Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Warren BARGUIL

Warren Barguil je francouzský cyklista, který se narodil 28  
Tým ARKEA SAMSIC
EKOI je partnerem týmu ARKEA SAMSIC pro oděvy a brýle
Filtrovat

Warren Barguil je francouzský cyklista, který se narodil 28. října 1991 v Hennebont v Morbihanu. Je jedním z ambasadorů Ekoï.
Poté, co jste se mohli dozvědět vše o týmu Arkéa Samsic , je čas podívat se blíže na jeho hlavní jezdce. Při této příležitosti vám proto nabízíme zaměření na bretaňského jezdce Warrena Barguila.

Kdo je Warren Barguil?

Warren Barguil, přezdívaný Wawa, je cyklista, který se řadí mezi vrchaře a vrchařky.

Bretonský jezdec začal v sedmi letech jezdit na kole BMX, kterému se věnoval šest let, než se začal věnovat silniční cyklistice.

V roce 2009, ve svém druhém roce jako junior, se po několika vítězstvích (včetně Tour du Morbihan Juniors) stal juniorským mistrem Francie na silnici, což mu umožnilo účastnit se závodu Kolem Istrie.

V roce 2011, ve svých 19 letech a při své první účasti, vyhrál v barvách francouzského týmu etapu Tour de l'Avenir a celkově skončil na 5. místě.

V roce 2012 se stal členem CC Etupes. Tato změna týmu mu umožnila v tom roce vyhrát řadu závodů, včetně Essor Basque a Essor Breton. Na Tour de l'Avenir měl plný počet bodů: kromě vítězství v etapě vyhrál i celkovou klasifikaci, bodovanou klasifikaci a horskou klasifikaci.

Profesionální kariéra Warrena Barguila

V roce 2013 Warren Barguil debutoval jako profesionál v týmu Argos-Shimano, v němž byl během sezóny 2012 na stáži.
V létě, když se poprvé v kariéře zúčastnil Vuelty ve Španělsku, vyhrál svou první etapu na Grand Tour a o tři dny později tento výkon zopakoval, když mu bylo pouhých 21 let.

V roce 2014 si sice dal za cíl Tour de France, ale do závodu nebyl vybrán, přestože v závodě Kolem Katalánska skončil devátý. Poté se zúčastnil závodu Kolem Španělska, který dokončil bez etapového vítězství, ale na celkovém osmém místě. Warren Barguil zde drží první desítku na Grand Tour.

V roce 2015 Warren Barguil konečně objevil silnice Tour de France a skončil celkově čtrnáctý a třetí nejlepší mladý jezdec za Nairem Quintanou a Romainem Bardetem. Následující rok se ukázalo, že po pádu v desáté etapě dokončil závod se zlomenou čéškou.

V lednu 2016, když se Warren Barguil se svým týmem účastnil tréninkového kempu ve Španělsku, srazilo ho a pět jeho spoluhráčů auto. Navzdory zlomenině lopatky a zranění kolena se vrátil k závodění v březnu na závodě Kolem Katalánska. I přes celkové třetí místo na Kolem Švýcarska a šesté místo na Liège-Bastogne-Liège se nedokázal vrátit na svou skutečnou úroveň: na Tour de France skončil na 23. místě, přestože usiloval o umístění v první desítce, a na Kolem Španělska odstoupil po třech etapách.

V roce 2017, kdy se tým Giant-Alpecin přejmenoval na Sunweb, Warren Barguil opět zářil na silnicích Tour de France. V deváté etapě ho ve spurtu porazil Rigoberto Uran a ten den se oblékl do puntíkovaného dresu pro nejlepšího vrchaře, který si udržel až do cíle v Paříži na Champs-Elysées. S puntíkatým dresem se však nespokojil, protože o několik dní později poprvé v kariéře zvítězil na silnicích Tour de France a v osmnácté etapě tento výkon zopakoval sám na vrcholu Col d'Izoard, čímž se stal miláčkem publika a vyvolal po sobě skutečnou "wawa mánii".
Jako odměnu za odvahu muže, který neváhal podniknout několik úniků a několikrát zaútočit, aby uhájil dres nejlepšího lezce, byl také zvolen super bojovníkem.

V roce 2018 se k překvapení všech upsal bretaňskému týmu Fortuneo-Samsic, který je zařazen do Pro Continental. Wawa říká, že po závodění za tým World Tour se chtěl znovu spojit se svými bretaňskými kořeny.
Zúčastnil se Tour de France s cílem vyhrát etapu, ale navzdory několika pokusům se mu to nepodařilo. I když se snažil bojovat o trikot nejlepšího vrchaře, nepodařilo se mu dojet na druhém místě za Julianem Alaphilippem a nakonec skončil celkově sedmnáctý, čímž uzavřel nevýraznou sezonu.

V roce 2019 se po uklidňujícím začátku sezony stal obětí těžkého pádu na Paříž-Nice, kvůli kterému musel po výronu krční páteře odstoupit. Když pokračoval na Tour de Catalonia, zlomil si při dalším pádu kyčelní kost.
Koncem června se mu to vymstilo, když se poprvé v profesionální kariéře stal francouzským mistrem na silnici.
O několik dní později se proto postavil na start Tour de France s trikolórou na ramenou. I přes několik pokusů nevyhrál žádnou etapu, ale Tour de France dokončil na celkovém desátém místě.
V srpnu málem vyhrál svůj první etapový závod Artic Race of Norway, ale nakonec v závěrečné etapě o jednu sekundu nedojel druhý. Jeho smlouva s Týmem Arkéa-Samsic (nový název týmu) byla prodloužena o tři roky, přestože se k týmu připojil Nairo Quintana.

V roce 2020, kdy je sezóna silně ovlivněna Covidem, se Warren Barguil zúčastní jen několika závodů.
Po uspokojivém začátku sezony (2. místo v Drôme Classic) se v září zúčastnil Tour de France s cílem podpořit Naira Quintanu. Nakonec po kolumbijském jezdci, který nebyl v dobré kondici, převzal vedení týmu bretaňský jezdec a v celkové klasifikaci skončil patnáctý.
Sezonu zakončil několika umístěními v první desítce Ardenských klasik (4. místo na Flèche Wallonne, 5. místo na Flèche Brabançonne, 9. místo na Liège-Bastogne-Liège).

Jeho profesionální silniční rekord

Francouzský silniční šampion z roku 2019
Francouzský juniorský silniční šampion z roku 2009

Tour de France:

  • 2 etapová vítězství v roce 2017;
  • Nejlepší celkové umístění: 10. místo v letech 2017 a 2019.

Cesta po Španělsku:

  • 2 etapová vítězství v roce 2013;
  • Nejlepší celkové umístění: 8. místo v roce 2014.

2020:

  • 2. místo v Drôme Classic;
  • 4. místo v závodě Flèche Wallonne;
  • 9. místo v Critérium du Dauphiné;
  • 9. místo v Liège-Bastogne-Liège.

2019:

  • 2. místo v norském závodě Arctic Race;
  • 3. místo v Drôme Classic;

2018:

  • 3. místo ve Velké ceně Valonska.

2017:

  • 6. místo v závodě Flèche Wallonne;
  • 8. místo v Paříž-Nice;

2016:

  • 3. místo na Tour de Suisse;
  • 6. místo v Liège-Bastogne-Liège;
  • 8. místo v Tour of Lombardia;
  • 9. místo v závodě Flèche Wallonne;

2015:

  • 9. místo v Clasica San Sebastian;
  • 9. místo v Grand Prix Cycliste de Québec.

2014:

  • 6. místo na Tour of Beijing;
  • 9. místo na Tour of Catalonia;

2012:

  • Tour de l'Avenir - vítěz etapy, celkové klasifikace, bodovací klasifikace a horské klasifikace;
  • Essor Basque - vítěz celkové klasifikace;
  • Essor Breton - vítěz celkové klasifikace.

Teď už víte vše, co potřebujete vědět o Warrenu Barguilovi. Co takhle udělat totéž s Nairem Quintanou nebo Nacerem Bouhannim?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC