, že věrná kola vašich soupeřů jsou vybavena extendery, což je jedinečná součást triatlonového vybavení. Tato horizontální řídítka jsou obvykle integrována do řídítek časovkářských kol, ale je možné je instalovat i na řídítka silničních kol. Umožňují získat aerodynamiku a rychlost díky ještě většímu předklonu poloze, lokty blízko u sebe. Zajímavá volba pro závody na dlouhé vzdálenosti, jako je Half Ironman, kde můžete měnit polohy a zároveň využívat pohodlnou oporu na kole díky pěnovým opěrkám.

Varování: pokud se rozhodnete pro nástavce, nezapomeňte je správně nastavit, jinak riskujete ztrátu výkonu a pohodlí. Tato nová pozice navíc vyžaduje dobu adaptace, abyste se naučili ovládat stabilitu, zejména v zatáčkách.

Vezměte také na vědomí, že při závodech s povoleným draftingem by nástavce neměly přesahovat krytky řídítek. V tomto případě je alternativou volba krátkých uzavřených nástavců (oba konce jsou spojeny můstkem), které jsou specifické pro triatlon na krátké vzdálenosti.

4. Cyklistická přilba

K účasti na triatlonu jsou vyžadovány cyklistické přilby. Jedná se o samostatný bezpečnostní prvek, který je určen k ochraně lebky v případě pádu a nárazu.

Tradiční helma na silniční kolo bude začátečníkům bohatě stačit, zatímco zkušení triatlonisté se přikloní k aero přilbě, jako je například přilba dvojnásobného mistra světa v Ironmanu Patricka Langeho.

Jednu zásadní věc je třeba mít na paměti: před prvním dotykem s kolem si musíte bezpodmínečně připevnit podbradní pásek. Při druhém přechodu lze popruh sejmout až po odložení kola.

5. Triatlonové boty na kolo

Důležité jsou také boty na kolo, které jsou kompatibilní s automatickými pedály. Uvědomte si, že existují dva typy bot pro triatlonovou jízdu:

  • silniční cyklistická obuv;
  • triatlonové cyklistické boty, vyrobené speciálně pro závodní disciplínu.

V závislosti na úrovni vašich požadavků a výkonu nebude výběr stejný. Jestliže silniční bota dokonale vyhovuje začínajícímu triatlonistovi, triatlonová bota je nezbytná, pokud chcete zlepšit své přechodové časy. Ta je totiž navržena pro potřeby triatlonistů: nasazuje se bleskově a bez ponožek.

Konkrétně triatlonové boty na kolo jsou:

  • více flexibilní;
  • lepší větrání;
  • vybaveno zadním jazykem, který lze připevnit k pedálům a po nasazení na kolo obout;
  • opatřeno upínacím systémem usnadňujícím vkládání nohy při šlapání.

6. Triatlonový oblek

Triatlonový oblek nahrazuje plavecký úbor, ale není jedinou součástí triatlonového vybavení pro plavání ve volné vodě. Plavky jsou také jedním z nezbytných kousků!

Ano, protože pokud je teplota vody nižší než 16 stupňů, musíte si ho vzít, abyste se mohli zúčastnit. Naopak pravidla Francouzské triatlonové federace (FFTRI) uvádějí, že triatlonový neoprén není povolen při teplotách nad 24,5 stupně.

Není povoleno nosit neoprén

Většinou je tedy volba na vás. Všimněte si, že neoprenový neopren se sice při prvním přechodu déle svléká, ale poskytuje vítanou tepelnou ochranu a nezanedbatelné zvýšení vztlaku. Skvělý spojenec pro triatlonisty, kteří se bojí vodní části! Kromě toho jsou dobří plavci často nadšeni, když je neopren zakázán, protože jim umožňuje projevit veškerý svůj talent a vytvořit si značné odstupy od ostatních závodníků.

Plavání je skvělý způsob, jak ze závodu vytěžit maximum

Potřebujete samozřejmě vlastní plavecké brýle. Čepici obvykle dostanete v den závodu s napsaným číslem závodu.

Potřebujete samozřejmě plavecké brýle

7. Běžecká obuv

Pro běžecké závody neexistuje triatlonová obuv jako taková. Je to prostě pár běžeckých bot, ale přesto musí být přizpůsobeny vaší morfologii.

Jak si vybrat? korpulenci a tvaru vašeho chodidla. Mějte také na paměti, že bota, která je ideální pro triatlon velikosti S, nemusí být ideální pro Ironmana...

Specifičnost triatlonových bot spočívá především ve šněrování. Vždy s ohledem na úsporu drahocenného času při přechodech je zvykem nahradit tradiční tkaničky párem samosvorných tkaniček. Před závodem si je nastavíte podle svých představ a při přechodu si boty rovnou nazujete bez vázání uzlů nebo jiných manipulací. Kouzelné, že?

8. Opasek na zádech

Pásek na náprsenku není jen doplněk, ale umožňuje nepoškodit trojlístek tím, že jej šetří od špendlíků. To je mimochodem nemyslitelné řešení vzhledem k tomu, že během cyklistické části se musí bryndák nosit vpředu a během běžecké části vzadu.

Snadno se otáčí, pás s čísly má také malé přihrádky na gely. Ujistěte se, že má tři upevňovací body, to je povinné.

9. Hodinky GPS

Primární společník na cesty, který bude moci sledovat váš výkon během soutěže. Existují propojené hodinky známé jako triatlonové hodinky, které umožňují spojit dohromady tři disciplíny: plavání, jízdu na kole a běh, přičemž zahrnují i časy přechodu. Vzdálenost, čas, tempo, maximální HR... je na vás, abyste si nastavili ukazatele, které vám pomohou řídit vaše úsilí a dosáhnout vašich cílů!

Bonus: na konci soutěže si budete moci vizualizovat svou trať.

10. Přechodová taška

Ano, budete potřebovat kontejner na veškeré triatlonové vybavení! Pokud klasický batoh splní svůj účel dokonale, přechodová taška nabízí více praktičnosti díky vyhrazeným přihrádkám a úložným kapsám. Můžete tak být dobře organizovaní a v klidu zvládnout svůj triatlon.

[GRID

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC